0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaArtritis: hrana in pijača, ki se ji morate izogibati

Artritis: hrana in pijača, ki se ji morate izogibati

MORDA VAS ZANIMA

Oblike artritisa je mogoče razdeliti v dve skupini. Tako ločujemo nevnetne in vnetne oblike. Najpogostejša nevnetna različica artritisa je osteoartroza. Najbolj znana vnetna oblika pa je revmatoidni artritis, ki spada med avtoimunska obolenja.

- Oglas -

Pri obeh oblikah artritisa je pogosto koristna sprememba prehranjevalnih navad. Izločitev določenih skupin živil in napitkov lahko namreč poskrbi za občutno ublažitev bolečine in za upočasnitev propadanja sklepov.

1. Rdeče in procesirano meso

Ena od najbolj problematičnih skupin živil za osebe z artritisom je meso, še posebej za ljudi, pri katerih je bil diagnosticiran revmatoidni artritis. Najbolj nevarno je procesirano meso, zelo problematično pa je tudi neprocesirano rdeče meso. Tovrstna živila spodbujajo vnetni odziv telesa, posledično pa so možni še intenzivnejši simptomi (revmatoidnega) artritisa. Pri osebah, ki uživajo zelo veliko rdečega in procesiranega mesa, so pogosto izmerjene nadpovprečno visoke vrednosti t. i. vnetnih markerjev (interlevkin 6, homocistein, C-reaktivni protein (CRP) itn.). Ne le da lahko rdeče meso poslabša simptome vnetnega artritisa pri osebah, pri katerih je bila že postavljena omenjena diagnoza, ampak lahko celo poveča tveganja za revmatoidni artritis pri ljudeh, ki so trenutno zdravi. Po drugi strani pa je bila odkrita korelacija med rastlinsko prehrano in manj intenzivnimi simptomi artritisa.

2. Živila z visoko vsebnostjo končnih produktov glikacije

Meso je lahko problematično tudi zaradi dejstva, da tovrstna živila pogosto vsebujejo t. i. končne produkte glikacije (v angleščini se za te snovi običajno uporablja kratica AGEs). Gre za molekule, ki nastanejo pri reakciji med sladkorji in beljakovinami ali maščobami. Največ jih je v toplotno obdelanih živilih živalskega izvora, ki vsebujejo veliko beljakovin in maščob. Veliko teh molekul pa denimo vsebujeta tudi ocvrt krompirček in margarina. Kopičenje končnih produktov glikacije v telesu lahko privede do oksidativnega stresa in vnetij. Pri osebah z artritisom se to pogosto odrazi v obliki poslabšanja simptomov.

- Oglas -

3. Alkohol

Znano je, da je pretiravanje z alkoholom vse prej kot zdravo, toda za nekatere skupine je lahko alkohol še posebej problematičen. Mednje spadajo tudi osebe, pri katerih je bil diagnosticiran vnetni artritis. Strokovnjaki tako pogosto priporočajo odpoved alkoholu ali vsaj omejitev vnosa na minimum. Alkohol lahko med drugim vpliva na pogostost akutnih zagonov pri putiki, ki je prav tako ena od oblik artritisa oziroma vnetnega artritisa (eno od imen za putiko je tudi urični artritis).

4. Živila z visoko vsebnostjo omega-6-maščobnih kislin

Naše zdravje in počutje sta močno odvisna od količine omega-6-maščobnih kislin v prehrani. Pri tem ni pomembna samo absolutna količina, ampak je ključno predvsem razmerje med omega-6-maščobnimi kislinami in omega-3-maščobnimi kislinami. Če v telo vnašate veliko omega-6-maščobnih kislin, po drugi strani pa zelo malo omega-3-maščobnih kislin, je lahko to zelo nevarno za vaše zdravje. Tovrstna prehrana lahko med drugim poslabša simptome osteoartroze in revmatoidnega artritisa. Tako je zelo pomembno, da ste pazljivi pri uporabi olj. Zmernost je potrebna tudi pri tistih oljih, ki veljajo za zdrava. Presežek omega-6-maščobnih kislin v prehrani je namreč običajno povezan prav s čezmerno uporabo olja.

5. Rafiniran sladkor

Omejitev vnosa rafiniranega sladkorja je eden od osnovnih ukrepov za izboljšanje zdravja. Za ljudi, ki se spopadajo z artritisom oziroma s hudimi bolečinami v sklepih, ki so posledica vnetnega odziva telesa, je ta ukrep še posebej pomemben. Znano je namreč, da lahko čezmeren vnos sladkorja privede do kroničnih vnetij v telesu. Pri omejevanju vnosa ne pozabite na manj očitne vire rafiniranega sladkorja v prehrani. Sladkor je na primer pogosto dodan tudi različnim omakam za žar, kečapu in podobnim izdelkom.

Preberite tudi: Revmatoidni artritis – Kako lajšati simptome?

NAJNOVEJŠE