Ustrezna prehrana je pri otrocih z ADHD še posebej pomembna

Zdrava prehrana v obdobju odraščanja je nedvomno eden od ključnih elementov zdravega razvoja. Skrb za ustrezno prehrano pa je pri nekaterih otrocih še posebej pomembna. Mednje sodijo tudi otroci z motnjo pozornosti s hiperaktivnostjo (ADHD). Kot so pred nedavnim ugotovili raziskovalci z univerze v Ohiu, lahko povečan vnos sadja in zelenjave pomaga pri ublažitvi težav s pozornostjo. Izsledki so bili objavljeni v znanstveni reviji Nutritional Neuroscience.

Preučene prehranjevalne navade za obdobje 3 mesecev

Raziskava je bila del večje študije, ki je vključevala otroke, pri katerih je bila diagnosticirana motnja pozornosti s hiperaktivnostjo, in njihove starše. V raziskavi so bili uporabljeni podatki za 134 otrok. Starši teh otrok so morali 3 mesece popisovati vso hrano, ki jo je njihov otrok užival. To je vključevalo tako podatke o vrsti živil kot o količini posameznega živila. Starši so morali obenem popisovati morebitne simptome, ki pričajo o težavah s pozornostjo (nezmožnost osredotočanja na naloge, težave pri sledenju navodilom, težave s pomnjenjem, težave z regulacijo čustev itn.). Analiza zbranih podatkov je razkrila, da so imeli najmanj težav s pozornostjo tisti otroci, ki so zaužili največ sadja in zelenjave. Seveda pri tem ne moremo govoriti o nedvoumni vzročno-posledični povezavi, vendar je korelacija nedvomno zelo pomenljiva, še posebej če jo umestimo v kontekst drugih raziskav, ki so bile izvedene v okviru istega projekta …

Zelo koristna tudi prehranska dopolnila z vitamini in minerali

Osrednja raziskava je bila povezana s preučevanjem vpliva prehranskih dopolnil z vitamini in minerali na otroke z motnjo pozornosti s hiperaktivnostjo. Uporabljena je bila mešanica, ki je vsebovala kar 36 različnih vitaminov in mineralov. Otroci – šlo je za otroke, stare od 6 do 12 let – so bili razdeljeni v dve skupini. Ena skupina je prejemala mešanico vitaminov in mineralov, druga skupina pa placebo. Rezultati te študije so bili objavljeni že lani, in sicer v reviji Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry. Raziskovalci so takrat ugotovili, da je bila verjetnost za zmanjšanje intenzivnosti simptomov pri otrocih, ki so dobivali prehransko dopolnilo, izdelano iz 36 vrst vitaminov in mineralov, kar trikrat večja kot pri otrocih, ki so prejemali placebo.

Prehranska negotovost poveča verjetnost za emocionalno disregulacijo

Pomenljivi pa so tudi izsledki študije, ki je bila lani objavljena v reviji Nutrients. Glavna ugotovitev raziskovalcev je bila, da je bila pri otrocih iz družin, v katerih je vladala visoka stopnja prehranske negotovosti, verjetnost za resnejše simptome emocionalne disregulacije precej večja kot pri otrocih iz družin, ki se niso spopadale s tovrstnimi težavami. To je med drugim pomenilo večjo verjetnost za kronično razdražljivost in pogoste izbruhe jeze.

Vitamini in minerali pomembni za tvorbo nevrotransmitorjev

Vse tri raziskave torej pričajo o tem, kako pomemben vpliv na ADHD in pridružene težava ima lahko prehrana. Raziskovalci pri tem opozarjajo, da se zdravniki, ki se srečujejo z otroki z motnjo pozornosti s hiperaktivnostjo, pogosto osredotočajo samo na zdravila. Čeprav so zdravila v nekaterih primerih nujna, bi se bilo smiselno osredotočiti tudi na druge metode, s pomočjo katerih je mogoče ublažiti simptome ADHD brez negativnih stranskih učinkov. Ena od najboljših možnosti naj bi bilo prav zagotavljanje dostopa do kakovostne hrane vsem otrokom. Otroci, ki so bili vključeni v študijo, niso uporabljali zdravili – ali pa so jih opustili najmanj dva tedna pred začetkom raziskave. Domneva se, da je motnja pozornosti s hiperaktivnostjo povezana z nizkimi ravnmi specifičnih nevrotransmitorjev. Tako ni presenetljivo, da je lahko povečevanje vnosa vitaminov in mineralov zelo koristno. Vitamini in minerali so namreč izjemno pomembni za sintezo številnih nevrotransmitorjev. Seveda pa je tu še stres, ki ga prinese prehranska negotovost. Ta običajno ne vpliva samo na odrasle, ampak močno zaznamuje tudi otroke.

Preberite tudi: