0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaKumare: 6 razlogov, zakaj bi jih morali imeti vedno pri roki

Kumare: 6 razlogov, zakaj bi jih morali imeti vedno pri roki

MORDA VAS ZANIMA

Kumare so sorodnice buč, izvirajo iz vzhodnega dela Indije in so bile priljubljena hrana že v antiki. Kar 95 % teže kumar sestavlja voda, vsebujejo veliko rudnin, predvsem kalija, pa tudi magnezij in kalcij. Vsebujejo tudi selen, ki je učinkovit v boju proti raku, poleg tega pa še vitamine A, B, C, D in E, ki jih je največ v lupini, zato je ni priporočljivo lupiti. V lupini so tudi snovi, ki znižujejo holesterol.

- Oglas -

Kumare odplaknejo strupe in poskrbijo za hidracijo telesa

Ker so kumare sestavljene pretežno iz vode, so nadvse primerne za hidracijo našega organizma. Poleg tega vsebujejo številne vitamine, ki so prav tako dobri za nas. Največ C vitamina je ravno v olupku, zato je ne lupite, raje jo dobro operite. V primerjavi z drugo zelenjavo je v kumarah precej silicija, ta pa spodbuja čiščenje našega telesa. Za pomoč pri detoksikaciji narezano kumaro z lupino, narezano limeto in listke mete čez noč namakamo v steklenici z vodo, ki smo jo postavili v hladilnik. To očiščevalno vodo nato pijemo tekom dneva.

Uporabne kumare

Izgorevanje maščob

Kumare spodbujajo presnovo in izgorevanje maščob, zato so priporočljiv dodatek vsem dietam. Poleg tega so odličen vir prehranskih vlaknin in ugodno vplivajo na našo prebavo. 100 g kumare vsebuje samo 16 kcal, sladkorjev in maščob pa v kumari praktično ni. Za kosilo si pripravite slastno kumarično solato, vanjo dajte še nasekljano mlado čebulo in jo prelijte z jogurtom. Začinite z drobnjakom, soljo in poprom.

Pomoč za slab zadah

Slab zadah je tegoba, ki tare veliko ljudi. Odpravite ga lahko tudi s pomočjo kumar. Kos kumare dajte v usta, ga malo prežvečite, nato pa počakajte še 30 sekund in izpljunite. Postopek ponovite do štirikrat na dan. Kumare imajo antibakterijske lastnosti, tako da delujejo proti nekaterim bakterijam, ki povzročajo slab zadah.

- Oglas -

Kumare kot preventiva pred različnimi boleznimi

Kumare preprečujejo nastanek in blažijo simptome sladkorne bolezni, saj vsebujejo rastlinske fitosterole oziroma hormone, ki dobrodejno delujejo na trebušno slinavko, da ta izloča več inzulina. Ker kumare vsebujejo tudi precejšnje količine kalija, učinkovito pomagajo uravnavati krvni tlak, poleg tega odplavljajo presežke sečne kisline, kar posledično vodi k izboljšanju simptomov revme in artritisa.

Obkladek iz kumar proti opeklinam

Kumare ne delujejo zdravilno samo na našo notranjost, temveč tudi na zunanjost. Blažijo srbečico pri razdraženi koži in blagodejno delujejo na sončne opekline. Rezine kumare položite na prizadeto mesto in pustite učinkovati 15 minut. Postopek ponavljajte večkrat na dan. Ker imajo kumare protivnetne lastnosti, znižujejo nivo bolečine in pospešijo proces zdravljenja.

Odpravite podočnjake s kumaro

Temne kolobarje pod očmi lahko povzročijo številni dejavniki, od alergij do hormonskih sprememb, bolezni ledvic, zamašenih dihalnih poti do pomanjkanja vitaminov in železa. Zabuhli podočnjaki in utrujen videz pa sta lahko tudi prirojena. Kumare lahko odpravijo ali pa vsaj omilijo zabuhlost naših podočnjakov in utrujen videz. Dve rezini kumare v blenderju zmešamo z dvema rezinama krompirja, mešanico nanesemo na dva manjša kosa gaze in ju za 10 minut položimo v zamrzovalnik. Tako narejen obkladek nato položimo za 15 minut čez naše oči in zabuhlost bo izginila.

.

NAJNOVEJŠE