Aditiv E466 najverjetneje nevarnejši, kot se je verjelo doslej

Aditiv karboksimetil celuloza se uporablja pri izdelavi najrazličnejših živil. Pogosteje se je začel uporabljati v 60. letih prejšnjega stoletja.

Embalaža iz stiropora prispeva k bakterijski rezistenci

Na problematičnost embalaže iz stiropora v povezavi z bakterijsko rezistenco je opozorila študija, ki je bila konec lanskega leta.

Aknasta koža: Značilnosti in pravilna nega

Akne so pogosta kožna vnetna bolezen, značilna predvsem za obdobje adolescence. Vendar pa niso omejene le na čas odraščanja.

Ali so edinci zares sebični in razvajeni?

V prejšnjem stoletju je doktor medicine in psiholog Alfred Adler zasnoval teorijo, v skladu s katero naj bi vrstni red rojstva vplival na naše osebnostne značilnosti.

Maska iz kave in medu za sijočo polt

Bi radi osvežili svoj obraz, nahranili kožo in odstranili odmrle celice? Maska je odlična tudi, ko je vaša koža videti utrujena ali obraz nekoliko zabuhel.

Zaščita las pred spanjem: 5 nasvetov za preprečevanje nepotrebnih poškodb las

Ali ste vedeli, da so poškodbe las med spanjem zelo pogoste, še posebej pri dolgih laseh?

5 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

Kuhinja brez odpadkov se zdi praktično neuresničljiv cilj. Ponujamo vam nekaj idej, kako se lotiti tega projekta.

Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.
Zdravje & prehranaČufti brez mesa

Čufti brez mesa

MORDA VAS ZANIMA

Ste se odpovedali mesu, vendar pa ste imeli včasih zelo radi mesne kroglice oziroma čufte? Danes bomo z vami delili recept za okusne čufte iz čičerike in leče v paradižnikovi omaki. Čičerika ima zelo bogato hranilno vrednost, vsebuje kar 25 % beljakovin, tako da je odlična alternativa mesu. Vsebuje tudi ogljikove hidrate, koristne maščobe in obilico vitaminov, med drugim A, B1, B2, B3, C, D in celo E vitamin. Poleg tega je bogata s fosforjem, železom, cinkom, kalcijem, kalijem in magnezijem. Primerna je tudi za sladkorne bolnike, saj njen glikemični indeks znaša samo 30. Tudi leča vas bo nasitila, čeprav ima precej malo kalorij. Bogata je z vlakninami in mineralnimi snovmi, pri količini železa lahko tekmuje z ribami, poleg tega ima enak delež lahko prebavljivih beljakovin kot čičerika. Vsebuje B vitamine in folno kislino, zaradi precejšnje vsebnosti sestavljenih ogljikovih hidratov pa je idealno živilo za športnike.

- Oglas -

Čufti brez mesa

Za čufte brez mesa potrebujemo:

  • 300 g kuhane čičerike (lahko iz pločevinke),
  • skodelico kuhane rdeče leče,
  • 2 jajci,
  • dve čebuli,
  • 3 stroke česna,
  • šopek peteršilja,
  • 4 žlice čičerikine moke,
  • steblo ene zelene,
  • oljčno olje,
  • začimbe po želji (bazilika, origano, …),
  • sol.

Čebulo nasekljamo in prepražimo na oljčnem olju, da porumeni. Stebelno zeleno drobno nasekljamo, prav tako česen in peteršilj. V mešalniku nato zmešamo vse sestavine razen čičerikine moke, ki jo dodajamo na koncu žlico po žlico. Če bo masa dovolj kompaktna in ne bo razpadala, lahko čičerikino moko tudi izpustimo. Maso solimo po okusu. Z mokrimi rokami oblikujemo kroglice, ki jih nato pečemo v pečici približno 30 minut na 200 °C. Med peko jih obračamo, da se iz vseh strani zlatorjavo zapečejo.

Za paradižnikovo omako potrebujemo:

  • 2 pločevinki narezanih pelatov,
  • 2 stroka česna,
  • Žlico oljčnega olja,
  • žlico medu,
  • ščepec soli.
- Oglas -

Česen drobno nasekljamo in ga pražimo 20 sekund na oljčnem olju. Prilijemo pelate, ki jih obogatimo z žlico medu in solimo po okusu. Omaka naj vre na majhnem ognju približno 10 minut, nakar damo vanjo čufte in kuhamo še nekaj minut. Postrežemo s pire krompirjem in zeleno solato.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×