Čufti brez mesa

Ste se odpovedali mesu, vendar pa ste imeli včasih zelo radi mesne kroglice oziroma čufte? Danes bomo z vami delili recept za okusne čufte iz čičerike in leče v paradižnikovi omaki. Čičerika ima zelo bogato hranilno vrednost, vsebuje kar 25 % beljakovin, tako da je odlična alternativa mesu. Vsebuje tudi ogljikove hidrate, koristne maščobe in obilico vitaminov, med drugim A, B1, B2, B3, C, D in celo E vitamin. Poleg tega je bogata s fosforjem, železom, cinkom, kalcijem, kalijem in magnezijem. Primerna je tudi za sladkorne bolnike, saj njen glikemični indeks znaša samo 30. Tudi leča vas bo nasitila, čeprav ima precej malo kalorij. Bogata je z vlakninami in mineralnimi snovmi, pri količini železa lahko tekmuje z ribami, poleg tega ima enak delež lahko prebavljivih beljakovin kot čičerika. Vsebuje B vitamine in folno kislino, zaradi precejšnje vsebnosti sestavljenih ogljikovih hidratov pa je idealno živilo za športnike.

Čufti brez mesa

Za čufte brez mesa potrebujemo:

  • 300 g kuhane čičerike (lahko iz pločevinke),
  • skodelico kuhane rdeče leče,
  • 2 jajci,
  • dve čebuli,
  • 3 stroke česna,
  • šopek peteršilja,
  • 4 žlice čičerikine moke,
  • steblo ene zelene,
  • oljčno olje,
  • začimbe po želji (bazilika, origano, …),
  • sol.

Čebulo nasekljamo in prepražimo na oljčnem olju, da porumeni. Stebelno zeleno drobno nasekljamo, prav tako česen in peteršilj. V mešalniku nato zmešamo vse sestavine razen čičerikine moke, ki jo dodajamo na koncu žlico po žlico. Če bo masa dovolj kompaktna in ne bo razpadala, lahko čičerikino moko tudi izpustimo. Maso solimo po okusu. Z mokrimi rokami oblikujemo kroglice, ki jih nato pečemo v pečici približno 30 minut na 200 °C. Med peko jih obračamo, da se iz vseh strani zlatorjavo zapečejo.

Za paradižnikovo omako potrebujemo:

  • 2 pločevinki narezanih pelatov,
  • 2 stroka česna,
  • Žlico oljčnega olja,
  • žlico medu,
  • ščepec soli.

Česen drobno nasekljamo in ga pražimo 20 sekund na oljčnem olju. Prilijemo pelate, ki jih obogatimo z žlico medu in solimo po okusu. Omaka naj vre na majhnem ognju približno 10 minut, nakar damo vanjo čufte in kuhamo še nekaj minut. Postrežemo s pire krompirjem in zeleno solato.

DELI
Lina Zalaznik
Avtorica člankov z ljubeznijo do branja knjig, svojih bližnjih, morja, smeha ter lepe narave.