Velika noč: Orehova potica brez moke in sladkorja

Pred nekaj dnevi smo objavili članek, v katerem smo opisali postopek priprave sirove potice brez sladkorja in moke, danes pa se bomo posvetili ljubiteljem orehove potice. Priprava je enostavna, potica pa je naravnost čudovita.

V primeru, da ste ravno začeli z dieto in se bojite prihajajočih praznikov, si lahko ta trenutek oddahnete. Za vas smo pripravili dietno potico. Razlike v okusu z običajno potico skorajda ni, je pa veliko bolj zdrava. Pa poglejmo recept.

Potica brez moke in sladkorja

Sestavine za testo:

  • 500 gramov rikote ali sirnega namaza,
  • 1 rumenjak,
  • 150 gramov masla (lahko tudi kokosovega),
  • 400 gramov mandljeve moke ali mletih mandljev.

Sestavine za nadev:

  • 500 gramov mletih orehov,
  • nekaj žlic medu,
  • 100 gramov masla,
  • 2 decilitra mleka,
  • pol decilitra ruma,
  • vanilijev ekstrat,
  • sok ožete limone.

Testo naredimo tako, da zamešamo vse sestavine. Pri tem si pomagamo z mešalnikom. Testo mora biti gnetljivo, ne preveč mokro. Naj počiva nekaj časa na hladnem, da se masa poenoti.

Mletim orehom dodamo med in vroče mleko. Dodamo rum, vaniljo in limono. Zmešamo v enotno maso. Ohladimo.

Maso za testo razvaljamo na enem velikem kosu peki papirja. Če se prijema, dodajte malo mandljeve moke. Nanj damo maso za nadev. S pomočjo spodnjega peki papirja zavijemo potico v rulado. Vse to lahko namažemo z rumenjakom, da ne teče nadev iz testa. Pečemo slabo uro pri 150 stopinjah. Ohladimo jo. Zaželimo vam dober tek.

DELI
Kaja Kovič
Nepoboljšljiva optimistka, ki ve, da se za boljši jutri začne delati že danes.