0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Šport & Rekreacija6 nasvetov za povečanje pozitivnih učinkov hoje

6 nasvetov za povečanje pozitivnih učinkov hoje

MORDA VAS ZANIMA

Mnogi podcenjujejo hojo, češ da ne gre za »pravo telovadbo«. Tako tudi tisti, ki ne marajo pretirano drugih oblik telesne aktivnosti, hoja pa jim je pri srcu, tej dejavnosti ne namenijo toliko časa, kot bi ga morda lahko. Menijo namreč, da hoja ne bo bistveno pripomogla k njihovemu zdravju ali k lepši postavi. Vendar pa številne raziskave kažejo, da imajo lahko že krajši sprehodi zelo pozitiven vpliv, četudi vaša hitrost morda ni najvišja. Z določenimi modifikacijami pa lahko poskrbite, da bo imela hoja še posebej blagodejne učinke …

- Oglas -

Med hojo aktivirajte tudi roke

Kadar hodimo, je seveda najbolj obremenjen spodnji del telesa. Vendar pa lahko postane to dejavnost, ki precej bolj enakomerno krepi vaše celotno telo. Pomembno je, da ste med hojo pozorni tudi na gibanje svojih rok. To pomeni predvsem izrazitejše nihanje, ki bo pripomoglo h krepitvi rok oziroma k vključitvi zgornje polovice telesa. Zelo koristno je lahko tudi to, da roke pokrčite v komolcih, pod kotom 90 stopinj, nato pa jih med hojo potiskate naprej in nazaj. Ko gre leva noga naprej, gre naprej desna roka – in obratno.

Nordijska hoja s palicami

Izkoristite pozitivne učinke »intervalnega treninga«

Tako imenovani intervalni trening je zelo pomemben del tekaških priprav. V osnovi gre za menjavo krajših intervalov zelo intenzivnega teka oziroma sprinta in počasnejšega tempa/hoje. Za to, da bi občutili pozitivne učinke tovrstnega treninga, vam ni treba nujno teči. Tudi če zgolj hodite, lahko poskusite spreminjati tempo. Minuto ali dve poskušajte hoditi čim hitreje, čemur naj sledi nekaj minut počasnejše hoje. Cikel nato nekajkrat ponovite.

Izbirajte nekoliko strmejše terene

Ste navajeni, da se sprehajate predvsem po ravnih terenih? Seveda ni treba, da nenadoma postanete navdušeni hribolazci in začnete osvajati najvišje vrhove. A malce raznolikosti vendarle ne bo škodilo. Poskusite torej za naslednji sprehod izbrati nekoliko bolj razgiban oziroma hribovit teren, saj se bodo tako vključile tudi tiste mišice, ki so med običajno hojo relativno neaktivne. Ko hodite navzgor, se vedno nagnite rahlo naprej, da nekoliko razbremenite noge. Hkrati je pomembno tudi, da pri hoji navzdol ne hitite, da ne pride do preobremenitve ali celo poškodbe kolen.

- Oglas -
Hoja z utežmi

Priskrbite si palice za hojo

K temu, da bo vaše telo med hojo enakomerno obremenjeno, posledično pa se bo enakomerno krepilo, lahko seveda pripomorejo tudi palice za nordijsko hojo. Z njihovo pomočjo je mogoče aktivirati mišice na področju prsnega koša, trebuha in seveda rok, obenem pa uporaba teh palic nekoliko pomaga pri razbremenitvi kolen. Pazite na to, da boste uporabili kakovostne palice primerne dolžine – oziroma da boste dolžino ustrezno nastavili.

Pomagajte si z utežmi

Hitrejši napredek lahko dosežete tudi tako, da med hojo uporabljate uteži. To so lahko posebne, t. i. manšetne uteži, ki jih namestite okoli gležnja ali zapestja. Pomagate pa si lahko na primer tudi tako, da s seboj vzamete nahrbtnik, ki ste ga napolnili z nekaj steklenicami vode. Pri tem naj opozorimo, da tovrstne dodatne obremenitve niso primerne za ljudi z občutljivimi sklepi. Tudi tisti, ki nimate posebnih težav s sklepi, pa morate paziti tudi na to, da pri dodajanju teže ne pretiravate, v primeru bolečin pa uteži nemudoma odstranite.

Preizkusite vzvratno hojo

Če ste prepričani, da je na določenem terenu to varno, lahko poskusite vsaj krajši del poti prehoditi vzvratno. Zelo priporočljivo je seveda, da imate pri tem ob sebi nekoga, ki vas bo usmerjal. Tovrstna hoja med drugim pomaga pri ravnotežju in koordinaciji ter poskrbi, da mišice med hojo delujejo nekoliko drugače kot običajno.

Preberite tudi: S hojo nad pomladansko utrujenost

.

NAJNOVEJŠE