0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaPozor, teh površin in predmetov raje ne čistite s kisom!

Pozor, teh površin in predmetov raje ne čistite s kisom!

MORDA VAS ZANIMA

Kis je zagotovo eno najboljših naravnih čistil, s katerim si lahko pomagamo pri čiščenju številnih površin. Med drugim je na primer odličen za odstranjevanje vodnega kamna s pip. Vendar pa na žalost (alkoholni) kis vendarle ni univerzalno čistilo, ki bi ga bilo mogoče uporabiti za katero koli površino ali predmet. Ker je zelo močan, lahko namreč poškoduje določene materiale. V katerih primerih se je torej pri čiščenju bolje izogniti uporabi kisa?

- Oglas -

Pulti iz marmorja oziroma iz kamna

Granit, marmor in podobne površine iz kamna ter alkoholni kis niso najboljša kombinacija. Če je na primer vaš kuhinjski pult izdelan iz tovrstnih materialov, torej ni najpametneje, da za čiščenje uporabite kis. Zakaj? V »najboljšem« primeru bo kis povzročil bledenje materiala oziroma zaključnega sloja. Sčasoma, v primeru redne uporabe kisa pri čiščenju teh materialov pa se lahko na površini pojavijo tudi drobne udrtine. Tudi če se vam po kuhinjskem pultu iz kamna polije kis ali druga kisla tekočina, denimo limonin sok, je zato pomembno, da površino čim hitreje očistite.

Kis kot naravno čistilo

Likalnik

Nemalokrat lahko zasledimo nasvete, naj si pri čiščenju likalnika pomagamo s kisom. Čeprav ima lahko ta metoda določene prednosti, pa se zdi, da potencialne slabosti vendarle pretehtajo, zato je tudi likalnik eden tistih predmetov, ki jih ni najbolje čistiti s kisom. Kis lahko namreč postopoma razžre grelni element, kar privede do okvare likalnika. Tako priporočamo, da raje sledite napotkom glede ustreznih čistil, ki jih najdete v navodilih.

Pomivalni stroj

Na prvi pogled se zdi, da je lahko kis zelo koristen za osvežitev notranjosti pomivalnega stroja. Tako mnogi, ki prisegajo na uporabo naravnih čistil, priporočajo, da si pri čiščenju pomivalnega stroja pomagamo prav s kisom. Težava pri tem je, da lahko kis poškoduje določene dele pomivalnega stroja – predvsem tiste, ki so izdelani iz gume. Podobna težava se lahko pojavi tudi v primeru uporabe kisa pri pranju perila. Če se odločite, da si boste kljub temu pomagali s kisom, po vsakem pranju dobro preglejte občutljive dele pralnega stroja in preverite, ali ni prišlo do poškodb.

- Oglas -
Čiščenje s kisom

Mastni madeži

Čeprav imamo občutek, da je lahko prav kislina najboljše orožje v boju z maščobo, pa to ne drži povsem. V tem primeru sicer ne bo nič narobe, če si pri čiščenju mastnih madežev pomagate s kisom, vendar pa boste precej boljše rezultate dosegli, če se odločite za uporabo bolj bazičnega čistila. Na srečo to ne pomeni, da se morate odpovedati naravnim čistilom. Odlična naravna izbira v boju z maščobo je namreč lahko soda bikarbona.

Zasloni elektronskih naprav

Znano je, da je lahko kis zelo uporaben pri čiščenju oken. Tako marsikdo sklepa, da ga je popolnoma varno uporabiti tudi za čiščenje televizijskih in računalniških zaslonov, pametnih telefonov ipd. Vendar pa na žalost kis pogosto poškoduje te površine, zato je to še eden izmed primerov, ko se je bolje odpovedati uporabi kisa, ki lahko pri pametnih telefonih za povrh povzroči zmanjšanje občutljivosti zaslona na dotik. Namesto tega si raje pomagajte z rahlo vlažno krpo. Za zelo trdovratne madeže pa lahko uporabite kapljico detergenta, ki ste ga pred tem razredčili z vodo. Še pred tem pa se seveda prepričajte, kaj priporoča proizvajalec konkretne naprave, ki jo želite očistiti.

Leseno pohištvo

Še zadnja od površin, pri katerih odsvetujemo čiščenje s kisom, pa je les. Sem med drugim sodijo različno leseno pohištvo in lesene talne obloge. Kis lahko namreč poškoduje premaz. Tako je precej bolje, da uporabite čistila, ki so izdelana prav za les.

Preverite tudi: Naredite sami: Detergent za pomivanje posode z aloe vero in vonjem grenivke

.

NAJNOVEJŠE