0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaAli se lahko koronavirus širi tudi s solzami?

Ali se lahko koronavirus širi tudi s solzami?

MORDA VAS ZANIMA

Informacij o tem, kako se širi novi koronavirus, je že precej. Kot je znano, predstavljajo največjo nevarnost za prenos z ene osebe na drugo oziroma za okužbo drobne kapljice, ki nastajajo med kihanjem in kašljanjem. Te kapljice so lahko krive tudi za posredno okužbo, če virus z njihovo pomočjo pristane na različnih površinah. Kljub povečevanju znanja, povezanega s širjenjem novega koronavirusa, pa niti znanstveniki še nimajo vseh odgovorov glede možnosti prenosa. Tako narašča tudi število raziskav, v okviru katerih se preučujejo dodatne potencialne poti širjenja virusa. Ena takšnih raziskav je bila osredotočena na ugotavljanje, ali se lahko novi koronavirus prenaša tudi s solzami. Kaj so ugotovili znanstveniki?

- Oglas -

V odvzetih vzorcih ni bilo mogoče zaznati prisotnosti virusa

Raziskavo, katere izsledki so bili objavljeni v reviji Ophthalmology, so izvedli strokovnjaki iz singapurskega nacionalnega univerzitetnega kliničnega centra, ekipo pa je vodil dr. Ivan Seah. V okviru raziskave so bili analizirani vzorci solz 17 bolnikov, obolelih za boleznijo COVID-19, ki jo povzroča novi koronavirus, poimenovan SARS-CoV-2. Ti vzorci so se zbirali med celotnim obdobjem prebolevanja bolezni oziroma od pojava prvih simptomov do okrevanja, ki je v povprečju nastopilo približno 20 dni pozneje.

Skupno število analiziranih vzorcev je bilo 64. Od tega je bilo 12 vzorcev pridobljenih v prvem tednu prebolevanja bolezni, 28 vzorcev v drugem tednu in 24 vzorcev v tretjem tednu. Raziskovalci so za analizo vzorcev solza uporabili dva različna testa. Rezultati so bili razveseljujoči, saj ni bilo mogoče zaznati prisotnosti virusa v nobenem izmed 64 vzorcev. Za kontrolo so bili uporabljeni brisi žrela in nosu iz istega obdobja, v katerih je bilo mogoče, seveda pričakovano, opaziti večje količine novega koronavirusa.   

Jok solze virus

Izsledki raziskave zahtevajo dodatna preverjanja na večjem vzorcu

Avtorji študije sicer opozarjajo, da je imela njihova raziskava določene omejitve. Ena izmed njih je bila denimo ta, da niso bili odvzeti brisi očesne veznice oziroma sluznice, ki tako niso mogli biti vključeni v analizo. Razlog za to je bil povezan z dejstvom, da raziskovalci niso želeli povzročati dodatnega stresa bolnikom, za katere je bila diagnoza COVID-19 že sama po sebi dovolj stresna. Druga večja omejitev pa je bila ta, da je bilo število analiziranih vzorcev solz precej nizko. Kljub temu raziskovalci upajo, da bodo njihove ugotovitve pripomogle k boljšemu razumevanju širjenja novega koronavirusa in s tem k iskanju najbolj smiselnih ukrepov za zajezitev okužb.

Oči imajo lahko kljub vsemu pomembno vlogo pri prenosu virusa

To, da se najverjetneje ne moremo okužiti s solzami okužene osebe, pa seveda še ne pomeni, da nimajo naše oči pomembne vloge pri širjenju novega koronavirusa. Ta lahko namreč med drugim v telo vstopi prav skozi oči. Če na primer okužena oseba zakašlja ali kihne, lahko kapljice zanese tudi do oči druge osebe, če je ta seveda dovolj blizu (praviloma to pomeni oddaljenost 1,5 metra ali manj). Obenem pa obstaja tudi možnost, da se okužimo tako, da se dotaknemo površine, na kateri se zadržuje novi koronavirus, nato pa se z neumitimi rokami dotaknemo oči.

- Oglas -

Možni poti za vnos virusa v telo torej nista zgolj skozi usta oziroma skozi nos, zato je pomembno, da poskrbite tudi za to, da vaše oči ne postanejo potencialna vstopna točka. Eden najpomembnejših ukrepov za preprečevanje tovrstnega vnosa virusa je seveda ta, da se dosledno izogibate dotikanju obraza, če so bile vaše roke pred tem v stiku s površinami, na katerih bi se lahko potencialno zadrževal virus.

Preverite tudi: Kako dolgo lahko koronavirus preživi na oblačilih?

NAJNOVEJŠE