Zdravje & prehranaKava z limono – novi čudežni napitek?

Kava z limono – novi čudežni napitek?

MORDA VAS ZANIMA

Trditve o tem, da naj bi imelo kombiniranje kave in limoninega soka številne pozitivne učinke, sicer niso od včeraj. Vendar je postala v zadnjem času ta kombinacija še posebej priljubljena. Tako lahko govorimo o novem prehranskem trendu, pri čemer pa se mnogi sprašujejo –  tako kot ob podobnih trendih – kako upravičeno je to navdušenje. Je kava z limoninim sokom zares čudežni napitek, ki nam lahko pomaga do boljšega zdravja in vitkejšega stasa?

O pozitivnih učinkih kave in limon …

- Oglas -

Dokazano je, da imajo tako limone kot kava določene pozitivne vplive. Kava na primer vsebuje množico antioksidantov, kot je na primer klorogenična kislina, ki ščitijo telo pred oksidativnim stresom, povezanim s številnimi kroničnimi boleznimi, med drugim tudi z različnimi vrstami raka. Obstajajo tudi raziskave, ki povezujejo uživanje kave z zmanjšanim tveganjem za diabetes tipa 2 ter Alzheimerjevo in Parkinsonovo bolezen. Seveda lahko kava pomaga tudi pri začasnem povečanju energije, kar je tudi glavni razlog, zaradi katerega gre za enega najbolj priljubljenih napitkov na svetu. Po drugi strani  predstavlja čezmerno uživanje kave nevarnost za kar nekaj težav, kar je seveda povezano predvsem z dejstvom, da to pomeni tudi čezmeren vnos kofeina, v povezavi s katerim se lahko razvije celo odvisnost. Prepogosto pitje kave med drugim prispeva k motnjam spanca, neenakomernemu srčnemu utripu in povišanemu krvnemu tlaku.

Podobno kot kava so tudi limone odličen vir antioksidantov. Med najpomembnejše antioksidante, ki jih najdemo v limonah, zagotovo sodi vitamin C. Prav limone veljajo za enega najboljših virov tega pomembnega vitamina. Poleg tega, da zavira delovanje prostih radikalov in s tem zmanjšuje nevarnost za oksidativni stres, je vitamin C med drugim pomemben tudi za močan imunski sistem in za tvorbo kolagena – beljakovine, ki je nujna za napeto, elastično kožo.

Je kombiniranje kave in limoninega soka zares smiselno?

Mogoče je torej pritrditi temu, da lahko tako kava (v zmernih količinah) kot limonin sok pozitivno vplivata na zdravje. Vendar pa ostaja odprto vprašanje, ali lahko kar koli pridobimo, če kombiniramo ti dve sestavini v istem napitku. Med najpogostejše trditve tistih, ki se navdušujejo nad to nenavadno kombinacijo, sodi trditev o tem, da naj bi kava z limoninim sokom pomagala pri lajšanju glavobolov. Obstajajo sicer raziskave, katerih izsledki kažejo, da lahko kofein v kavi pomaga pri zožitvi krčnih žil, posledično pa pri ublažitvi bolečin. Poleg tega je mogoče zaslediti tudi dokaze za to, da lahko kofein okrepi učinek zdravil proti glavobolu. Vendar pa obstajajo po drugi strani raziskave, na podlagi katerih je mogoče sklepati, da lahko prav kofein sproži glavobol. Učinek kave je torej precej individualen – nekaterim ljudem lahko zares pomaga pri glavobolu, pri drugih pa lahko težave celo poslabša. V vsakem primeru pa je učinek povezan predvsem s kofeinom, kar pomeni, da dodajanje limoninega soka nima posebnega vpliva.

Kava z limoninim sokom se včasih priporoča tudi kot pomoč pri diareji. A ker kava stimulira naša prebavila, lahko pride tu do popolnoma nasprotnega učinka od želenega. Poleg tega je kava diuretik, kar je lahko problematično zaradi dejstva, da predstavlja diareja že sama po sebi povečano nevarnost za dehidracijo. Zaradi antioksidantov lahko sicer kava in limone pomagajo pri izboljšanju videza kože, vendar pa se tovrstni učinki ne okrepijo, če sestavini kombiniramo. Podobno velja tudi za vpliv na metabolizem. Tako limone kot kava lahko nekoliko pospešijo metabolizem, s čimer malce olajšajo hujšanje. A če okus kave z limoninim sokom ni nekaj, nad čimer bi bili navdušeni, ni nobenega razloga, da zavoljo hujšanja sestavini uživate istočasno.

- Oglas -

Preberite tudi: Skrivnostna ajavaska – napitek s psihedeličnimi učinki buri duhove

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×