0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaSkrivnostna ajavaska – napitek s psihedeličnimi učinki buri duhove

Skrivnostna ajavaska – napitek s psihedeličnimi učinki buri duhove

MORDA VAS ZANIMA

V zadnjih letih so postala zelo priljubljena »romanja« v Peru in nekatere druge države Južne Amerike, kjer v nekakšnih letoviščih turistom ponujajo zelo posebno izkušnjo – večdnevno sodelovanje pri obredih, katerih osrednji del je zaužitje skrivnostnega napitka, imenovanega ajavaska. Gre za napitek, ki se je v preteklosti uporabljal predvsem v okviru religioznih oziroma spiritualnih obredov amazonskih plemen in ki zaradi posebne kombinacije sestavin, ki jih vsebuje, praviloma sproži močne psihedelične učinke. A razlog, zaradi katerega se mnogi podajo na to avanturo, večinoma ni kratkotrajni učinek ajavaske. Številni si namreč obetajo, da jim bo zaužitje tega napitka prineslo nekakšno razsvetljenje ali pa pomagalo pri predelavi travmatskih izkušenj iz preteklosti.

- Oglas -

Od evforije do paranoje in nazaj …

Ajavaska

Obred običajno poteka v skupini in v večernem času, praviloma pod nadzorom šamana, včasih pa je prisotna tudi zdravniška ekipa, ki lahko poseže, če bi šlo kaj močno narobe. Učinki, ki jih občutijo posamezniki, so lahko precej različni. Po eni strani lahko pride do zelo evforičnih reakcij, po drugi strani pa ajavaska nemalokrat sproži tudi zelo intenzivne občutke strahu in panike. Zaužitje ajavaske je sicer običajno povezano z vizualnimi in slušnimi halucinacijami ter zunajtelesnimi izkušnjami, pogosta stranska učinka pa sta bruhanje in diareja. To je sicer dojeto kot nekaj pozitivnega, saj naj bi se s tem telo čistilo pretekle navlake, zaužitje ajavaske pa naj bi imelo podoben vpliv tudi na um.

A kaj natančno sploh je ajavaska in zakaj sproži tako močne reakcije? Napitek lahko sicer vsebuje različne kombinacije sestavin, pri čemer pa imata najpomembnejšo vlogo dve rastlini, in sicer čakruna (Psychotria viridis) in ajavaska (Banisteriopsis caapi), po kateri je napitek tudi dobil ime. Napitek tradicionalno pripravi šaman. Pri tem je zelo pomembno, da se napitek večkrat prevre, saj se tako dosežejo dovolj visoke kombinacije ključnih učinkovin. 

Kako (ne)varno in blagodejno je v resnici zaužitje ajavaske?

Na spletu je mogoče najti kar nekaj izpovedi ljudi, ki so se odločili za sodelovanje v tem skrivnostnem obredu in ki so torej na lastni koži občutili učinke ajavaske. Izkušnje so precej različne, a mnogi vendarle zatrjujejo, da jim je zaužitje ajavaske spremenilo življenje na bolje in prineslo številne pozitivne dolgoročne posledice.

- Oglas -
Ajavaska napitek

Kaj pa pravi znanost? Po eni strani obstajajo študije, ki nakazujejo, da imajo lahko aktivne sestavine ajavaske določene pozitivne vplive. Te sestavine naj bi med drugim ugodno vplivale na nevrološki sistem, izboljševale spomin in ščitile možganske celice pred poškodbami. Študije potrjujejo tudi, da ima lahko ajavaska določene pozitivne vplive na duševno zdravje. Povzročila naj bi večjo čuječnost, pomagala pri izboljšanju razpoloženja oziroma pri spopadanju z depresivnimi občutki, pri lažjem prenašanju stresa ter pri premagovanju različnih oblik odvisnosti in posttravmatskega stresnega sindroma.

Vendar pa seveda obstaja tudi kar nekaj nevarnosti, povezanih z zaužitjem ajavaske. Določeni stranski učinki – kot na primer že omenjena bruhanje in diareja – sicer izzvenijo, ko popustijo neposredni učinki tega napitka. Vendar pa lahko včasih negativne posledice trajajo mnogo dlje. Še posebej pri ljudeh z diagnozami, kot je shizofrenija, lahko ajavaska povzroči veliko škodo. Sestavine, iz katerih je pripravljena ajavaska, lahko poleg tega sprožijo močne nezaželene reakcije, če so kombinirane z določenimi zdravili. Obenem lahko zaužitje tega napitka močno pospeši srčni utrip in sproži povišanje krvnega tlaka, zato je lahko zelo nevarno za ljudi z boleznimi srca in ožilja. Nevarnost je seveda še toliko večja zaradi dejstva, da gre pri tovrstnih »turističnih ponudbah« pogosto za obrede, ki niso regulirani, zato je težko vedeti, za kakšne doze posameznih učinkovin v resnici gre.

.

NAJNOVEJŠE