0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaLahko dodajanje fluora vodi prepreči zobno gnilobo?

Lahko dodajanje fluora vodi prepreči zobno gnilobo?

MORDA VAS ZANIMA

Vprašanje, ali je smiselno dodajanje fluora v izdelke, kot je na primer zobna pasta, je precej kontroverzno. Še več pomislekov pa vzbuja dodajanje tega minerala pitni vodi, kar je pogosta praksa v Združenih državah Amerike. Ko so se v mestu Juneau, ki se nahaja v ameriški zvezni državi Aljaska, prebivalci leta 2007 odločili, da se dodajanje fluora vodi ustavi, so se mnogi spraševali, kaj se bo zgodilo. Kakšne posledice je torej imela ta sprememba v dobrih desetih letih?

- Oglas -

Fluor pomemben predvsem za zmanjševanje tveganja za karies

Prvo mesto v Združenih državah Amerike, kjer so se odločili, da pitni vodi dodajajo manjše količine fluora, je bilo mesto Grand Rapids, ki leži v zvezni državi Michigan. To je bilo že davnega leta 1945. Eksperiment je prinesel zelo pozitivne posledice, zato je postalo dodajanje fluora pitni vodi standardna praksa po mnogih mestih v ZDA. Ko so v mestu Grand Rapids izvedli ta eksperiment, je namreč število primerov zobne gnilobe oziroma kariesa kmalu upadlo za 6 odstotkov. Prav poskus zajezitve zobne gnilobe naj bi bil tudi glavni razlog za dodajanje fluora zobni pasti. Pa je v aljaškem mestu Juneau odločitev, da voda ne bo več vsebovala fluora, zares spremenila kar koli?

Fluoriranje vode

Zanimiva primerjava stanja pred spremembo in pred njej

Odločitev, da se vodi preneha dodajati fluor, v mestu Juneau seveda ni bila sprejeta kar čez noč, ampak je šlo za nekaj, kar se je zgodilo po debati, ki se je vlekla vrsto let. Mnogi prebivalci so bili zaskrbljeni glede potencialne škode, ki bi jo lahko povzročil fluor, in njihovo mnenje je na koncu prevladalo. Jennifer Meyer, ki je zaposlena na eni izmed aljaških univerz, je videla ta eksperiment kot idealno priložnost za preučitev posledic prenehanja dodajanja fluora pitni vodi po tem, ko se je ta praksa izvajala vrsto. let. Skupaj z ekipo je zato zbrala zdravstvene in zobozdravstvene podatke tistih prebivalcev, ki so bili leta 2003, torej ko se je fluor še vedno dodajal vodi, stari 18 ali manj. Te podatke je nato primerjala s podatki v letu 2012, pet let po prenehanju fluoriranja vode. Primerjava je pokazala, da se je število primerov zobne gnilobe na posameznega otroka v povprečju povečalo za en primer na leto. Povečanje primerov pa je bilo še posebej izrazito pri otrocih, ki so bili pred spremembo, povezano z dodajanjem fluora pitni vodi, stari manj kot 7 let.

Lahko fluor zares poveča nevarnost za raka?

Fluor je sicer mineral, ki je v vodi običajno naravno prisoten v manjših količinah. To, koliko fluora vsebuje voda, pa je odvisno predvsem od tega, s kakšnimi kamninami je bila voda v stiku in kako dolgo je trajal ta stik. Z vidika vpliva na zdravje zob je lahko torej dodaten fluor v vodi koristen, kot so pokazali tudi izsledki Jennifer Meyer in njene ekipe. Seveda pa je to, ali je smiselno dodajati fluor ali ne, odvisno od tega, koliko tega minerala voda vsebuje že sama po sebi oziroma naravno. V Sloveniji na primer ta praksa ni pogosta, so pa po drugi strani precej razširjene zobne paste in zobne vode, ki med drugim vsebujejo tudi fluor. Med najpogostejše razloge, zaradi katerih veliko ljudi nasprotuje dodajanju fluora, sodijo trditve, da naj bi to povečevalo nevarnost za razvoj raka. Vendar pa so bile študije, katerih izsledki so nakazali možnost obstoja te povezave, izvedene na območjih, kjer je voda že v osnovi vsebovala nadpovprečne količine fluora. Po navedbah Svetovne zdravstvene organizacije naj bi bile optimalne vrednosti od 0,6 do 1,1 delca na milijon delcev, pri tej količini pa ne obstaja povečano tveganje za raka in druge zdravstvene komplikacije.

.

NAJNOVEJŠE