Zdravje & prehranaFinančni stres – eden najpogostejših krivcev za težave s spanjem

Finančni stres – eden najpogostejših krivcev za težave s spanjem

MORDA VAS ZANIMA

Povodi za težave s spanjem so lahko različni. Čeprav je velikokrat težko ugotoviti, kaj natančno je krivo za nespečnost, pa je vendarle mogoče govoriti o določenih najpogostejših dejavnikih tveganja, ki povečujejo nevarnost za moten spanec. Mednje med drugim sodi stres, ki je povezan s finančnimi razlogi, kar je pred kratkim potrdila tudi raziskava, ki so jo izvedli pri organizaciji Better Sleep Council.

Najmanj težav s spanjem pri ljudeh z relativno malo finančnimi skrbmi

- Oglas -

Omenjena raziskava je vključevala 2000 sodelujočih, starih nad 18 let, ki so morali izpolnjevati vprašalnik, povezan z njihovimi spalnimi navadami. Osnovni cilj raziskovalcev je bil ugotavljanje, kateri so tisti dejavniki, ki imajo najbolj pozitiven vpliv na kakovost spanca, in kateri dejavniki so, nasprotno, najpogosteje krivi za nespečnost. Dejavniki, ki jih je zajemal vprašalnik, so pokrivali področja spalnega okolja, navad pred spanjem, osebnih financ, odnosov, hobijev, delovnega okolja in občutkov, povezanih z aktualnim dogajanjem.

Stres zaradi denarja

Analiza zbranih podatkov je razkrila, da je stres, povezan z osebnimi financami, eden najpogostejših razlogov, ki so ga navajali anketiranci, ki so imeli težave s spanjem. Višje mesto  sta zasedla le stres na splošno, torej zaradi neopredeljenega razloga oziroma zaradi različnih razlogov, ter telesna bolečina. Po drugi strani pa se je izkazalo tudi obratno – pri ljudeh, ki nimajo večjih skrbi glede financ, se težave s spanjem pojavljajo redkeje od povprečja. 

Skoraj dve tretjini sodelujočih, ki so poročali o težavah s spanjem, sta sicer navedli, da sta zaskrbljeni glede finančne prihodnosti. Več kot polovica pa je odgovorila, da živijo praktično iz rok v usta oziroma da le stežka prebrodijo obdobje od ene do druge plače. Pri tistih, ki so odgovorili, da je njihov spanec slab, je obstajala 1,4-krat večja možnost, da so obenem odgovorili, da je slaba tudi njihova trenutna  finančna situacija.

Čas po upokojitvi in stroški morebitnega zdravljenja – zelo pogosta razloga za skrb

Razlog za slab spanec zaradi finančnih razlogov pa v večini primerov ni bila zgolj skrb zaradi trenutnih stisk, ampak tudi glede tega, kaj bo prinesla prihodnost. Med ljudmi, ki so poročali o nespečnosti, je bilo namreč precej več takšnih, ki niso imeli prihrankov za čas po upokojitvi, hkrati pa so jih skrbeli tudi stroški, povezani z morebitnimi obiski zdravnika ali z zdravljenjem.

- Oglas -

Tu moramo seveda upoštevati, da je bila raziskava izvedena med Američankami in Američani, saj v Združenih državah Amerike ogromno ljudi nima zdravstvenega zavarovanja. Tudi sklenjeno zavarovanje pa mnogokrat pomeni, da so v primeru dejanskega koriščenja zdravstvenih storitev potrebna dodatna doplačila. Gre namreč za državo brez enotnega sistema zdravstvenega zavarovanja oziroma je ta v celoti prepuščen privatnim zdravstvenim zavarovalnicam. Eden najpogostejših razlogov za razglasitev osebnega stečaja v ZDA so tako prav stroški, povezani z zdravljenjem.

Finančni stres

»Higiena spanja« pomembna, a pogosto ne zadostuje za odpravo težav

K dobremu spancu lahko zagotovo pripomore upoštevanje splošnih napotkov, kot so na primer izogibanje elektronskim napravam pred odhodom v posteljo, omejitev kofeina v popoldanskem času in spanje v zatemnjenem, mirnem prostoru. Vendar pa včasih, če je razlog za nespečnost globlji, zgolj tovrstne spremembe ne bodo dovolj. Ob tem je pomenljivo tudi to, da povezava pogosto poteka v dve smeri: po eni strani so finančne težave krive za slab spanec, vendar pa velja tudi obratno. Kronično pomanjkanje spanca lahko namreč na dolgi rok finančne težave še poglobi, kar je povezano z razlogi, kot sta slabša zbranost in pomanjkanje motivacije. To pa seveda pomeni, da se vzpostavi začaran krog, ki ga je težko pretrgati.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×