Zdravje & prehranaNeverjetno: njen urin se je obarval vijolično!

Neverjetno: njen urin se je obarval vijolično!

MORDA VAS ZANIMA

Znano je, da lahko barva urina razkrije marsikaj o našem zdravju. A ko govorimo o barvi urina, imamo običajno v mislih različne odtenke rumene – od zelo svetlih, skorajda prozornih, pa do temnejših, rjavkastih odtenkov. Na večino drugih barv praktično ne pomislimo. Skorajda nemogoče se nam tako zdi, da bi bil lahko urin tudi vijolične barve. Vendar se je urin ženske iz Francije, katere primer je bil pred nedavnim opisan v reviji New England Journal of Medicine, obarval prav v vijoličen odtenek. Kaj je bilo krivo za to? Je šlo za nekakšen čudež ali pa vendarle obstaja znanstvena razlaga za ta nenavaden pojav?

Redek, a vendarle ne popolnoma unikaten pojav

- Oglas -

Ženska sicer ni bila hospitalizirana zaradi nenavadne barve urina, ampak je bila v bolnišnico sprejeta zaradi kapi. Zdravljenje je sprva potekalo brez posebnosti, po desetih dneh od sprejema pa je zdravnike presenetila vijolično obarvanje njenega urina. Izkazalo se je, da je bila za ta nenavadni pojav kriva redka kemična reakcija, pri čemer pa vendarle ni šlo za edini znani tovrstni primer doslej. V medicinski literaturi se je prvi zapis o vijoličnem urinu pojavil  konec sedemdesetih let prejšnjega stoletja. Ni sicer povsem znano, kako pogost je ta pojav, vendar pa zdravniki vedo, kaj ga povzroča. Gre za kombinacijo bakterij in triptofana, ki ima pomemben vpliv na naš spanec.

Ženska v bolnici vijolično obarvan urin

V urinu odkrita problematična bakterija

Vijolično obarvanje urina je v večini primerov stranski učinek daljše uporabe urinskega katetra. Prav urinski kateter naj bi bil tudi razlog za ta pojav pri Francozinji, ki je morala ta pripomoček uporabljati zaradi dejstva, da je kap prizadela eno polovico njenega telesa, ki je bila tako močno oslabljena. Ko se je urinska vrečka, povezana z njenim urinskim katetrom, napolnila z vijolično tekočino, so seveda zdravniki nemudoma izvedli testiranja. Pri tem so v njenem urinu iskali predvsem sledi morebitnih sumljivih bakterij – in jih tudi odkrili. Še posebej problematična naj bi bila bakterija, poimenovana Klebsiella pneumoniae, ki je sicer povsem običajna v našem črevesju, vendar pa lahko povzroči težave, če se preseli v druge dele telesa. Dejstvo, da so zdravniki omenjeno bakterijo odkrili v urinu, je tako pričalo o tem, da se v telesu ženske dogaja nekaj nenavadnega, kar je predstavljalo prvi korak k razrešitvi uganke »lila urina«. Drugi pomemben košček pa je bila informacija o tem, da je prišla bakterija Klebsiella pneumoniae zelo verjetno v stik s triptofanom oziroma s snovmi, na katere se triptofan razgradi v našem telesu …

Kombinacija modre in rdeče tekočine, ki se združi v vijoličen odtenek

Medtem ko se je bakterija Klebsiella pneumoniae razmnoževala, naj bi ženska v telo vnašala večje količine triptofana, pri razgradnji katerega je nastal indoksil sulfat. Ob stiku z omenjeno bakterijo pa je nato indoksil sulfat razpadel na dve novi snovi. In ker je ena izmed teh snovi rdeča, druga pa modra, je rezultat urin, ki po barvi močno spominja na lupino jajčevcev. Opisan proces sicer ni edini možni razlog, zaradi katerega lahko pride do vijoličnega obarvanja urina. Eden izmed razlogov, zaradi katerih lahko pride do tega pojava, je na primer lahko tudi okužba sečil. Vse to pa seveda ne pomeni, da je urin ženske preprosto ostal vijolične barve. Po nekaj dneh oziroma po tem, ko je nekaj dni prejemala intravenozno tekočino, je urin Francozinje spet dobil običajno barvo, vendar se s tem njeno zdravljenje ni zaključilo, saj jo je še vedno čakalo precej dolgo okrevanje zaradi posledic kapi.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×