Aditiv E466 najverjetneje nevarnejši, kot se je verjelo doslej

Aditiv karboksimetil celuloza se uporablja pri izdelavi najrazličnejših živil. Pogosteje se je začel uporabljati v 60. letih prejšnjega stoletja.

Embalaža iz stiropora prispeva k bakterijski rezistenci

Na problematičnost embalaže iz stiropora v povezavi z bakterijsko rezistenco je opozorila študija, ki je bila konec lanskega leta.

Aknasta koža: Značilnosti in pravilna nega

Akne so pogosta kožna vnetna bolezen, značilna predvsem za obdobje adolescence. Vendar pa niso omejene le na čas odraščanja.

Ali so edinci zares sebični in razvajeni?

V prejšnjem stoletju je doktor medicine in psiholog Alfred Adler zasnoval teorijo, v skladu s katero naj bi vrstni red rojstva vplival na naše osebnostne značilnosti.

Maska iz kave in medu za sijočo polt

Bi radi osvežili svoj obraz, nahranili kožo in odstranili odmrle celice? Maska je odlična tudi, ko je vaša koža videti utrujena ali obraz nekoliko zabuhel.

Zaščita las pred spanjem: 5 nasvetov za preprečevanje nepotrebnih poškodb las

Ali ste vedeli, da so poškodbe las med spanjem zelo pogoste, še posebej pri dolgih laseh?

5 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

Kuhinja brez odpadkov se zdi praktično neuresničljiv cilj. Ponujamo vam nekaj idej, kako se lotiti tega projekta.

Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.
ŽivaliAli veste, da potrebujejo tudi psi redno čiščenje ušes?

Ali veste, da potrebujejo tudi psi redno čiščenje ušes?

MORDA VAS ZANIMA

Skrb za čistočo ušes vašega štirinožnega prijatelja je izredno pomembno. V nasprotnem primeru obstaja namreč povečana nevarnost za vnetje ušes pri psu. Upoštevati morate namreč, da imajo ušesa psov nekoliko posebno strukturo. Zaradi specifične anatomije ušesa se tujki zelo težko izločijo sami od sebe. Sem na primer sodi tudi voda, ki se lahko nakopiči v ušesu vašega psa, kar pogosto vodi do neprijetne srbečice, v skrajnem primeru pa celo do vnetja. Vzemite si torej čas in poskrbite za to, da bodo pasja ušesa vedno čista, še pred tem pa preverite, kako pogosto se je sploh smiselno lotiti tega opravila in kakšen je pravilen postopek.

Osnova naj bo redno preverjanje stanja ušes

- Oglas -

Čeprav je po eni strani zelo problematično, če nikoli ne očistite ušes svojega psa, pa  obstajajo po drugi strani tudi določene nevarnosti, povezane s prepogostim čiščenjem ušes. Tudi v tem primeru namreč tvegate vnetje ali vsaj povečano razdraženost tega območja. Tako vam priporočamo, da redno pregledujete ušesa svojega kosmatinca in spremljate, kakšno je stanje. Na podlagi tega boste najlažje ugotovili, kdaj bo potrebno čiščenje. Čista in zdrava ušesa so rahlo rožnate barve in ne oddajajo neprijetnega vonja. Prav tako pa na začetku kanala oziroma na površini ni mogoče opaziti rjavkaste umazanije/ušesnega masla. Po drugi strani pa imajo umazana pasja ušesa značilen vonj, ki rahlo spominja na vonj kvasa. Znak, da je prišel čas za čiščenje ušes, pa je lahko tudi ta, da pes otresa z glavo pogosteje, kot ste vajeni.

Čiščenje useša pri psu

Kako psu očistiti ušesa?

Zelo pomembno je, da ne uporabite kar katere koli tekočine, ampak si pomagajte s pripravkom, ki je namenjen prav čiščenju pasjih ušes in ki ga lahko dobite pri veterinarju. Podobno kot to velja pri ljudeh, so tudi pasja ušesa zelo občutljiva, zato lahko pride hitro do poškodb, če niste pazljivi. To je tudi razlog, da je odsvetovana uporaba palčk za čiščenje ušes in podobnih pripomočkov. Namesto tega raje uporabite košček bombažne vate.

Kako psu zares varno očistiti ušesa?

Čiščenja ušes pri psu se je najbolje lotiti v kopalnici, saj lahko med delom nastane rahel nered. Psa lahko zamotite s priboljškom ali igračo, saj boste imeli tako precej lažje delo. Z eno roko pridržite prvo uho in z drugo vanj počasi nalijte tekočino za čiščenje ušes. Vrha embalaže ne potiskajte neposredno v ušesni kanal. Nato nežno masirajte koren uhlja, da lahko tekočina razgradi vso umazanijo. Po približno 30 sekundah pustite psu, da otrese glavo, kar je običajna reakcija. Pred tem mu lahko glavo oziroma ušesa prekrijete z brisačo.

Na koncu s pomočjo vate očistite zunanji del ušesa, vključno z območjem okoli vhoda v ušesni kanal. Pri tem bodite čim bolj nežni in potrpežljivi, da ne pride do poškodb. Ko zaključite čiščenje prvega ušesa, postopek ponovite še z drugim ušesom. Če daje med čiščenjem pes znake, da čuti bolečino, postopek nemudoma prekinite in se o tem posvetujte z veterinarjem.

Pasja ušesa

Večina psov med čiščenjem ušes zelo uživa

- Oglas -

Čeprav bo treba psa morda sprva z nečim zamotiti, psi večinoma nimajo težav s čiščenjem ušes. Ko se privadijo na to opravilo, začnejo v njem običajno zelo uživati – še posebej med delom, ko masirate uho oziroma okolico ušesa. Gre namreč za območje, ki je gosto posejano z živčnimi končiči, med tovrstno masažo pa naj bi se celo sproščali endorfini, hormoni zadovoljstva. Še en razlog več, torej, da ne pozabljate na to, da tudi vaš kosmatinec potrebuje redno čiščenje ušes.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×