0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaKako dolgo lahko koronavirus preživi na oblačilih?

Kako dolgo lahko koronavirus preživi na oblačilih?

MORDA VAS ZANIMA

Študije, izvedene doslej, nam ponujajo informacije o tem, kako dolgo lahko novi koronavirus preživi na materialih, kot so plastika, karton, jeklo in baker. To nam pomaga pri tem, da lažje ocenimo, kako pogosto moramo razkuževati površine in predmete, izdelane iz teh materialov, da čim bolj zmanjšamo možnost za prenos virusa in s tem za okužbo. Čeprav je nevarnost za okužbo največja ob neposredni izpostavljenosti kapljicam, ki se tvorijo, če okužena oseba zakašlja ali kihne, je namreč možna tudi okužba ob stiku s površinami, kamor je »zaneslo« virus. Tako se marsikdo sprašuje, ali je posebna previdnost potrebna tudi pri oblačilih. Bi morali v tem obdobju spremeniti svoje navade, povezane s pranjem perila?

- Oglas -

Možnost tovrstne okužbe majhna, a previdnost ni odveč

Za zdaj še ne obstaja študija, ki bi se neposredno ukvarjala z vprašanjem obstojnosti novega koronavirusa na materialih, iz katerih so lahko izdelana oblačila. Vendar pa strokovnjaki ocenjujejo, da lahko tudi oblačila predstavljajo potencialno nevarnost za prenos. Nevarnost je sicer tu praviloma manjša kot pri bolj verjetnih načinih okužbe, vendarle previdnost kljub temu ni odveč, še posebej če ste bili zunaj, na primer v trgovini.

Koronavirus covid-19

Preživetje virusa odvisno od vrste materialov in pogojev okolja 

Kapljice, ki potencialno skrivajo virus, lahko torej dosežejo tudi naša oblačila. Postopno sušenje sicer povzroči uničenje virusa, vendar pa naj bi bilo to, kako hitro se bo to zgodilo, odvisno od posameznega materiala. Čeprav še niso na voljo podatki za različne materiale, pa strokovnjaki vendarle domnevajo, da pride do uničenja koronavirusa najhitreje pri naravnih materialih, ki se tudi najhitreje sušijo. Zračni materiali, kot je na primer bombaž, naj bi bili tako najvarnejša izbira. Po drugi strani pa se domneva, da lahko koronavirus na poliestru in podobnih materialih preživi nekoliko dlje. Poleg tega pa naj bi bila (ne)obstojnost virusa na oblačilih in tudi nasploh odvisna tudi od določenih dejavnikov v okolju, predvsem od temperature zraka in zračne vlage. Upoštevati pa je treba tudi to, da so oblačila pogosto opremljena z dodatki, kot so gumbi in zadrge. Če je na primer gumb izdelan iz plastike, lahko novi koronavirus na njem preživi tudi do 3 dni. Pri oblačilih, opremljenih s takšnimi dodatki, je torej potrebna posebna previdnost.

Osnovni napotki za pranje oblačil glede na trenutne smernice

Kako torej do zdaj znani podatki vplivajo na priporočila glede pranja oblačil? Načeloma velja, da pri oblačilih, ki jih nosimo izključno doma – in če seveda v gospodinjstvu ne živi okužena oseba – ni potrebno posebno spreminjanje navad. Po drugi strani je dobro, da se v primeru, da smo bili zunaj, ob prihodu domov preoblečemo v čista oblačila, tista oblačila, ki smo jih nosili zunaj, pa varno shranimo in nato čim prej operemo. Oblačil, ki ste jih nosili zunaj, seveda ne smete otresati. Kaj pa priporočila glede samega pranja? Pri pranju v pralnem stroju je dobro izbrati čim višjo temperaturo.

- Oglas -

Pri tem morate seveda upoštevati omejitve posameznega materiala oziroma navodila proizvajalca, saj lahko previsoke temperature uničijo določena oblačila. Ni sicer potrebe, da pri pranju ločujete tista oblačila, ki ste jih nosili zunaj, in tista, ki so bila nošena izključno doma, saj naj bi kombinacija vroče vode in detergenta uspešno uničila virus, zato ni nevarnosti za prenos med pranjem. Glede na trenutna priporočila naj bi bilo varno tudi ročno pranje oblačil. Seveda pa je tudi v tem primeru dobro, da je temperatura vode čim višja oziroma vsaj približno 27 stopinj Celzija.

Preberite tudi: Koronavirus: Najpogostejši simptomi in ukrepi, s katerimi se lahko zaščitimo

.

NAJNOVEJŠE