0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaObdobje samoizolacije – idealen čas, da spravite stanovanje v red

Obdobje samoizolacije – idealen čas, da spravite stanovanje v red

MORDA VAS ZANIMA

Vam vedno zmanjkuje časa za pospravljanje, zato je vaše stanovanje pogosto precej kaotično? Med samoizolacijo, ko najverjetneje preživite večino časa v svojem stanovanju, imate odlično priložnost za to, da končno spravite v red tista območja v svojem domu, ki ste jih že dolgo zanemarjali. Urejeno okolje vam bo pomagalo pri tem, da zbistrite svoje misli, zaradi pospravljenega stanovanja, ki ne bo natrpano z neuporabno kramo, pa bo morebitni občutek ujetosti med štiri stene vsaj nekoliko lažje obvladljiv.

- Oglas -

Pospravljanje je lahko igra

V primeru, da vam misel na pospravljanje ne diši najbolj, poskušajte spremeniti svoj pogled na to dejavnost. Na prvi pogled zelo dolgočasne in mukotrpne naloge postanejo v hipu mnogo lažje obvladljive, če jim dodamo primesi igre. Prav to lahko storite tudi s pospravljanjem. Nekaj idej, kako narediti pospravljanje bolj zanimivo in poskrbeti za to, da bo delo končano hitreje in z manj napora, kot bi bilo sicer, boste našli v nadaljevanju. Če želite, lahko v pospravljanje vključite tudi otroke – zagotovo bodo tudi oni mnogo bolj motivirani za sodelovanje, če jim boste pospravljanje predstavili v obliki igre.

Pospravljanje čiščenje stanovanja

Izziv 12 + 12 + 12

Pospravljanje lahko traja ure in ure, kar je za mnoge razlog, da se niti ne lotijo dela. Če imate podobno težavo in vam misel na to, koliko časa boste potrebovali, preden spravite stanovanje v red, vedno pobere še tisto malo motivacije, ki ste je imeli, se poskušajte prelisičiti z naslednjim trikom. Gre za nekakšen izziv, poimenovan 12 + 12 + 12. Namesto da se osredotočate na to, kaj vse bi bilo treba postoriti, si za danes zadajte preprosto nalogo. Najprej poiščite 12 predmetov, ki bi jih bilo treba vreči stran, in jih nato seveda tudi zavrzite. Nato poiščite 12 predmetov, ki so še vedno uporabni, vendar jih sami nikoli zares ne uporabljate, in jih pospravite v posebno škatlo, da jih boste lahko podarili tistim, ki jim bodo prišli najverjetneje bolj prav. Na koncu pa poiščite še 12 predmetov, ki niso tam, kamor sodijo, in jih pospravite na pravo mesto. To je vse. Če želite, lahko seveda cikel po mili volji ponavljate. A že če boste vsakodnevno naredili »zgolj« en krog, bo vaše stanovanje že kmalu videti mnogo bolj urejeno.

Pomagajte si z odštevalnikom časa

Pogosto je najtežje začeti, kar seveda velja tudi za pospravljanje. Tako je še en uporaben trik ta, da si rečete, da boste pospravljali zelo kratek čas. Odštevalnik časa lahko na primer nastavite na 10 minut in poskušate v tem času narediti čim več. Ker boste vedeli, da se bo čas hitro iztekel, boste verjetno zelo motivirani in naredili precej več, kot si predstavljate, da je možno v tako kratkem času. Morda boste po izteku časa želeli celo ponovno zagnati odštevalnik – ko enkrat začnemo, je namreč običajno precej lažje nadaljevati.

- Oglas -

Vsak dan en predmet več

Zadnja »igra«, ki vam jo predstavljamo in ki vam lahko olajša pospravljanje, je zastavljena kot enomesečni izziv. Vaša naloga prvi dan je preprosto to, da se znebite enega predmeta, ki ga ne potrebujete več. Nič lažjega, kajne? Drugi dan se nato znebite dveh neuporabnih predmetov, tretji dan treh in tako naprej do konca meseca. Na koncu to pomeni kar 465 neuporabnih predmetov manj. Vaše stanovanje bo tako precej manj natrpano s predmeti, ki jih ne potrebujete zares, posledično pa mnogo bolj urejeno in pregledno organizirano, ne da bi morali v to vložiti ogromno napora.

Preberite tudi: Drobni triki, da bo vaše stanovanje vedno pospravljeno

.

NAJNOVEJŠE