0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaTriki, ki vam pomagajo, da se prenehate samodejno dotikati obraza

Triki, ki vam pomagajo, da se prenehate samodejno dotikati obraza

MORDA VAS ZANIMA

Že dolgo je znano, da je nenehno dotikanje obraza eden najlažjih načinov za to, da v telo vnesemo tujke, ki lahko povzročijo bolezni. Poleg tega pa je lahko prav ta navada kriva za težave s kožo. Čeprav je torej to informacija, ki jo večina pozna, pa smo postali šele v zadnjem času precej bolj pozorni na to, kako pogosto se v resnici dotikamo obraza. Gre za praktično samodejen gib, ki ga je zelo težko nadzorovati. A na srečo vendarle obstaja nekaj metod, ki vam lahko pomagajo pri tem, da omejite število dotikov, posledično pa zmanjšate možnost za okužbo z novim koronavirusom. Ta lahko namreč v telo vstopi prav skozi usta, nos ali oči – območja obraza, ki se jih mnogi dotikajo še posebej pogosto.

- Oglas -

Ugotovite, v katerih situacijah se še posebej pogosto dotikate obraza

Marsikdo ima navado, da se še posebej pogosto dotika obraza v določenih situacijah, na primer med telefonskim pogovorom. To je na primer pogosta reakcija v okoliščinah, ko smo nekoliko bolj nervozni kot sicer. Za začetek je torej dobro, da ugotovite, katere so te situacije, da boste lahko v prihodnje v takšnih trenutkih še posebej pozorni na to, kje so vaše roke. Čeprav je seveda v prvi vrsti pomembno to, da skrbite za redno umivanje rok v skladu z navodili, pa je nemogoče zagotoviti, da so naše roke vseskozi čiste. Kljub dobri higieni rok je tako pametno poskrbeti tudi za to, da čim bolj omejimo dotikanje obraza med posameznimi umivanji.

Kako preprečiti dotikanje obraza

Pomagajte si z nakitom, lakom za nohte ali gumico za lase

Se sprašujete, kaj imata nakit ali lak za nohte s tem, kako pogosto se dotikate obraza? Čeprav gre na prvi pogled za precej nesmiseln trik, pa raziskave kažejo, da lahko k temu, da spremenimo določeno navado – v tem primeru dotikanje obraza – močno pripomore sprememba »okolja«. Če boste imeli na roki drug prstan kot običajno, morda nov odtenek laka za nohte ali pa preprosto gumico okoli zapestja, bo to delovalo kot opomnik, zaradi katerega boste bolj pozorni na dlani, posledično pa jih boste manj pogosto samodejno ponesli proti obrazu.

Zapisujte si, kako pogosto se dotikate obraza

Ob sebi imejte listek, na katerega poskušajte zabeležiti vsako dotikanje obraza, ob katerem se zalotite. Cilj seveda ni ta, da bi prišli do popolnoma natančnega števila. Ideja je, da že sam sklep, da boste poskušali beležiti, kako pogosto se dotikate obraza, pomaga pri tem, da ste bolj pozorni na to početje in se zavestno ustavite, ko se zalotite pri tem, da se nameravate dotakniti svojega obraza. Obenem pa tudi fizična prisotnost listka opominja na to, da dotikanje obraza postane bolj nadzorovano oziroma manj samodejno. Postopoma bo postalo izvajanje te navade zagotovo precej redkejše.

- Oglas -
Nakupovanje dotikanje obraza

Prekrižajte prste, ko je to mogoče

V situacijah, ko vam ni treba uporabljati rok, je uporaben trik tudi ta, da sklenete dlani oziroma rahlo prekrižate prste. To bo pomagalo omejiti število nezavednih dotikov obraza. Že rahla »ovira«, torej to, da moramo najprej razkleniti dlani oziroma prste, preden lahko ponesemo roko proti obrazu, namreč omogoča, da lažje ozavestimo načrtovano dejanje in ga pravočasno ustavimo.

Pomagajte si z odišavljenim milom za roke

Čeprav uporaba odišavljenih higienskih izdelkov v običajnih okoliščinah ni najbolj priporočljiva, pa je pri poskusih odvajanja od pogostega dotikanja obraza odišavljeno milo vendarle koristen pripomoček. Če bodo imele vaše dlani nekoliko izrazitejši vonj, bo namreč precej lažje nadzorovati to navado.

Preberite tudi: 4 vrste tekočin, ki lahko uničijo koronavirus

.

NAJNOVEJŠE