0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & Energija4 vrste tekočin, ki lahko uničijo koronavirus

4 vrste tekočin, ki lahko uničijo koronavirus

MORDA VAS ZANIMA

Želja, da bi omejili širjenje novega koronavirusa, je povzročila, da smo postali v zadnjem času še posebej pozorni na upoštevanje napotkov za pravilno umivanje rok, obenem pa posvečamo več pozornosti čiščenju različnih površin. Znano je namreč, da lahko pride do prenosa tudi prek stika s površinami, saj lahko na določenih materialih novi koronavirus preživi še kar nekaj časa – na plastiki na primer tudi do 72 ur. A kaj uporabiti, če želimo poskrbeti za to, da smo zares uničili virus? Glede na trenutna priporočila je najboljša izbira ena izmed naslednjih štirih tekočin.

- Oglas -

Milnica (vroča voda + milo oziroma detergent)

Najbolj preprosta možnost je uporaba vroče vode, ki ste ji dodali milo ali detergent. Podobno kot za umivanje rok zadostuje topla voda in milo, saj imajo koronavirusi lipidno ovojnico, ki jo milo pomaga uničiti, s tem pa pride tudi do uničenja samega virusa, lahko tudi pri osnovnem čiščenju površin uporabite podoben princip. Seveda si tudi pri čiščenju vzemite dovolj časa in površino dobro zdrgnite.

Čistila proti koronavirusu

Izopropilni alkohol

Za dezinfekcijo površin, izdelanih iz materialov, ki to dovoljujejo, lahko uporabite tudi izopropilni alkohol oziroma izopropanol. Pri uporabi alkohola morate biti pozorni na to, da gre za vsaj 70-odstotni alkohol, saj to zagotavlja, da bo koronavirus zares uničen. Nerazredčen alkohol nanesite neposredno na površino, ki jo želite očistiti oziroma dezinficirati. Nato počakajte vsaj pol minute, da alkohol opravi svoje delo. Upoštevajte, da pijače, kot je na primer vodka, ne bodo dovolj, saj koncentracija alkohola tu ni dovolj visoka. Tu naj mimogrede omenimo še, da prav tako ni dokazov za to, da bi bilo mogoče novi koronavirus uničiti z alkoholnim kisom, ki je sicer odlično naravno čistilo, zelo uporabno pri klasičnem čiščenju v gospodinjstvu.

Vodikov peroksid

Med uporabne snovi za uničevanje koronavirusa sodi po navedbah strokovnjakov tudi vodikov peroksid, natančneje tekočina s 3-odstotnim deležem vodikovega peroksida. V ozadju tega priporočila je znanje o tem, da lahko omenjena koncentracija vodikovega peroksida uniči rinoviruse, ki povzročajo prehladna obolenja. Ker je težje uničiti rinoviruse kot koronaviruse, se domneva, da je vodikov peroksid učinkovit tudi pri odstranjevanju novega koronavirusa z različnih površin. Tudi tu morate seveda paziti, da vodikov peroksid uporabite zgolj na tistih površinah, ki jih snov ne bo uničila. Obenem morate za optimalen učinek počakati vsaj eno minuto, preden površino, ki ste jo popršili z vodikovim peroksidom, zbrišete.

- Oglas -

Belila

Čeprav belila na osnovi klora večinoma niso najbolj priporočljiva izbira za čiščenje, saj imajo lahko kar nekaj negativnih vplivov na zdravje, pa lahko v trenutni situaciji vsaj v določenih okoliščinah prednosti vendarle prevladajo nad slabostmi. Tako se na seznamih tekočin, ki jih je priporočljivo uporabiti za uničevanje novega koronavirusa, pogosto znajdejo tudi klasična belila za gospodinjsko rabo. Strokovnjaki ob tem opozarjajo, da je treba paziti na to, da belilu ni potekel rok uporabe. V nasprotnem primeru namreč ni zagotovljena učinkovitost izdelka v boju z virusom. Obenem morate pred uporabo belilo ustrezno razredčiti.

Za vsak liter vode uporabite približno 2 žlici belila. Seveda morate pri delu z belilom upoštevati osnovne varnostne napotke. To pomeni, da morate poskrbeti za primerno prezračevanje prostora, kjer čistite. Belil na osnovi klora ne smete nikoli mešati z amonijakom ali drugimi čistilnimi izdelki, saj lahko pride pri tem do zelo nevarnih reakcij. Vsekakor pa je zelo pomembno tudi to, da pri čiščenju uporabljate zaščitne rokavice, po možnosti pa tudi drugo zaščitno opremo, na koncu pa si temeljito umijte roke.

.

NAJNOVEJŠE