Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.

Pretiravanje s kofeinom poveča nevarnost za osteoporozo

Prepogosto uživanje večjih odmerkov kofeina lahko privede do številnih težav, povezanih z zdravjem.

Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.
ZgodbeNajstniki so se organizirali in začeli nakupovati hrano za starejše

Najstniki so se organizirali in začeli nakupovati hrano za starejše

MORDA VAS ZANIMA

Zaradi dogajanja, povezanega s širjenjem novega koronavirusa, se številni ljudje po vsem svetu spopadajo s številnimi težavami. Opravila, ki so bila še nedolgo tega popolnoma rutinska, so postala nenadoma povezana s precej več načrtovanja. Eno takšnih opravil je nedvomno tudi nakupovanje živilskih in drugih osnovnih gospodinjskih izdelkov. To lahko predstavlja še posebej velik izziv za starejše, ki so, kot vemo, v primeru okužbe z novim koronavirusom najbolj ogroženi. Veliko primerov bolezni COVID-19 med starejšo populacijo zahteva hospitalizacijo, obenem pa je to tudi populacija, med katero je odstotek smrtnosti najvišji.

- Oglas -

Daniel Goldberg, srednješolec iz Santa Barbare, se je zato odločil, da poskuša vsaj nekoliko olajšati življenje starostnikom, ki živijo v njegovi okolici. Tako je praktično čez noč postavil spletno stran, imenovano Zoomers to Boomers, angažiral še nekaj sošolcev oziroma prijateljev in začel dostavljati hrano starejšim, ki jim je tako prihranjena pot v trgovino.

Naročena živila pri osebi, ki jih potrebuje, že naslednji dan

Ob začetku izbruha epidemije je bilo Danielovo življenje omejeno na zadrževanje doma, druženje s sorojenci in poskuse sledenja uradnim napotkom. Vendar pa je že kmalu ugotovil, da želi v tem času početi nekaj več – pomagati tistim, ki v tem obdobju potrebujejo dodatno pomoč. Tako se je rodila ideja za omenjeno spletno stran, na kateri lahko starostniki, ki živijo na območju Santa Barbare, oddajo seznam živil, ki bi jih potrebovali iz trgovine. Nato pa jim Daniel ali eden izmed njegovih prijateljev iz srednje šole dostavi naročene izdelke, in to praviloma že naslednji dan. Starejšim ljudem, ki v bližini nimajo sorodnikov, ki bi jim lahko pomagali pri nakupih, je ta storitev zagotovo precej olajšala vsakodnevno življenje.

Dostava hrane starejšim covid-19

Oče, ki dela kot zdravnik na urgenci, vzor za angažiranega srednješolca

Navdih za to, da se je mladi srednješolec angažiral, naj bi bil predvsem njegov oče, ki je zaposlen kot zdravnik na urgenci. Ko je Daniel opazoval, kako oče vsakodnevno odhaja v službo in se izpostavlja potencialnim nevarnostim, da bi pomagal drugim, je spoznal, da tudi sam ne more preprosto sedeti doma križem rok. Tako je začel razmišljati, kako bi bil lahko v tem času čim bolj koristen. K sodelovanju pri projektu Zoomers to Boomers je doslej uspel nagovoriti še 13 drugih dijakov in dijakinj s svoje srednje šole, hkrati pa upa, da mu bo uspelo v prihodnje ekipo »dostavljavcev« še nekoliko povečati.

Uporaba storitve je popolnoma brezplačna

Starostniki, ki se odločijo za tovrstno naročanje hrane, sicer plačajo kupljene izdelke, vendar pa je sama dostava oziroma storitev nakupa in dostave na izbrani naslov popolnoma brezplačna. Daniel in prijatelji so se namreč odločili, da to počnejo prostovoljno in da za svoje delo ne zahtevajo nikakršnega plačila. Če kdo izmed uporabnikov storitve vztraja, da bi želel pomoč nagraditi vsaj z nekakšno napitnino, pa se ta denar nameni ljudem v stiski, ki potrebujejo finančno pomoč. Mladi prostovoljci seveda skrbijo tudi za to, da ne bi prišlo do povečane nevarnosti za okužbo med samo predajo naročenih izdelkov. Tako pri dostavi uporabljajo maske in drugo zaščitno opremo.

Poskrbljeno tudi za tiste, ki imajo težave pri uporabi spletne strani

- Oglas -

Zaradi zavedanja, da ljudje, ki bi potrebovali tovrstno storitev, pogosto niso najbolj vešči uporabniki sodobne tehnologije, je spletna stran Zoomers to Boomers zasnovana tako, da omogoča zelo preprosto oddajo naročila. Tistim starostnikom, ki imajo morda kljub temu težave pri uporabi spletne strani, pa Daniel ponuja tudi možnost, da mu pošljejo sporočilo, nato pa on pokliče naokoli in poskrbi, da bodo izdelki, ki jih oseba potrebuje, že naslednji dan na izbranem naslovu.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×