Ščetkanje zob pred zajtrkom ali po zajtrku?

Kdaj si običajno lotite ščetkanja zob – neposredno po tem, ko se zbudite, torej še pred zajtrkom, ali šele po prvem obroku?

Sam svoj terapevt: 3 vprašanja, ki si jih morate zastaviti vsak dan

Terapija v lastni režiji ima lahko kljub temu ogromno koristi. Omogoča vam nadzor nad čustvi in počutjem.

Protibolečinska sredstva lahko, paradoksno, prispevajo h kroničnim bolečinam

Znano je, da je lahko pogosta uporaba protibolečinskih sredstev problematična. Zdaj pa so raziskovalci odkrili, da ima lahko celo paradoksen učinek.

Onesnaženost okolja kriva že za najmanj 9 milijonov smrti letno

Raziskovalci so ugotovili, da je bila onesnaženost okolja leta 2019 kriva za najmanj 9 milijonov prezgodnjih smrti.

Migrene lahko povečajo nevarnost za zaplete med nosečnostjo

Z migrenami se spopada kar približno 20 odstotkov žensk v rodni dobi. Raziskovalci so bili pozorni na najbolj tipične zaplete, povezane z nosečnostjo.

Naravna škropiva za pogoste bolezni v sadnem vrtu

Kot vsake vrtnine pa imajo tudi sadne grmovnice in drevesa svoje škodljivce ter bolezni, ki jih je treba spremljati in nadzorovati, saj nam lahko v nasprotnem primeru uničijo pridelek ali pa celo kar sadno rastlino samo.

Marko Slapnik: »Prevajam jezik narave v govorico ljudi«

Težko je v le nekaj odstavkih opisati, s čim vse se ukvarja Marko Slapnik, vedno nasmejani gospod, ki vsakogar zlahka začara s svojo pozitivno energijo in širi svoje navdušenje nad naravo in Solčavskim, od koder prihaja.

Kako nevarni so v resnici sončni žarki?

Večina ljudi se iskreno začudi, ko izvedo, da so tudi sončni žarki, ki jih dobimo pri delu na vrtu, na sprehodu, na kolesu ali v gorah, prav tako škodljivi.
Zdravje & prehranaKako nevarna za plod je okužba s koronavirusom med nosečnostjo?

Kako nevarna za plod je okužba s koronavirusom med nosečnostjo?

MORDA VAS ZANIMA

Med ranljivimi skupinami, ki potrebujejo med epidemijo okužb z novim koronavirusom, imenovanim SARS-CoV-2, posebno zaščito, se pogosto omenjajo tudi nosečnice. A kaj natančno lahko potencialna okužba oziroma bolezen COVID-19 pomeni za nosečnost in razvijajoči se plod? Je možno, da se virus prenese z mame na potomca? V primeru, da lahko pride do takšnega prenosa: kakšne posledice ima to za plod?

Za zdaj na voljo precej malo podatkov

- Oglas -

Razumljivo je, da je tudi okužba z novim koronavirusom med nosečnostjo eno tistih področij, kjer strokovnjaki še vedno nimajo vseh odgovorov. Vendarle pa že imamo nekaj študij, ki so se ukvarjale prav z možnostjo t. i. vertikalnega prenosa novega koronavirusa z nosečnice na plod. Ena prvih študij je bila objavljena že februarja, in sicer v reviji Lancet. Zajela je devet nosečnic s Kitajske, ki so zbolele za boleznijo COVID-19. Raziskovalci niso takrat našli nobenih dokazov za to, da je virus prešel tudi na otroke. Vendar pa po drugi strani študija, ki je bila pred nedavnim objavljena v reviji JAMA Pediatrics, nakazuje možnost, da je takšen prenos novega koronavirusa med nosečnostjo vendarle možen …

Koronavirus nosečnost

Novorojenčki naj bi se večinoma uspešno spopadli z virusom

Razveseljivo je sicer dejstvo, da so vsi otroci, ki so se rodili ženskam, okuženim z virusom SARS-CoV-2, preživeli. Tisti dojenčki, pri katerih so se pojavili določeni simptomi bolezni, so okrevali zelo hitro, praviloma v nekaj dneh. Omenjena študija iz revije JAMA Pediatrics je sicer zajela 33 dojenčkov, rojenih materam, ki so zbolele za boleznijo COVID-19. Simptomi bolezni so bili pri tistih dojenčkih, pri katerih so se takšni simptomi sploh pojavili, večinoma precej blagi. Najpogostejši simptom, ki je bil prisoten pri 4 od 33 dojenčkov, so bile težave z dihanjem. Kaj pa so pokazali testi? Ti so bili pri 3 izmed testiranih novorojenčkov pozitivni.

Prvi dojenček je postal dan po rojstvu letargičen, obenem pa je narastla njegova telesna temperatura. Pri drugem sta se pojavila podobna simptoma, ki se jima je pridružilo še bruhanje. Oba dojenčka sta bila sicer donošena in rojena s carskim rezom, rentgensko slikanje prsnega koša pa je pri obeh razkrilo znake pljučnice. Testi, izvedeni drugi in četrti dan po rojstvu, so bili pozitivni, kar pomeni, da sta bila novorojenčka okužena z novim koronavirusom. Vendar pa je bil test v obeh primerih že šesti dan negativen. Stanje tretjega okuženega novorojenčka je bilo najbolj resno, saj so ga morali oživljati, vendar pa je bil tudi v tem primeru test negativen že zelo hitro, sedmi dan po rojstvu.

Prenos med nosečnostjo malo verjeten, a možen

Raziskovalci sicer še niso popolnoma prepričani, ali je šlo v opisanih primerih zares za t. i. vertikalni prenos z mame na otroka. Do takšnega prenosa patogenih organizmov lahko pride že med nosečnostjo, poleg tega pa o vertikalnem prenosu govorimo tudi v primeru, da pride do prenosa med samim porodom. Obstaja namreč tudi možnost, da so se dojenčki okužili po rojstvu. Čeprav so se v porodnišnici seveda trudili, da poskrbijo za varno in čim bolj sterilno okolje, možnost tovrstne okužbe ni popolnoma izključena.

- Oglas -

A glede na dejstvo, da je bil pri materah teh otrok potrjen COVID-19, in ob upoštevanju tega, kdaj je bil pozitiven prvi test, obstaja precejšnja verjetnost, da so se otroci okužili že med nosečnostjo oziroma porodom. Po mnenju strokovnjakov naj bi bil sicer tovrsten vertikalni prenos novega koronavirusa med nosečnostjo zelo redek, saj bi sicer najverjetneje obstajalo precej več poročil o teh primerih, a vendarle ne popolnoma nemogoč. Za konec naj opozorimo še, da se doslej znani podatki večinoma nanašajo na nosečnice, ki so se okužile v tretjem trimesečju.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×