0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehrana5 napotkov za prepoznavanje depresije pri starostnikih

5 napotkov za prepoznavanje depresije pri starostnikih

MORDA VAS ZANIMA

Depresija pri starostnikih je še vedno precejšen tabu. Tako naj bi bile tovrstne težave še posebej pogosto spregledane prav pri starejši populaciji. Težav pri prepoznavanju znakov depresije pri starejših pa nimajo le njihovi bližnji, ampak celo mnogi zdravstveni delavci. Čeprav svojci seveda niso tisti, ki bi lahko postavili končno diagnozo, je zelo pomembno, da ste pozorni na morebitne simptome depresije pri ljudeh, kot so vaši starši in stari starši. Če sumite, da bi bila lahko v ozadju prav depresija, pa je seveda nujno, da jim pomagate pri tem, da čim prej pridejo do ustrezne strokovne pomoči. Ko gre za prepoznavanje depresije pri starostnikov, je pomembno upoštevati nekaj osnovnih napotkov …

- Oglas -

1. Sprememb ne pripišite prehitro staranju

Spregledovanje določenih zdravstvenih težav pri starostnikih, še posebej težav z duševnim zdravjem, je pogosto povezano s tem, da svojci spremembe, ki jih opažajo, preprosto pripišejo staranju. Čeprav je možno, da so določene spremembe res del običajnega procesa staranja, pa to ne drži v vseh primerih – še posebej če gre za zelo izrazite in nenadne spremembe. Če pri starejši osebi, ki vam je blizu, denimo opažate, da ogromno časa prespi in da je pogosto zmedena, gre vsekakor za nekaj, česar ne smete preprosto ignorirati. Znaki depresije se obenem pogosto zamenjujejo z demenco. Ena najpomembnejših razlik je ta, da se oseba z zgodnjimi znaki demence praviloma ne bo zavedala tovrstnih težav. Po drugi strani pa starostniki z depresijo zelo hitro zaznajo morebitno slabljenje določenih kognitivnih sposobnosti, kar lahko še poglobi negativne občutke, s katerimi se spopadajo.

2. Pozorni bodite na izjave, da se počutijo kot breme drugim

Stalno ponavljanje, da imajo občutek, da so vam v breme, je lahko eden izmed znakov depresije pri starostnikih. Čeprav gre za misel, ki med starostniki ni tako redka, kot bi si želeli, pa gre na srečo v večini primerov za zgolj občasne misli, na katere oseba hitro pozabi. A če nekdo tovrstne občutke izraža zelo pogosto, je to vsekakor lahko razlog za zaskrbljenost.

3. Ne spreglejte izražanja nezadovoljstva s preteklimi odločitvami

Starost je življenjsko obdobje, ko mnogi delajo »obračune«. Nevarnost za depresijo je še posebej velika pri tistih, ki imajo občutek, da mladosti in srednjih let niso izkoristili tako, kot bi si želeli. Tudi v tem primeru gre sicer za nekaj, na kar lahko občasno pomisli večina starostnikov, zato je pomembno, da ste pozorni na to, kako pogosto nekdo izraža tovrstna obžalovanja.

- Oglas -

4. Prepoznajte znake hude osamljenosti

Depresivni občutki pri starostnikih so pogosto povezani z osamljenostjo. Mnogi praktično nimajo družbe, kar lahko vodi v cikel negativnih misli. Ta težava je seveda še posebej pereča v času razsajanja novega koronavirusa, zaradi katerega so morali mnogi starostniki še dodatno omejiti stike z bližnjimi. Bodite torej pozorni na to, kako dobro oziroma slabo starejši ljudje okoli vas prenašajo pomanjkanje socialnih stikov. Nekateri se lahko s tem spoprijemajo precej dobro in najdejo uteho v različnih hobijih, za katere prej niso imeli časa, spet na druge pa lahko pomanjkanje družbe vpliva izjemno negativno.

5. Pomagajte osebi, da ubesedi svoje občutke

Zaradi dejstva, da se o depresiji v preteklosti skorajda ni govorilo, starejše osebe pogosto precej težje opišejo tisto, kar doživljajo, kot mlajše generacije. Za svoje občutke namreč preprosto ne najdejo ustreznih besed. Vendar je pomembno, da se ne zadovoljite prehitro s površnimi odgovori, ki v resnici ne povedo kaj dosti o tem, kako se oseba počuti. Postavljajte podvprašanja in pomagajte osebi pri tem, da najde besede za to, s čimer se spopada.

Preberite tudi: Depresija: Kako se spopasti s to boleznijo?

.

NAJNOVEJŠE