Dom & Energija3 nasveti za čiščenje lesene kuhinjske deske

3 nasveti za čiščenje lesene kuhinjske deske

MORDA VAS ZANIMA

Lesena kuhinjska deska je lahko zaradi vlage, ki ji je izpostavljena, pravo gojišče bakterij. Ob tem se večkrat pojavlja dilema, ali je bolje izbrati leseno ali plastično desko. Vsaka izmed teh dveh opcij ima tako določene prednosti kot slabosti. Praviloma velja, da je boljša izbira lesena deska. Na plastiki se namreč zaradi rezanja hitro pojavijo razpoke, v katerih se nakopičijo bakterije. Vendar pa se po drugi strani les počasneje suši, vlažno okolje pa je kot nalašč za razmnoževanje raznoraznih mikrobov. Čeprav je torej lesena deska načeloma varnejša, je vseeno zelo pomembno, da skrbite za njeno redno čiščenje oziroma razkuževanje. Tako boste zmanjšali nevarnost za zastrupitev s hrano in podobne zaplete. Hkrati pa se s tem zmanjša možnost za razvoj neprijetnih vonjav, ki bi se zažrle v les in ki bi se jih bilo precej težko znebiti. Osnovni ukrep je seveda ta, da skrbite za redne premaze lesene deske s kakovostnim oljem. Ponujamo pa vam še tri koristne nasvete za pravilno vzdrževanje lesene kuhinjske deske …

1. Osnovno čiščenje lesene deske nujno po vsaki uporabi

- Oglas -

Lesene deske sicer verjetno ne boste razkuževali po vsaki uporabi, vendar je nujno, da poskrbite za vsaj osnovno čiščenje – tudi če ste jo uporabljali le krajši čas. Načeloma je najbolje, da desko očistite s pomočjo tople milnice. Na koncu jo dobro zbrišite s čisto kuhinjsko krpo, da se les čim bolj posuši. Ni namreč dobro čakati, da se lesena deska posuši sama oziroma na zraku, saj lahko tako vlaga prodre v globlje plasti lesa. Tako se poveča nevarnost za kopičenje škodljivih mikroorganizmov, obenem pa zaradi tega les hitreje propade. Pomembno je tudi, da se čiščenja deske lotite nemudoma po uporabi. Ni torej dobro, da jo pustite v koritu in jo na primer očistite šele po kosilu. Prav tako pa se odsvetuje pranje lesene kuhinjske deske v pomivalnem stroju.

2. Vsakih 14 dni poskrbite za hitro razkuževanje

Poleg osnovnega čiščenja po vsaki uporabi se priporoča tudi hitro razkuževanje deske vsaka dva tedna. Pri tem si lahko pomagate z različnimi tekočinami. Ena izmed možnosti je, da uporabite 3-odstotni vodikov peroksid, ki ga popršite po deski. Počakajte nekaj minut, nato pa desko zbrišite s suho gobico in jo operite pod vročo vodo. Tudi pri tovrstnem razkuževanju morate seveda desko na koncu čim bolje osušiti. Namesto vodikovega peroksida lahko uporabite tudi malce bolj naravno možnost, in sicer alkoholni kis. Postopek je v tem primeru podoben, kot če bi uporabljali vodikov peroksid.

3. Temeljito razkuževanje deske naj bo na vrsti vsaj enkrat mesečno

Približno enkrat mesečno pa se priporoča nekoliko bolj temeljito razkuževanje lesene kuhinjske deske. Če ste začeli opažati, da ima vaša deska malce čuden vonj, je vsekakor skrajni čas, da se lotite tega postopka. Potrebovali boste približno 1/3 skodelice grobo mlete soli (količino prilagodite velikosti deske), polovico limone in 1 žlico sode bikarbone. Sol najprej enakomerno posujte po deski in počakajte približno 10 minut. Nato desko dobro zdrgnite s polovico limone. To poskrbi za nekakšen »piling deske«, kar pomeni, da se boste s tem znebili tudi trdovratnejše umazanije, ki se je morda nakopičila v lesu. Hkrati pa tehnika pomaga pri odpravi neprijetnih vonjav. Na koncu desko operite z vročo vodo, da odstranite sol in delce limone, nato pa po njej posujte še sodo bikarbono, ki je še posebej učinkovita pri nevtralizaciji vonjav. Desko nato ponovno zdrgnite z gobico ter jo operite in posušite s pomočjo krpe.

Preverite: Najboljše univerzalno eko čistilo za kuhinjo, katerega izdelava je zelo preprosta

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×