Kako pogosto v trgovini natanฤno preverite hranilno sestavo prehranskih izdelkov, ki jih nameravate kupiti? Veฤina ljudi se praviloma ne poglablja pretirano v tovrstne informacije, ki pa so z vidika zdravja seveda izjemno pomembne. Vsaj deloma bi bilo lahko za to krivo dejstvo, da informacije o hranilni sestavi prehranskih izdelkov niso bolj izpostavljene. Pogosto so namreฤ ยปskriteยซ na zadnji strani embalaลพe. O tem, da bi bilo koristno, ฤe bi bile informacije o hranilni sestavi bolj izpostavljene oziroma vidne, priฤa tudi ลกtudija, objavljena v reviji Journal of Marketing. Analiza podatkov, ki so se zbirali kar pribliลพno 16 let,ย je namreฤ razkrila, da so prehranske izbire potroลกnikov precej bolj zdrave, kadar je hranilna sestava navedena na sprednji strani ลพivilskih izdelkov โฆ
Osnovne informacije o hranilni sestavi so lahko koristna orientacija
Teลพje ko se je izogniti doloฤenim informacijam, veฤja verjetnost torej obstaja, da jih bomo prebrali in da bodo te informacije vplivale na naลกe odloฤitve. To seveda velja tudi za naลกe prehranske izbire. Raziskava, objavljena v reviji Journal of Marketing, je sicer zajela veฤ kot 21.000 izdelkov, pri tem pa je ลกlo za nekaj veฤ kot 9000 razliฤnih znamk. Predmet preuฤevanja je bilo mesto, kjer se pojavlja standardna tabela z informacijami o kaloriฤni vrednosti izdelka, o vsebnosti nasiฤenih maลกฤob, sladkorja, soli oziroma natrija itn. ฤeprav te informacije niso edino, na podlagi ฤesar je mogoฤe oceniti, kako (ne)zdrav je doloฤen izdelek, pa si je na podlagi teh podatkov vendarle mogoฤe ustvariti okvirno predstavo o tem, kako pametno je, da ta izdelek pristane v naลกem nakupovalnem voziฤku. Veฤja ko je torej moลพnost, da vidimo te podatke, veฤja je tudi verjetnost, da bomo spremenili svoje nakupovalne navade โ na bolje, seveda. Velja pa tudi obratno: bolj ko so ti podatki skriti, manj verjetno je, da jih bomo videli.
Izdelki s hranilno sestavo na prednji strani so bili v povpreฤju bolj zdravi
Bolj transparentno oznaฤevanje ลพivil pa ne vpliva zgolj na kupce, ampak tudi na prodajalce. Izdelki, pri katerih je bila hranilna sestava navedena na sprednji strani, so bili namreฤ praviloma tudi bolj zdravi. To pomeni, da je bilo mogoฤe opaziti zmanjลกano vsebnost sladkorja, soli in nasiฤenih maลกฤob v primerjavi s primerljivimi izdelki, pri katerih so bile informacije o hranilni sestavi navedene zadaj. Proizvajalci se torej oฤitno zavedajo, da je za mnoge kupce pomembno, kako zdrava je hrana, ki jo kupujejo. ฤe vedo, da bodo informacije o sestavi ลพivila bolj vidne, poskuลกajo tako proizvajalci ustvariti bolj zdrav izdelek, kot bi ga sicer.
Medtem ko so konkretne informacije o hranilni vrednosti obiฤajno skrite na zadnji strani embalaลพe, pa se na prvi strani pogosto znajdejo napisi, ki so lahko precej zavajajoฤi. Pri oglaลกevanju se namreฤ pogosto uporabljajo trditve, ki niso nujno zares podprte z dokazi โ ali pa takลกne, ki dopuลกฤajo kar nekaj razliฤnih moลพnosti interpretacije. Na ลพalost kupce tovrstne trditve hitro zavedejo. Tako mislijo, da kupujejo (relativno) zdrav izdelek, a ฤe bi preverili kvantitativne informacije o hranilni sestavi, bi se njihovo mnenje najverjetneje precej hitro spremenilo. Informacije o hranilni sestavi na prehranskih izdelkih so sicer marsikje obvezne, vkljuฤno s Slovenijo, vendar pa bi bilo morda smiselno razmisliti tudi o tem, ali so te informacije zares navedene na najustreznejลกem mestu. ฤeprav se nekateri proizvajalci sami odloฤijo za to, da jih izpostavijo, bi bilo za kupce zagotovo koristneje, ฤe bi bile te informacije pri vseh izdelkih vidne ลพe na prvi pogled.
Preberite tudi: Kako brati deklaracije na ลพivilih?