Zdravje & prehranaVitamin C za preprečevanje izgube mišične mase

Vitamin C za preprečevanje izgube mišične mase

MORDA VAS ZANIMA

Vitamin C je seveda eden najpomembnejših vitaminov. Dobro znano je denimo, kako pomembno vlogo igra pri krepitvi imunskega sistema in pri tvorbi kolagena. Skrb za to, da zaužijemo dovolj vitamina C, lahko torej pomaga našemu organizmu, da se lažje ubrani pred patogenimi mikroorganizmi, obenem pa s tem prispevamo k upočasnitvi procesa staranja kože. Ker velja vitamin C za enega najmočnejših antioksidantov, je mogoče z njegovo pomočjo za povrh zmanjšati nevarnost za številne kronične bolezni. Po drugi strani pa obstajajo tudi manj znani pozitivni učinki vitamina C. Sodeč po študiji, ki je bila nedolgo tega objavljena v reviji The Journal of Nutrition, naj bi bil namreč vitamin C zelo pomemben tudi za preprečevanje izgube mišične mase, kar je sicer težava, ki postaja vse bolj pereča s staranjem …

Ugotovitve na podlagi analize obsežne baze zbranih podatkov

- Oglas -

V uvodoma omenjeni študiji so bili analizirani podatki, ki so bili pridobljeni v okviru raziskave, povezane z rakom in prehrano. Šlo je za raziskavo, v katero je bilo vključenih kar približno 13.000 ljudi. Tokrat so se raziskovalci osredotočili predvsem na povezavo med vitaminom C in skeletno mišično maso, in sicer pri populaciji, stari od 42 do 82 let. Zanimalo jih je, ali obstaja korelacija med večjim vnosom vitamina C in zmanjšano verjetnostjo za naglo izgubljanje mišične mase s staranjem …

Starejši ko smo, bolj naj bi bil vitamin C pomemben za ohranjanje mišične mase

Ekipa raziskovalcev, ki jo je vodila dr. Alisa Welch, profesorica nutricionistične epidemiologije, je ugotovila, da so imeli tisti, ki so uživali večje količine vitamina C, tudi manj težav s hitrim zmanjševanjem mišičnem mase. Tako so avtorji študije sklenili, da bi morali postajati z leti vedno bolj pozorni na to, da zaužijemo dovolj vitamina C – najbolje s pomočjo hrane, po potrebi pa si lahko pomagate tudi s prehranskimi dopolnili.

Osnova je redna telovadba – vitamin C lahko zgolj pomaga pri zaščiti mišic

Postopno zmanjševanje mišične mase seveda ni zgolj estetska težava, ampak lahko poveča nevarnost za številne resne zaplete. Oseba lahko postane tako praktično povsem nemobilna in odvisna od drugih. Po dopolnjenem 50. letu starosti naj bi postalo pospešeno izgubljanje skeletne mišične mase še posebej očitno. Tako naj bi po 50. letu vsako leto izgubili približno en odstotek mišične mase. A kot vse kaže, obstaja preprost ukrep, s katerim lahko ta proces upočasnimo – in sicer oskrba telesa z zadostnimi količinami vitamina C. Seveda pa je osnova redna telovadba. Za to, da bi sploh lahko razmišljali, kako zaščititi mišice, jih morate najprej izgraditi.

Na voljo imate pester nabor živil, bogatih z vitaminom C

Naše telo vitamina C, ki je znan tudi kot absorbinska kislina, ne more tvoriti samo, zato je nujno vnašanje. Praviloma sicer ni potrebna uporaba prehranskih dopolnil, saj povsem zadošča pestra prehrana. Med živila, ki vsebujejo še posebej velike količine tega pomembnega vitamina, na primer spadajo paprika, brstični ohrovt, brokoli, kiviji, jagode, pomaranče in limone. Poskrbite torej, da se bodo omenjena živila čim pogosteje znašla na vašem jedilniku.

Dodatna korist za starostnike: zmanjšano tveganje za osteoporozo

- Oglas -

Pri starostnikih naj bi bil vitamin C obenem pomemben tudi zaradi dejstva, da lahko pomaga zmanjšati nevarnost za osteoporozo, kar je bilo potrjeno z obsežno metaanalizo raziskav, ki so nastale v obdobju zadnjih dvajsetih let. Omenjena metaanaliza je bila objavljena v reviji Nutrients. Pozitivni učinki vitamina C na kosti naj bi bili povezani s tem, da gre za vitamin, ki spodbuja nastajanje kolagena, hkrati pa gre za vitamin, ki naj bi pripomogel k povečevanju mineralne gostote kosti.

Preberite tudi: Vitamin C: zakaj je pomemben in njegovo delovanje

NAJNOVEJŠE