Zdravje & prehranaPreveč kofeina: 5 metod za hitro ublažitev neprijetnih simptomov

Preveč kofeina: 5 metod za hitro ublažitev neprijetnih simptomov

MORDA VAS ZANIMA

Pitje kave je izjemno razširjena navada. Uživanje zmernih količin kave sicer ni nujno problematično, vendar pa se lahko hitro zgodi, da nehote pretiravamo. Še hitreje kot pri kavi pa lahko seveda do zaužitja čezmerne količine kofeina pride v primeru uživanja energijskih napitkov. Tudi tu je vsekakor najpomembnejša preventiva – tako morate paziti, da ne prekoračite dnevnega odmerka kofeina, ki je za vas še varen. A če se zgodi, da vas vsake toliko nekoliko zanese, je dobro vedeti, kako ukrepati. Stranski učinki pretiravanja s kofeinom so namreč zelo neprijetni. Pogosto se pojavi tresavica, zelo hitro utripanje srca, glavobol, močnejše znojenje itn. Tako imate lahko občutek, da doživljate panični napad. Preverite, kako si lahko pomagate v tovrstni situaciji, da simptomi čim prej popustijo …

1. Pitje vode

- Oglas -

Negativne učinke kofeina lahko poskusite za začetek zmanjšati tako, da popijete čim več vode. Pomembno je namreč, da kofein čim prej spravite iz organizma. Obenem pa je voda oziroma tekočina pomembna tudi zato, ker velja kava za diuretik, obenem pa kofein povzroča draženje mehurja. Če ste popili preveč kave, ste torej najverjetneje dehidrirani, zato je nujno, da čim prej nadomestite izgubljeno tekočino. Še boljša izbira od vode v takšnih trenutkih je sicer elektrolitski napitek – če ga imate seveda pri roki.

2. Vnos večje količine vlaknin

Znano je, da so vlaknine izjemno pomembne za dobro zdravje. Pomagajo pri izboljšanju prebave, ker predstavljajo hrano za koristne bakterije, ki živijo v našem črevesju, pa lahko posredno vplivajo tudi na krepitev imunskega sistema. Hkrati so vlaknine pomembne tudi za zaščito srca in ožilja ter za uravnavanje krvnega sladkorja. Manj znano pa je, da si lahko s hrano, ki je bogata z vlakninami, pomagamo tudi, če smo zaužili preveč kofeina. V tem primeru morate ukrepati čim prej, še preden se ves kofein absorbira v kri. Pojejte torej nekaj, kar vsebuje čim več vlaknin – na primer poljubno vrsto zelenjave. To bo upočasnilo absorpcijo kofeina.

3. Telovadba

Eden najbolj tipičnih občutkov, povezanih z zaužitjem prevelikih količin kofeina, je nemir. Tako imate lahko občutek, da se je v vas nakopičilo preveč energije, ki je ne morete sprostiti. Odlična pomoč v takšnih primerih je seveda gibanje. To ne pomeni, da se morate nemudoma preobuti v športno obutev in se odpraviti teč. Če vam situacija ne dopušča česa takšnega, poskušajte improvizirati. Naredite nekaj počepov, poskokov na mestu in podobnih vaj, da nemir vsaj malce popusti.

4. Vaje za sproščanje

Poskusite lahko tudi s povsem nasprotno metodo od gibanja – torej z načrtnim umirjanjem, na primer z meditacijo oziroma s preprostimi dihalnimi vajami. Tu vam bo seveda zelo koristilo, če so tovrstne metode umirjanja nekaj, kar uporabljate tudi nasploh. Če nimate dovolj prakse, lahko namreč vaje za sproščanje v kriznih trenutkih, ko ste v telo vnesli preveč kofeina, situacijo še poslabšajo (pride lahko na primer do hiperventiliranja).

5. Pomagajte si z dopolnili

- Oglas -

Pri ublažitvi negativnih simptomov, ki so posledica pretiravanja s kofeinom, pa lahko pomagajo tudi določeni dodatki. Za umirjanje v tovrstnih situacijah je na primer odlična ašvaganda, ki jo uvrščamo med t. i. adaptogene. Ašvaganda se med drugim priporoča kot pomoč pri spopadanju z negativnimi učinki stresa, zato je kot nalašč za uporabo v tovrstnih situacijah. Pri sproščanju lahko pomaga tudi aminokislina L-teanin. Podobne učinke pa ima tudi baldrijan. Če imate morda pri sebi katerega izmed naštetih dodatkov – ali dodatkov s sorodnim delovanjem – je to torej še ena izmed metod, s katerimi lahko poskusite.

Preberite tudi: Kava po zajtrku namesto na tešče boljša za krvni sladkor

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×