Zdravje & prehranaMalo glutationa – več možnosti za težave z duševnim zdravjem

Malo glutationa – več možnosti za težave z duševnim zdravjem

MORDA VAS ZANIMA

Vzroki za težave, povezane z duševnim zdravjem, so pogosto precej kompleksni. Običajno so vsaj deloma povezani z določenimi biokemičnimi dejavniki. Znano je na primer, da je depresija povezana z neravnovesjem nevrotransmitorjev oziroma hormonov, predvsem s serotoninom in dopaminom. Nevrotransmitorji in hormoni pa imajo obenem tudi pomembno vlogo pri anksioznih motnjah. Po drugi strani pa redkeje slišimo o tem, da sta lahko depresija in anksioznost povezani tudi s t. i. oksidativnim stresom. Znanstveniki so prišli do tega odkritja s pomočjo preučevanja ravni glutationa pri ljudeh, ki se spopadajo z različnimi težavami, povezanimi z duševnim zdravjem …

Pri ljudeh z depresijo pogosto odkrite nižje vrednosti glutationa v možganih

- Oglas -

Glutation je pomemben antioksidant, ki ščiti naše celice pred oksidativnim stresom. Študija, ki je bila leta 2017 objavljena v reviji Psychiatry Research, je prinesla pomembna spoznanja o povezavi med glutationom in duševnim zdravjem. Raziskovalci so takrat s pomočjo magnetne spektroskopije primerjali biokemične spremembe v možganih zdravih adolescentov in tistih, pri katerih je bila diagnosticirana depresija. Ugotovili so, da je bila raven glutationa v možganih slednjih bistveno nižja kot pri sovrstnikih, ki se niso spopadali z omenjeno razpoloženjsko motnjo. Podobne rezultate so prinesle tudi druge študije, v okviru katerih so se preučevale količine glutationa v možganih ljudi z depresijo. Na podlagi teh ugotovitev se domneva, da naj bi bila tudi depresija precej tesneje povezana z oksidativnim stresom, kot se je verjelo še nedolgo tega.

Glutation – pomemben kazalnik oksidativnega stresa v telesu

O oksidativnem stresu govorimo, ko nevarni prosti radikali prevladajo nad antioksidanti. Pogosto je mogoče prav z merjenjem ravni glutationa zaznati povečano nevarnost za oksidativni stres, ki je povezan s številnimi resnimi obolenji. Če so vrednosti glutationa nizke, namreč to pomeni, da je moralo telo porabljati zaloge, da bi se lahko borilo proti prostim radikalom. Za zdaj sicer še ni jasno, kako pomembno vlogo pri depresiji – pa tudi anksioznosti – ima v resnici glutation. Nekateri raziskovalci menijo, da lahko glutation pomaga pri povečevanju učinkovitosti dopamina, hkrati pa naj bi povečeval občutljivost možganov na serotonin.

Potrebne bodo dodatne raziskave o povezavi med glutationom in duševnim zdravjem

Čeprav je kar nekaj raziskav potrdilo statistično pomembno korelacijo med nizkimi vrednostmi glutationa in težavami z duševnim zdravjem, za zdaj še ni mogoče govoriti o jasni vzročno-posledični povezavi. Hipoteze o vplivu glutationa na nevrotransmitorje, povezane z depresijo, še niso potrjene, prav tako pa znanstveniki še ne vedo natančno, kako velik vpliv na tveganje za težave z duševnim zdravjem ima lahko oksidativni stres. A glede na to, da gre za povezave, ki jih je težko zanemariti, je mogoče pričakovati, da bodo v prihodnje nastajale nove študije o vlogi glutationa pri različnih razpoloženjskih motnjah. Tako se zna zgoditi, da bo eno izmed priporočil za ljudi, ki trpijo za depresijo, tudi glutation v obliki prehranskega dopolnila.

Pogosteje ko ste pod stresom, manj učinkovito je delovanje glutationa

Za zdaj je torej še prezgodaj za priporočila glede dodatkov, vendar pa obstaja tudi povsem naravna metoda, s katero lahko prispevate k učinkovitejšemu delovanju glutationa, in sicer izogibanje stresu. Kadar smo pod stresom, se namreč naš srčni utrip pospeši, hkrati pa zaradi stresa dihamo precej manj globoko kot sicer, oboje pa lahko ovira delovanje glutationa. Tako lahko psihični stres prispeva k nevarnosti za oksidativni stres, saj glutation ni več tako učinkovit v boju s prostimi radikali. To pa lahko, kot se zdi, »vzvratno« vpliva na psihično oziroma duševno zdravje.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×