Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.

Na vidiku nova pomoč za osebe z endometriozo

Endometrioza je bolezenska motnja, za katero je značilno pojavljanje tkiva, katerega lastnosti so zelo podobne maternični sluznici, zunaj maternice.

Ne dopustite, da vas zamera razžre od znotraj

Zamera je lahko povezana z zelo konkretnimi dogodki – na primer z izdajo ali ponižanjem.

Govorjenje med spanjem: kaj je krivo za ta pojav?

Govorjenje med spanjem se zdi na prvi pogled predvsem komično. Osebe, za katere se izve, da ponoči rade »poklepetajo same s sabo«.

Psi v povprečju razumejo kar približno 90 človeških besed in fraz

Psi v povprečju razumejo približno 90 človeških besed in fraz.

Popolna nedelja za dober začetek naslednjega tedna

Nedelja je sicer za mnoge ljudi dela prost dan, vendar so osebe, ki nedeljo dojemajo kot svoj najljubši dan v tednu, precej redke.
Zdravje & prehrana3 hormoni, ki imajo izjemno pomemben vpliv na staranje

3 hormoni, ki imajo izjemno pomemben vpliv na staranje

MORDA VAS ZANIMA

Staranje je naraven proces, ki mu ne moremo ubežati. Vendar pa to še ne pomeni, da smo povsem nemočni. To, kako zdrava bo naša starost, je namreč v precejšnji meri odvisno prav od nas samih. Z določenimi navadami lahko močno povečamo nevarnost za mnoge zdravstvene težave, značilne za starejšo populacijo, po drugi strani pa obstaja tudi nemalo koristnih navad, ki pripomorejo k zdravemu staranju in k vitalnosti v zrelih letih. Ko gre za vprašanje zdravega staranja, moramo biti med drugim pozorni tudi na stanje hormonov v telesu. Določeni hormoni so pri tem še posebej pomembni. V nadaljevanju izpostavljamo tri hormone, ki spadajo v to skupino …

1. Vitamin D

- Oglas -

Ena izmed glavnih posebnosti vitamina D je, da obenem učinkuje tudi kot hormon oziroma da se lahko v našem telesu pretvori v hormon, ki sodeluje pri številnih procesih. Tako si je praktično nemogoče predstavljati dobro zdravje brez zadostnih količin vitamina D v telesu, podobno pa velja tudi za zdravo staranje. Skrb za to, da vašemu telesu ne bo primanjkovalo vitamina D, je zagotovo zelo pomembna zaradi močnega imunskega sistema, saj boste tako precej manj dovzetni za okužbe, ki so lahko v zrelih letih še posebej nevarne. Opozoriti pa je treba tudi na to, da lahko pomanjkanje vitamina D poveča možnost za različna ščitnična obolenja, ki lahko zagrenijo vašo starost. 

2. Kortizol

Ob besedi kortizol verjetno najprej pomislite na stres. Največje količine tega hormona se namreč sproščajo v stresnih situacijah. Čeprav so lahko manjše količine kortizola koristne, med drugim tudi za to, da nismo pretirano utrujeni, pa se, če je tega hormona preveč, hitro pojavijo najrazličnejše težave. Posledice dolgotrajnejšega kopičenja čezmernih količin kortizola v telesu se pogosto v polnosti pokažejo šele pri starejši populaciji.

Prevelike količine tega hormona so med drugim povezane z nevarnostjo za kronična vnetja, hkrati pa lahko kortizol vpliva tudi na mišično maso. Gre namreč za snov, ki lahko začne v primeru prevelikih količin malodane razgrajevati vaše mišice. Ker je upadanje mišične mase nekaj, kar je že v osnovi značilno za staranje, lahko kortizol prispeva k dodatnim težavam. Izogibanje stresu je tako med drugim tudi investicija v bolj zdravo staranje oziroma starost.

3. Testosteron

Testosteron pogosto dojemamo kot androgeni hormon, vendar manjše količine tega hormona izločajo tudi jajčniki. Določene količine testosterona so torej potrebne ne glede na vaš spol, med drugim tudi za zdravo staranje. Medtem ko kortizol povečuje nevarnost za razgrajevanje mišic, ima testosteron povsem nasproten učinek. Spodbuja namreč mišično rast. Prenizke količine testosterona lahko torej ogrozijo vaše mišice.

- Oglas -

Pri tem je še posebej pomembno razmerje med testosteronom in kortizolom. Več ko je v telesu kortizola, večje količine testosterona so potrebne za nevtralizacijo negativnih vplivov na mišice. Pomanjkanje testosterona pa naj bi bilo med drugim povezano tudi s povečano nevarnostjo za bolezni srca in ožilja oziroma z nevarnostjo za prezgodnjo smrt zaradi bolezni, ki jih uvrščamo v to skupino. Starejši ko smo, manjša je praviloma količina testosterona v telesu.

Gre torej za običajen proces, a če sumite, da pri vas poteka nekoliko prehitro, je smiselno, da se odločite za testiranje, med drugim prav zaradi vpliva hormona na proces staranja oziroma na mišice. Če se izkaže, da so ravni testosterona v vašem telesu zares prenizke glede na vašo starost in druge okoliščine, vam lahko zdravnik nato svetuje, kateri ukrepi za razreševanje te težave so najprimernejši za vas.

Preberite tudi: Vitamin D – za kaj vse ga naše telo potrebuje?

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×