Zdravje & prehranaTest zdravja srca: potrebujete samo štoparico … in stopnice!

Test zdravja srca: potrebujete samo štoparico … in stopnice!

MORDA VAS ZANIMA

Zgodnje prepoznavanje znakov, ki opozarjajo na povečano tveganje za bolezni srca in ožilja, je izredno pomembno. Pri tem si lahko med drugim pomagate s preprostim testom, ki izhaja iz raziskave, ki jo je pred nedavnim pripravilo Evropsko kardiološko združenje …

Prvi del raziskave je bil osredotočen na t. i. obremenitveni test

- Oglas -

Raziskovalci so svoje izsledke predstavili na znanstvenem kongresu Evropskega kardiološkega združenja, ki je potekal decembra. V okviru raziskave je bilo preučeno razmerje med sposobnostjo izvajanja različnih vsakodnevnih aktivnosti in rezultati laboratorijskih testov, namenjenih preverjanju zdravja srca oziroma srčno-žilnega sistema. V raziskavo je bilo vključenih 165 ljudi, ki so morali na začetku eksperimenta teči oziroma hoditi po tekalni stezi. Hitrost se je postopoma povečevala, dokler osebe niso zmogle več. Medtem so raziskovalci spremljali aktivnost njihovega srca. Na podlagi tako zbranih podatkov je bil določen t. i. metabolični ekvivalent, ki izraža porabo energije med posamezno aktivnostjo.

Hitrejše vzpenjanje po stopnicah – manjša verjetnost za anomalije, povezane s srcem

Sledil je test, ki je vključeval stopnice. Sodelujoči v raziskavi so morali namreč v čim krajšem času premagati štiri nadstropja oziroma približno 60 stopnic, pri čemer se niso smeli ustavljati, prav tako pa jim ni bilo dovoljeno teči. Raziskovalci so merili čas, ki so ga posamezniki potrebovali za dokončanje te naloge. Meritve so nato primerjali s predhodno zbranimi rezultati. Izkazalo se je, da obstaja jasna povezava med sposobnostjo hitrega vzpenjanja po stopnicah in zdravjem srca nasploh.

Tveganje za prezgodnjo smrt zaradi bolezni srca in ožilja je bilo najnižje prav pri osebah, ki so za nalogo potrebovale manj kot minuto. Po drugi strani pa je bilo pri tistih, ki so potrebovali več kot 90 sekund, tveganje najvišje. Anomalije, povezane s srčno-žilnim sistemom, so bile zaznane le pri tretjini sodelujočih, ki so se do vrha stopnic povzpeli v manj kot minuti. Med tistimi, ki jim je pot do vrha vzela več kot 90 sekund, pa je bilo takšnih, pri katerih so bile odkrite anomalije, kar 58 odstotkov.

Test ne more nadomestiti kompleksnejših preiskav, vendar je lahko kljub temu zelo informativen

Rezultate, pridobljene s pomočjo opisane raziskave, lahko seveda tudi sami izkoristite za test zdravja srca, ki je zelo preprost in brezplačen. Če imate v bližini stopnice, potrebujete le še štoparico. V primeru, da vam približno 60 stopnic ne vzame več kot 60 sekund, pri vzpenjanju pa nimate večjih težav z zadihanostjo ali omotico, je vaše srce najverjetneje v precej dobrem stanju. Vendar pa morate pri tem upoštevati, da ta test ne more nadomestiti kompleksnejših preiskav, na primer profesionalno izvedenega obremenitvenega testa.

- Oglas -

Še vedno morate biti torej pozorni tudi na druge znake, ki bi lahko opozarjali na določene težave s srcem. Po drugi strani pa to, da za vzpenjanje po stopnicah potrebujete več časa, še ne pomeni nujno, da je nekaj narobe z vašim srcem. Vendar pa se je v tem primeru vendarle pametno pogovoriti z osebnim zdravnikom, ki bo ocenil, ali so potrebne dodatne preiskave. Hkrati je treba upoštevati, da težave pri vzpenjanju po stopnicah niso nujno povezane izključno s srcem.

Med drugim so lahko v ozadju določene težave s pljuči, s slabo prekrvavitvijo, pomanjkanjem kondicije ipd. Pri izvajanju testa s stopnicami imejte torej v mislih, da ne gre za uradno diagnostično orodje in da je za ustrezno diagnozo potreben kompleksnejši pristop. A ker lahko test vendarle ponudi vsaj osnovni vpogled v zdravstveno stanje, si je vsekakor vredno vzeti čas zanj.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×