0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Lepota & KozmetikaAmla za prečudovite lase, lepšo kožo in boljše zdravje

Amla za prečudovite lase, lepšo kožo in boljše zdravje

MORDA VAS ZANIMA

V preteklosti je bila amla cenjena predvsem v tradicionalni ajurvedski medicini, v zadnjih letih pa je postala zelo priljubljena tudi širše. Najpomembnejša lastnost te rastline je vsebnost nadpovprečno velike količine vitamina C, ki je povezana s številnimi pozitivnimi vplivi na lase, kožo in zdravje.

- Oglas -

Amla oziroma indijska kosmulja (Phyllanthus emblica) je nizko sadno drevo, ki uspeva predvsem v Indiji in nekaterih drugih azijskih državah. Hkrati se obe poimenovanji uporabljata tudi za okrogle, zelenkasto rumene sadeže kiselkastega okusa, ki zrastejo na tem drevesu. Posušeni in zmleti sadeži so pogosta sestavina prehranskih dopolnil. Obenem pa se amla v prahu uporablja tudi za nego las in kože. Nanjo prisegajo tudi številne zvezdnice, ki trdijo, da ima prav amla pomembne zasluge za njihovo brezhibno kožo.

Amla kot odlična naravna pomoč pri upočasnjevanju staranja kože

Vitamin C spada med najmočnejše antioksidante. To so snovi, katerih naloga je nevtralizacija škodljivih prostih radikalov, kar je povezano s številnimi koristmi. S tem se namreč zmanjša nevarnost za oksidativni stres, posledično pa tudi za mnoge kronične bolezni. Obenem so antioksidanti pomembni za upočasnjevanje procesa staranja kože, saj preprečujejo poškodbe celic. Seveda pa ne smemo pozabiti niti na to, da je vitamin C ključen za tvorbo kolagena, ki skrbi za elastičnost in napetost naše kože. Več kolagena torej pomeni tudi manj gubic in drugih vidnih znakov staranja. Ko gre za ohranjanje mladostnega videza kože, ima tako amla oziroma vitamin C v tem sadežu dvojno moč.

Amla proti staranju kože

Maska za kožo z amlo in rožno vodo

Rožna voda, znana tudi kot hidrolat vrtnice, je, podobno kot amla, ena najboljših naravnih sestavin za upočasnjevanje procesa staranja kože. Če želite preprečiti zgodnje nastajanje gubic, vam tako priporočamo, da kožo redno razvajate s preprosto, a izjemno učinkovito masko iz teh dveh sestavin.

- Oglas -

Masko pripravite tako, da amli v prahu postopoma dodajate rožno vodo, dokler ne dobite želene gostote. Nato nanesite masko na kožo na obrazu in počakajte približno 15–20 minut. Na koncu odstranite masko s pomočjo mlačne vode.

Čeprav je mešanica amle in rožne vode oziroma hidrolata vrtnice v osnovi namenjena »pomladitvi«, zato je še posebno primerna za zrelo kožo, vam lahko tovrstna maska pomaga tudi v primeru pretiranega maščenja kože. Sestavini namreč pripomoreta k optimizaciji izločanja maščob.

Močnejši imunski sistem s pomočjo amle

Kronična vnetja so oblika neustreznega odziva imunskega sistema. Medtem ko se imunski sistem odziva na neobstoječo grožnjo, pa lahko zanemari dejanske nevarnosti, kar pomeni povečano tveganje za najrazličnejše okužbe ob stiku s patogenimi organizmi. Povečan vnos antioksidantov, kot je vitamin C, je eden najkoristnejših ukrepov za preprečevanje kroničnih vnetij, ki so povezana s povečano nevarnostjo za avtoimunska obolenja, diabetes tipa 2 ter bolezni srca in ožilja. Uporaba prehranskih dopolnil, ki vsebujejo amlo, je lahko tako dobrodošla pomoč imunskemu sistemu. To je povezano tudi z dejstvom, da lahko vitamin C spodbudi nastajanje fagocitov, torej celic, ki so sposobne t. i. fagocitoze. Gre za proces, med katerim fagociti pogoltnejo in uničijo tujke.

Pozitivni vplivi na lase

Zunanja uporaba amle za nego lasišča naj bi bila povezana s pospešeno rastjo las. Tovrstni vplivi amle se povezujejo z vitaminom E. Hkrati lahko amla spodbudi hitrejšo obnovo kože na delih lasišča, ki so morda poškodovani, kar je seveda povezano predvsem z vitaminom C. Hranilne snovi v amli naj bi obenem pripomogle k močnejšim, bolj zdravim lasem. Amla je tako priljubljena sestavina mask oziroma oblog za lase in lasišče. Včasih se uporablja tudi v kombinaciji z naravnimi rastlinskimi pigmenti za barvanje las, na primer skupaj z indigom ali kano. Poleg tega, da poskrbi za nego in zaščito las, lahko prispeva k nekoliko intenzivnejšim odtenkom. Med pozitivne vplive na lase in lasišče, ki se omenjajo v povezavi z amlo, pa sodi še pomoč pri odpravi prhljaja in celo uši.

- Oglas -
Amla za lepe lase

Maska za lase iz amle in hibiskusa v prahu

Amlo v prahu, ki jo želite uporabiti kot oblogo za lase in lasišče, lahko preprosto zmešate z vodo (običajno se priporoča razmerje 1 : 4) ali s tekočino po izbiri. Masko lahko pripravite tudi iz amle in izbranega rastlinskega olja. Še zlasti dobra izbira je kokosovo olje, ki ga lasje najlažje absorbirajo. Če želite pripraviti nekoliko kompleksnejšo masko, pa vam priporočamo, da amlo kombinirate s hibiskusom v prahu. Hibiskus je namreč prav tako odličen vir vitamina C, zato bo takšna maska zares izjemno blagodejna.

Za pripravo maske zmešajte enako količino amle in hibiskusa v prahu. Nato postopoma dodajajte vodo, da dobite gosto pasto. Namesto vode lahko uporabite tudi staljeno kokosovo maščobo. Masko nato vtrite v lasišče in jo razporedite po laseh vse do lasnih konic. Počakajte 40–45 minut, preden jo izperete z nežnim šamponom in mlačno vodo. Priporočamo, da za optimalne rezultate postopek izvajate približno dvakrat na teden.

Maska iz hibiskusa in amle bo pomagala pri okrepitvi vaših lasnih mešičkov in pri doseganju boljšega zdravja lasišča. Učinkuje tudi kot naravni balzam za lase, ki poskrbi, da so lasje mehkejši in da jih je mogoče lažje razčesati. Uporaba tovrstne maske pa bo povrhu upočasnila proces cepljenja konic.

Amla

Amla za zniževanje holesterola in boljše zdravje srca

Pogosto se uporablja tudi za zaščito srca in ožilja oziroma za zmanjševanje tveganja za srčno-žilna obolenja. Tovrstni učinki amle so večinoma zasluga pozitivnega vpliva na raven holesterola v krvi. Uporaba prehranskih dopolnil na osnovi amle lahko namreč pripomore k znižanju količine t. i. LDL-holesterola. Gre za škodljivi holesterol, čezmerne količine tega holesterola v krvi pa veljajo za enega najpomembnejših dejavnikov tveganja za kronične bolezni srca in ožilja. Podoben vpliv se pokaže tudi pri povišanih trigliceridih v krvi, obenem pa je mogoče s pomočjo amle povišati vrednosti dobrega HDL-holesterola. Obstajajo celo raziskave, v okviru katerih so bili učinki uporabe dopolnil iz amle primerljivi z učinki statinov, zdravil, ki se običajno predpisujejo v primerih povišanega holesterola. Amla naj bi bila poleg tega koristna pomoč pri zniževanju krvnega tlaka, ki ima prav tako velik vpliv na tveganje za srčno-žilna obolenja. Povrhu pa naj bi prispevala k zmanjševanju nevarnosti za krvne strdke. Če vsemu temu dodamo še protivnetno delovanje, ki je zasluga obilice vitamina C in drugih antioksidantov, postane jasno, zakaj je ena najpogostejših oblik uporabe amle za izboljševanje zdravja usmerjena prav v zaščito srčno-žilnega sistema.

Blagodejni učinki zaznani tudi pri sladkornih bolnikih

Obstaja tudi nekaj raziskav, ki so se ukvarjale z vplivi amle na sladkorne bolnike in na nihanja krvnega sladkorja nasploh, torej tudi pri zdravih ljudeh brez diabetesa tipa 2. Izsledki teh raziskav so večinoma zelo spodbudni. Že po relativno kratkem obdobju uporabe amle je bilo namreč mogoče zaznati znižane vrednosti krvnega sladkorja na tešče in po obrokih v primerjavi s kontrolnimi skupinami, ki so prejemale placebo. Pozitivni učinki so bili zaznani tako pri sladkornih bolnikih kot pri zdravih posameznikih, vključenih v raziskave. Vendar pa je število tovrstnih raziskav trenutno še vedno precej nizko. Za konkretnejše zaključke bo tako potrebna potrditev izsledkov na večjem vzorcu ljudi.

.

NAJNOVEJŠE