Zdravje & prehranaNasveti za dolgotrajnejšo obstojnost špinače

Nasveti za dolgotrajnejšo obstojnost špinače

MORDA VAS ZANIMA

Špinača velja za izjemno zdravo živilo. Gre za vir številnih pomembnih vitaminov, med katerimi lahko najdemo tudi nemalo odličnih antioksidantov – snovi, ki imajo ključno vlogo pri boju s škodljivimi prostimi radikali. Povečevanje deleža antioksidantov v prehrani je tako izjemno pomembno, če želimo zmanjšati nevarnost za oksidativni stres, s tem pa za številne kronične bolezni. Špinača je med drugim bogata z vitaminom K in z betakarotenom (provitamin A), vsebuje tudi precej luteina in zeaksantina, ki sta zelo pomembna za zdrave oči oziroma za dober vid, seveda pa gre tudi za odličen vir vlaknin.

- Oglas -

To je le nekaj izmed številnih razlogov, zaradi katerih je smiselno, da se špinača pogosteje znajde na vašem jedilniku. A da bi bilo to mogoče, je treba najprej premagati eno največjih težav, povezanih s shranjevanjem špinače. Gre namreč za živilo, ki se lahko precej hitro pokvari, kar je morda celo njena največja slabost. A na srečo obstajajo metode, s pomočjo katerih lahko vsaj nekoliko podaljšate rok uporabnosti špinače …

Vlaga – ena največjih sovražnic tankih, občutljivih špinačnih listov

Špinača je zagotovo eno najhitreje pokvarljivih živil, tudi če jo primerjamo z drugimi vrstami zelenolistne zelenjave. To je seveda povezano predvsem z njenimi zelo tankimi, občutljivimi listi, ki začnejo zelo hitro veneti oziroma gniti. Tudi če kupite manjšo količino špinače, se lahko pokvari, preden vam jo uspe pojesti. Nekateri se prav zato izogibajo kupovanju tega živila. Vendar pa bi bilo seveda škoda, če bi se zaradi te manjše nevšečnosti povsem odpovedali špinači. Namesto tega raje upoštevajte nekaj osnovnih pravil za ustrezno shranjevanje.

Nadpovprečno hitra pokvarljivost špinače je deloma povezana tudi s tem, da gre za živilo, ki vsebuje zelo veliko vode. Pri shranjevanju je tako pomembno predvsem to, da poskušate špinačo čim bolj zaščititi pred dodatno vlago. Odsvetujemo vam pranje vnaprej. Špinačo je tako pametno oprati šele tik pred uporabo. Če ste jo pomotoma oprali, ker ste morda želeli imeti pripravljene sestavine za hitro pripravo solat v prihodnjih dneh, vam svetujemo, da si pomagate z ročnim sušilnikom solate in špinačo tako res dobro osušite, preden jo shranite v hladilnik.

Špinača shranjevanje

Pred shranjevanjem poskrbite tudi za odstranjevanje tistih listov, ki so že oveneli, in listov, ki so morda sluzasti oziroma nagniti. Špinače nikoli ne shranjujte v vrečki, v kateri ste jo kupili. Namesto tega jo prestavite v posodico, ki omogoča nepredušno zapiranje in ki ste jo obložili z listi papirnatih brisač, ki bodo pivnali morebitno odvečno vlago. Papirnate brisače nato položite tudi na špinačo, nato pa posodico zaprite s pokrovom in jo postavite v hladilnik. S tem lahko življenjsko dobo špinače podaljšate vsaj za nekaj dni. Če vmes opazite, da so se papirnate brisače napile vode, jih čim prej zamenjajte z novimi.

Izdelajte špinačne ledene kocke, ki jih lahko uporabite celo pri pripravi sladic

- Oglas -

Špinačo pa lahko seveda tudi zamrznete, s čimer se njena hranilna vrednost ne bo bistveno spremenila. Tako je sicer ne boste mogli uporabiti v jedeh, ki zahtevajo svežo špinačo, vendar obstaja ogromno drugih jedi, v katere jo boste lahko vključili. Pred zamrzovanjem se priporoča blanširanje, nato pa špinačo hitro ohladite in jo zamrznite. Če želite, jo lahko pred tem »spasirate«, nato pa jo vlijte v modelčke za ledene kocke. Tako boste imeli pri roki praktične špinačne kocke, ki jih lahko nato dodajate smutijem, juham, omakam, masi za slane pite in mnogim drugim jedem. Pomembna prednost špinače je lahko tudi to, da nima pretirano izrazitega okusa, zato jo zlahka »skrijete« tudi tja, kamor praviloma ne sodi – med drugim celo v sladice, ki bodo tako obogatene s številnimi koristnimi hranili!

Recept: Testenine s pestom iz špinače, čemaža in konopljinih semen

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×