0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaAnksioznost pred menstruacijo je zelo pogost pojav

Anksioznost pred menstruacijo je zelo pogost pojav

MORDA VAS ZANIMA

Opažate, da ste nekaj dni pred menstruacijo pogosto nadpovprečno tesnobni oziroma anksiozni? To je precej pogosta težava. Običajno gre sicer za precej mile simptome, ki jih lahko obvladujemo, vendar pa je možna tudi hujša oblika »predmenstrualne anksioznosti«, ki vas lahko ovira pri vsakodnevnih aktivnostih. Kaj so razlogi za tovrstne težave in kako jih lahko omilite?

- Oglas -

Tesnoba pred menstruacijo je pogosto povezana s hormonskimi spremembami

Anksiozni občutki, ki se pojavijo pred menstruacijo, so pogosto povezani s povsem običajnimi hormonskimi spremembami, ki se dogajajo med posameznimi menstrualnimi cikli. Med ovulacijo se telo pripravlja na morebitno nosečnost, kar med drugim pomeni sproščanje večjih količin progesterona – hormona, ki »ščiti nosečnost«. Če jajčece ni oplojeno, kar pomeni, da se po približno dveh tednih od ovulacije začne menstruacija, se količine progesterona ponovno znižajo. Spremembe, povezane s progesteronom in drugimi spolnimi hormoni, pa med drugim vplivajo tudi na t. i. nevrotransmitorje, kamor spadata tudi serotonin in dopamin, ki imata velik vpliv na naše razpoloženje.

V ozadju sta lahko tudi strah pred bolečini menstrualnimi krči ali hujša oblika PMS-a

Povečana anksioznost v obdobju pred menstruacijo je lahko povezana tudi z določenimi strahovi. Če so vaše menstruacije pogosto zelo boleče oziroma če imate težave z močnimi menstrualnimi krči, se lahko začnete bati tega obdobja. Kombinacija vaših strahov oziroma negativnih pričakovanj in hormonskih sprememb je lahko tako kriva za zelo hudo obliko tesnobe pred menstruacijo. Anksiozni občutki v dneh pred menstruacijo pa so lahko včasih povezani tudi z nekoliko resnejšimi težavami. Ena takšnih je predmenstrualna disforična motnja.

Gre za intenzivnejšo različico predmenstrualnega sindroma, za katero so med drugim značilne prav izrazite razpoloženjske spremembe. Simptomi, ki jih doživljate, so lahko praktično identični tistim, ki so značilni za generalizirano anksiozno motnjo, vendar pa je glavna razlika ta, da se ti simptomi pojavljajo le teden ali dva pred menstruacijo, nato pa izginejo. Ta cikel se nato ponovi vsak mesec.

- Oglas -

V primeru resnejših težav je pametno poiskati strokovno pomoč

Zelo huda oblika težav z anksioznostjo vsekakor zahteva strokovno pomoč – ne glede na to, kaj je razlog zanjo. Če gre za težave, ki ovirajo že najosnovnejše vsakodnevne aktivnosti, je zagotovo dobro, da se o tem čim prej pogovorite s svojo ginekologinjo, ki vas lahko po potrebi napoti k drugim specialistom. Tudi če se težave pojavljajo »zgolj« nekaj dni na mesec, je nesmiselno, da trpite v tišini, saj najverjetneje obstaja rešitev oziroma način za omilitev neprijetnih simptomov. Pri blažjih oblikah tesnobnih občutkov pred menstruacijo pa večinoma zadoščajo že določene manjše spremembe …

Osnovni nasveti za spopadanje z milejšo obliko anksioznosti pred menstruacijo

Svetujemo vam, da ne potlačujete svojih občutkov, saj se bodo tako najverjetneje zgolj okrepili. Namesto tega se poskušajte o njih pogovoriti z osebo, ki ji zaupate, zelo koristno pa bo tudi, če boste te občutke zapisali. Pri ublažitvi anksioznih občutkov pred menstruacijo si lahko pomagate tudi z dihalnimi vajami in sorodnimi sprostitvenimi tehnikami. Hkrati vam svetujemo, da poskrbite, da vaš urnik v obdobju pred menstruacijo ne bo pretirano zaseden.

Če boste zaradi tesnobe potrebovali več časa zase kot običajno, vam to tako ne bo predstavljalo prevelike težave. Zelo priporočljivo pa je tudi to, da se pripravite na morebitne hujše krče pred menstruacijo. Priskrbite si protibolečinska sredstva, termofor in podobne pripomočke. Če boste vedeli, da lahko hitro ublažite bolečino, bo strah precej manjši, zato bodo dnevi pred pričakovano menstruacijo najverjetneje bistveno bolj umirjeni.

Preberite tudi: Anksioznost in aromaterapija: katera eterična olja uporabiti?

.

NAJNOVEJŠE