Zdravje & prehranaDa bi shujšal, je eno leto jedel samo krompir

Da bi shujšal, je eno leto jedel samo krompir

MORDA VAS ZANIMA

Obstajajo ljudje, ki se jim upira že misel na to, da bi dva dni zapored jedli enako kosilo. Avstralec Andrew Flinders zagotovo ni eden izmed njih. Zaradi težav s čezmerno težo se je namreč pred nekaj leti odločil za zelo drastično dieto. Tako je eno leto jedel praktično samo krompir. Rezultat tega izziva je bil skorajda neverjeten …

V letu dni shujšal za več kot 50 kilogramov

- Oglas -

Flinders je danes prepričan, da v hrani prepogosto iščemo tisto, kar bi morali v resnici iskati nekje drugje – vznemirljivost, raznolikost, avanturo … Tako meni, da je precej bolj smiseln nasproten pristop: skrbeti bi morali za to, da postane naše življenje zanimivejše, hrana pa dolgočasnejša. Pri svoji dieti je vsekakor sledil drugemu delu tega načela.  Kar leto dni so bili namreč vsi njegovi obroki sestavljeni iz krompirja. Pri tem je šlo za krompir različnih vrst, vključno s sladkim krompirjem. Poleg tega živila pa je uporabljal še zelo omejen nabor dodatkov – posušena zelišča, sladko-pekočo omako in omako za žar brez maščob ter sojino mleko, ko si je želel pripraviti pire krompir.

Pil je predvsem vodo, čeprav priznava, da si je občasno privoščil tudi pivo. Prehranskih dopolnil praktično ni uporabljal, izjema je bil le vitamin B12. Glavni razlog, zaradi katerega se je odločil za to dieto, je bilo dejstvo, da je tehtal dobrih 150 kilogramov. Dieta je bila vsekakor več kot uspešna, saj mu je uspelo v enem letu izgubiti približno 53 kilogramov.  

Krompir

Danes se Flinders prehranjuje s čim bolj nepredelanimi rastlinskimi živili

Po enem letu je Flinders na svoj jedilnik postopoma dodal tudi druga živila, vendar še vedno redno uživa tudi krompir. Hkrati pazi na to, da na svoj jedilnik uvršča čim bolj nepredelana živila. Tako uživa predvsem sadje, zelenjavo, polnozrnata žita in stročnice. Meni, da je bila odločitev, da se za eno leto omeji zgolj na krompir, pravilna. Prepričan je namreč, da je bila njegova čezmerna telesna teža povezana z nekakšno odvisnostjo od nezdrave hrane. Pri sebi je namreč zaznal vzorce obnašanja, ki so spominjali na obnašanje alkoholikov, zato je sklenil, da lahko težavo premaga zgolj z drastično spremembo. Kar se tiče količine krompirja, se Flinders ni omejeval – privoščil si ga je toliko, kot je želel. Že v prvem mesecu diete mu je uspelo izgubiti približno 10 kilogramov, kar je dosegel izključno s spremembo prehrane. Kasneje pa je začel tudi redno telovaditi.

Dieta je potekala pod nadzorom zdravnika in nutricionista

Verjetno se sprašujete, kako zdrava je lahko tako restriktivna dieta. Flinders se je seveda zavedal, da se je odločil za vse prej kot običajno prehranjevanje, zato je v enoletnem obdobju, ko se je prehranjeval skorajda samo s krompirjem, redno obiskoval zdravnika, hkrati pa tudi nutricionista. Tako bi lahko hitro spremenil svojo prehrano, če bi ugotovil, da mu »krompirjeva dieta« škoduje. Vendar pa se je izkazalo, da je bila skrb odveč. Kljub drastični dieti se niso pojavile nikakršne težave z zdravjem.

- Oglas -

Povsem nasprotno: količine slabega holesterola, s katerim je imel Flinders pred tem nemalo težav, so se znižale, podobno pa se je zgodilo tudi s krvnim tlakom in krvnim sladkorjem. Hkrati pa naj bi spremenjena prehrana Flindersu pomagala tudi v boju z depresijo in anksioznostjo, s katerima se je spopadal, preden se je lotil hujšanja. A čeprav je bil »eksperiment« za Avstralca zelo uspešen, opozarja, da nikogar ne nagovarja k posnemanju. Meni, da je treba pri tovrstnih odločitvah vedno upoštevati individualne dejavnike.

Podrobno o krompirjevi dieti, kako se lotiti in za koga je primerna pišemo tudi v marčevski reviji Bodi eko.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×