Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.

Okužba s tem parazitom vas lahko naredi bolj privlačne

Raziskovalci so odkrili, da lahko ta parazit vpliva na povečanje privlačnosti okužene osebe.

Ali pogosto opažate ponavljajoče se številke? Preverite, kaj pomenijo …

Vas praktično na vsakem koraku spremlja ponavljajoč se vzorec številk? Morda se zdi, da gre za naključje, vendar so numerologi prepričani, da bi morali tovrstnim znamenjem posvetiti več pozornosti.
Zdravje & prehrana3 eterična olja, ki delujejo podobno kot antibiotiki

3 eterična olja, ki delujejo podobno kot antibiotiki

MORDA VAS ZANIMA

Eterična olja se najpogosteje uporabljajo pri aromaterapiji, masaži in podobnih dejavnostih, namenjenih predvsem sprostitvi. Vendar pa so lahko mnoga eterična olja zelo uporabna tudi pri lajšanju zdravstvenih težav. Raziskave so namreč pokazale, da določena eterična olja še posebej izstopajo po svojem antibakterijskem delovanju. Gre za eterična olja, s katerimi lahko napoveste boj škodljivim bakterijam, virusom, glivicam in drugim organizmom, nevarnim za zdravje.

- Oglas -

Eterična olja kot antibiotiki

Tako se lahko mnogokrat izognete uživanju antibiotikov, ki imajo lahko pogosto kar nekaj nezaželenih stranskih učinkov. Poleg tega pa je zaradi zelo pogostega predpisovanja antibiotikov vse večja odpornost patogenih organizmov na znane antibiotike resen problem v sodobni medicini. Vsekakor je torej smiselno, da poskušate čim več težav rešiti z naravnimi pomagali. S tem se boste izognili temu, da zdravila, ki jih predpisujejo zdravniki, ne bi delovala, ko bi jih zares potrebovali.

Eterično olje čajevca

Olje čajevca zavira razmnoževanje bakterij in virusov, poleg tega pa je eno redkih eteričnih olj, ki jih lahko nanesemo neposredno na kožo, ne da bi jih morali pred tem razredčiti. Znano je, da lahko eterično olje čajevca pomaga pri mnogih kožnih težavah, na primer pri ekcemu oziroma pri atopijskem dermatitisu, pri luskavici, aknah in pri bradavicah na koži. Drevo čajevca sicer izvira iz Avstralije, kjer je rastlina že dolgo znana po svojih zdravilnih lastnostih. Leta 1920, ko je kemik Arthur Penfol, objavil več študij o antiseptičnih lastnosti čajevca, pa se je poznavanje te rastline razširilo po vsem svetu.

Od tedaj je bilo objavljenih ogromno raziskav, povezanih z zdravstvenimi koristi olja čajevca. Rezultati ene izmed njih, izvedene leta 2004, so denimo razkrili, da je olje čajevca izjemno učinkovito pri uničevanju bakterij, zato ga je mogoče s pridom uporabiti kot dopolnilno metodo pei zdravljenju ran. Poleg tega je lahko olje čajevca zelo koristno tudi pri resnejših okužbah, ki jih povzroča bakterija Staphylococcus aureus, odporna proti meticilinu. Okrevanje pacientov z omenjeno okužbo naj bi bilo bistveno hitrejše s pomočjo olja čajevca, kot je pokazala študija, izvedena leta 2013.

- Oglas -

Olje čajevca lahko uporabite v razpršilcu ali izparilniku in si s tem olajšate simptome, kot so bolečine v prsnem košu, zamašen nos in podobne težave, ki spremljajo prehlad ali gripo. Pomaga vam lahko tudi inhalacijski pripravek iz vroče vode, v katerega dodate nekaj kapljic eteričnega olja čajevca. Če imate težave z glivicami, lahko olje čajevca nanesete tudi neposredno na kožo oziroma na prizadeti predel.

Eterično olje cimeta

Med vsemi eteričnimi olji, ki delujejo tudi antibakterijsko, naj bi še posebej izstopalo prav cimetovo. V raziskavi, ki so jo leta 2006 izvedli indijski znanstveniki, je bilo ugotovljeno, da je eterično olje izjemno učinkovito pri uničevanju različnih bakterij. Če jih navedemo le nekaj: Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Bacillus subtilis, Pseudomonas aeruginosa in Klebsiella pneumoniae. Eterično olje cimeta se je pri tem odrezalo bolje kot vsa druga eterična olja z antibakterijskim delovanjem.

V drugih raziskavah je bila potrjena tudi učinkovitost eteričnega olja cimeta v primeru okužbe z bakterijo Enterococcus faecalis. Eterično olje cimeta je zelo uporabno tudi pri preprečevanju okužb v ustni votlini, zato je zelo priljubljena sestavina različnih naravnih, doma pripravljenih zobnih past. Tudi to olje lahko uporabite skupaj z razpršilnikom in s tem poskrbite za bolj zdrav zrak v svojem domu, seveda pa tudi za lepši vonj. Eterično olje cimeta pa naj bi bilo še posebej učinkovito v kombinaciji z drugimi eteričnimi olji, na primer skupaj z že omenjenim oljem čajevca, oljem evkaliptusa ali z eteričnim oljem klinčkov. Tako lahko že v nekaj minutah uničite kar 99 odstotkov vseh mikrobov v zraku.

Eterično olje bergamotke

Bergamotka se uvršča med agrume, zato je tudi zanjo značilen prijeten, svež vonj, poleg tega pa se, podobno kot denimo limone, ponaša z antibakterijskimi lastnostmi. V Italiji je bergamotka že dolgo časa znana kot naravno zdravilo proti črevesnim zajedavcem, uporablja pa se tudi za zdravljenje brazgotin, blaženje glavobola in sprostitev napetosti v mišicah. Znano je, da lahko eterično olje bergamotke uniči različne vrste bakterij in s tem preprečuje okužbe, kot so endokarditis, meningitis in okužbe sečil. Z eteričnim oljem bergamotke pa si lahko pomagate tudi pri herpesu ali razjedah v ustih, saj pospešuje celjenje, ter pri aknah.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×