[prijava]
0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

ŽivaliPtičja gripa ne predstavlja tveganja za zdravje ljudi

Ptičja gripa ne predstavlja tveganja za zdravje ljudi

MORDA VAS ZANIMA

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje po potrditvi okužbe labodov z virusom aviarne influence (ptičje gripe) H5N8 v Sloveniji ocenjujejo, da ni tveganja za zdravje ljudi, saj ljudje za okužbo niso sprejemljivi.

- Oglas -

Ptičja gripa

Zelo nevaren perutnini

Iz NIJZ so sporočili, da je virus aviarne influence H5N8, ki so ga odkrili pri labodih na Pragerskem, zelo nevaren perutnini in nekoliko manj prostoživečim pticam, zato je Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin uvedla ukrep, da se na območjih Maribora, Ptuja, Murske Sobote, Celja in Novega mesta perutnino in ptice v ujetništvu zadržuje v zaprtih prostorih oziroma tako, da se prepreči stik s prostoživečimi pticami, predvsem vodnimi. Tako se zmanjša možnost prenosa tega virusa iz prostoživečih ptic na perutnino v reji in posledično gospodarsko škodo.

Poginulih ptic se nikar ne dotikajte

Na NIJZ opozarjajo, da čeprav se ljudje z virusom aviarne influence H5N8 ne morejo okužiti in zboleti, saj na površini telesnih celic nimajo receptorjev, ki bi omogočili vstop virusa vanje in s tem okužbo, morajo upoštevati previdnostne ukrepe: »Poginulih ptic, ki jih najdemo v naravi, se ne dotikamo z nezaščitenimi rokami. Če smo se jih že dotaknili brez zaščite, si roke skrbno umijemo z milom in vodo. Dokler si rok ne umijemo, se ne dotikamo obraza, predvsem očesnih veznic in nosne ustne sluznice.«

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji. Podrobne informacije in nastavitve: nastavitve .
V redu
Več ×
×