Kaj je krivo za slabost med vožnjo?

Nekateri ljudje imajo med vožnjo tako hude težave s slabostjo, da se ne morejo osredotočiti na nič drugega.

Ajurvedski nasveti za boljše duševno zdravje

Eden od glavnih ciljev ajurvedskih tehnik je vzpostavljanje ravnovesja med telesom, umom in dušo.

Začinite svoje zdravje s super začimbami

Začimbe in zelišča so zagotovo nekakšno superživilo. V njih so namreč skoncentrirane številne izjemno koristne snovi.

Rastline, ki ugodno vplivajo na centralni živčni sistem

V rastlinah najdemo veliko sestavin, ki delujejo na centralni živčni sistem in imajo pogosto pomirjevalni ali stimulativni učinek na naše telo.

Ali vas občasno preseneti nadpovprečno močna menstruacija?

Menstruacije so večinoma precej šibke, spremljajoči »simptomi« pa mili, občasno pa vas kljub temu preseneti zelo močna menstruacija.

Narava lahko poskrbi za bistveno manj zastrašujoče bolnišnice

Profesorica krajinske arhitekture se je posvetila vprašanju, kako narediti bolnišnice bolj prijazne za obiskovalce.

Helena Ošep: Klepet ob skodelici alpskega čaja

Helena Ošep se ukvarja s pripravo čajnih mešanic, ki so posebne zaradi izrazite arome, značilne za rastlinje alpskega okolja.

Znanstveniki razglasili najlepši vonj na svetu

Podobno kot se razlikuje naš okus, se razlikuje tudi naše dojemanje različnih vonjev.
Ekologija & okoljeZnanstveniki razvili nov model za napovedovanje vulkanskih izbruhov

Znanstveniki razvili nov model za napovedovanje vulkanskih izbruhov

MORDA VAS ZANIMA

Pretekli izbruhi vulkanov so pomagali znanstvenikom z univerze v angleškem mestu Manchester razviti nov model napovedovanja možnih izbruhov v prihodnje. Možnost natančnejših predvidevanj oziroma napovedi pomeni tudi boljšo možnost za učinkovito pripravo na izbruh in zagotavljanje varnosti za ljudi, ki živijo na najbolj problematičnih območjih.

- Oglas -

Vulkan

Sodelovanje angleških in italijanskih strokovnjakov

Čeprav je bila raziskava, ki jo je vodil Mike Burton, profesor vulkanologije, izvedena v Manchestru, pri njej niso sodelovali le angleški, ampak tudi italijanski znanstveniki. Njihovi izsledki, ki so izjemno koristni za preprečevanje škode zaradi vulkanskih izbruhov v prihodnje, so bili objavljeni v prestižni znanstveni reviji. Delo je zajemalo predvsem analizo največjih vulkanskih izbruhov v preteklosti (v ospredju je bila bazaltna magma), s pomočjo katere so poskušali napovedati značilnosti prihodnjih dogodkov, povezanih z vulkani.

Nevarnost vulkanskih izbruhov ni vezana le na najbližja območja

Vpliv vulkanskih izbruhov ni problematičen le za predele v neposredni bližini. Tako so lahko denimo prebivalci Velike Britanije izpostavljeni vdihovanju škodljivih plinov, ki so posledica izbruhov vulkanov na Islandiji. S pomočjo omenjene študije bo v prihodnje precej lažje zaznati potencialne nevarnosti in ustrezno ukrepati. V središču raziskave je bil sicer izbruh Etne leta 2001 – italijanskega vulkana, ki velja za enega najbolj aktivnih na svetu. Znanstveniki so uporabili kombinacijo različnih metod, predvsem opazovanja in oblikovanja modelov. Njihov glavni cilj je bil izračun naraščanja kristalov s približevanjem izbruha, kar je ključni dejavnik pri predvidevanju prihodnjih izbruhov. Čeprav so se znanstveniki osredotočili na konkretni vulkan oziroma na vulkanski izbruh, pa je mogoče izsledke aplicirati tudi na delovanje drugih aktivnih vulkanov po svetu.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×