Ekologija & OkoljeZnanstveniki razvili nov model za napovedovanje vulkanskih izbruhov

Znanstveniki razvili nov model za napovedovanje vulkanskih izbruhov

MORDA VAS ZANIMA

Pretekli izbruhi vulkanov so pomagali znanstvenikom z univerze v angleškem mestu Manchester razviti nov model napovedovanja možnih izbruhov v prihodnje. Možnost natančnejših predvidevanj oziroma napovedi pomeni tudi boljšo možnost za učinkovito pripravo na izbruh in zagotavljanje varnosti za ljudi, ki živijo na najbolj problematičnih območjih.

- Oglas -

Vulkan

Sodelovanje angleških in italijanskih strokovnjakov

Čeprav je bila raziskava, ki jo je vodil Mike Burton, profesor vulkanologije, izvedena v Manchestru, pri njej niso sodelovali le angleški, ampak tudi italijanski znanstveniki. Njihovi izsledki, ki so izjemno koristni za preprečevanje škode zaradi vulkanskih izbruhov v prihodnje, so bili objavljeni v prestižni znanstveni reviji. Delo je zajemalo predvsem analizo največjih vulkanskih izbruhov v preteklosti (v ospredju je bila bazaltna magma), s pomočjo katere so poskušali napovedati značilnosti prihodnjih dogodkov, povezanih z vulkani.

Nevarnost vulkanskih izbruhov ni vezana le na najbližja območja

Vpliv vulkanskih izbruhov ni problematičen le za predele v neposredni bližini. Tako so lahko denimo prebivalci Velike Britanije izpostavljeni vdihovanju škodljivih plinov, ki so posledica izbruhov vulkanov na Islandiji. S pomočjo omenjene študije bo v prihodnje precej lažje zaznati potencialne nevarnosti in ustrezno ukrepati. V središču raziskave je bil sicer izbruh Etne leta 2001 – italijanskega vulkana, ki velja za enega najbolj aktivnih na svetu. Znanstveniki so uporabili kombinacijo različnih metod, predvsem opazovanja in oblikovanja modelov. Njihov glavni cilj je bil izračun naraščanja kristalov s približevanjem izbruha, kar je ključni dejavnik pri predvidevanju prihodnjih izbruhov. Čeprav so se znanstveniki osredotočili na konkretni vulkan oziroma na vulkanski izbruh, pa je mogoče izsledke aplicirati tudi na delovanje drugih aktivnih vulkanov po svetu.

NAJNOVEJŠE