Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.

Pretiravanje s kofeinom poveča nevarnost za osteoporozo

Prepogosto uživanje večjih odmerkov kofeina lahko privede do številnih težav, povezanih z zdravjem.

Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.
ŽivaliOrjaški kit glavač poginil zaradi zaužitja prevelikih količin plastike

Orjaški kit glavač poginil zaradi zaužitja prevelikih količin plastike

MORDA VAS ZANIMA

Ob filipinski obali so pred nedavnim naleteli na truplo ogromnega kita glavača. Kot kaže, je kit umrl zaradi prevelikih količin plastike, ki jih je zaužil. Gre torej za še enega v nizu primerov negativnih posledic vse večjega onesnaženja morij na različne živalske vrste, ki živijo v vodi. Zaradi podobnih razlogov naj bi kiti glavači pravzaprav umirali po vsem svetu.

- Oglas -

Smrt kita zaradi plastike

Sprva kitovo smrt povezovali z drugačnimi vzroki

Kita so prebivalci Filipinov prvič opazili 16. decembra ponoči, ko naj bi bil kit glavač še živ, naslednji dan pa je bilo že odkrito njegovo truplo, in sicer le nekaj sto metrov od obale. Kitovo truplo naj bi nato iz morja spravili s pomočjo posebnega bagra. Kasneje je bila opravljena tudi analiza, ki je pokazala, da so se v želodcu kita glavača nahajale nevarne snovi in predmeti. Med drugim naj bi v kitu našli celo ribiške mreže s kavlji, plastiko, vrv in kos jeklene žice. Sprva se je sicer domnevalo, da je kit glavač poginil zato, ker je zabredel v preplitvo vodo, vendar se je kmalu izkazalo, da je treba prave razloge za njegovo smrt iskati drugje.

Muzej človeške brezbrižnosti

Oblasti naj bi se odločile, da kitovo okostje razstavijo v muzeju, ki predstavlja nekakšno zgodovino posledic človekovega onesnaževanja, ki niso omejene le na kopenske živali, ampak tudi na morske oziroma vodne. Na območju, kjer je bilo decembra odkrito kitovo truplo, so sicer že vajeni tovrstnih dogodkov oziroma smrti ogromnih morskih sesalcev. V zadnjih sedmih letih je bilo v bližini odkritih kar 53 mrtvih kitov in delfinov, le 4 izmed njih pa naj bi poginili zaradi naravnih vzrokov. Pri vseh drugih je bila v želodcu najdena plastika, kar je bil tudi vzrok njihove smrti.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×