Zdravje & prehrana12 razlogov za uživanje granatnih jabolk

12 razlogov za uživanje granatnih jabolk

MORDA VAS ZANIMA

Granatno jabolko je eden najbolj zdravih sadežev na svetu. Je prava C-vitaminska »bomba«, oboroženo pa je tudi z zalogami vitaminov B-kompleksa. Ko temu prištejemo še veliko kalija in fosforja, je kombinacija naravnost popolna. Preberite dvanajst razlogov, zakaj bi uživali granatna jabolka.

Ogromno pomembnih hranil

- Oglas -

Majceni plodovi granatnega jabolka so polni vlaknin, vitaminov, mineralov in biološko aktivnih snovi. Vsebujejo tudi sladkor, zato je njihov okus še posebej prijeten. Uživamo jih lahko tudi tako, da granatno jabolko prepolovimo in iz polovic iztisnemo sok na ožemalniku za limone ali pomaranče. Plodovi so zelo uporabni tudi kot dodatek solatam, sladicam, predjedem, eksotičnim omakam, zelenjavnim prikuham ter prelivom.

Granatno jabolko

Dve edinstveni biološko aktivni snovi

Punicagalini v granatnih jabolkih so izjemno močni antioksidanti, ki se nahajajo v soku in olupku. Iz slednjega izdelujejo granatno jabolko v prahu in njegov izvleček. Ocenjujejo, da je aktivnost punicagalinov trikrat močnejša od antioksidantov v rdečem vinu in zelenem čaju.

Druga izjemna sestavina je punična kislina, ki je glavna maščobna kislina v plodovih tega sadeža. Na tržišču se nahaja pod imenom olje semen granatnega jabolka. Gre za konjugirano linolno kislino, ki deluje podobno kot omega-3 maščobne kisline. Deluje proti raku.

Zmanjševanje vnetij

- Oglas -

Kronična vnetja v telesu so vzrok za številne smrtonosne bolezni sodobnega časa, kot so srčno-žilne bolezni, rak, diabetes tipa 2, Alzheimerjeva bolezen in debelost. Granatno jabolko pomaga zmanjševati vnetja, k čemur v največji meri prispevajo antioksidativne lastnosti punicagalinov. Nutricionisti svetujejo uživanje 250 ml soka granatnega jabolka na dan za zmanjševanje vnetij v telesu.

Proti raku prostate

Rak prostate je najpogostejši rak pri moških. V laboratorijskih raziskavah je bilo ugotovljeno, da lahko izvleček granatnega jabolka upočasni rast rakavih celic na prostati in pripomore k njihovemu uničenju.

Granatno jabolko

Proti raku dojke

Rak dojke je najpogostejši rak pri ženskah. Izkazalo se je, da izvleček granatnega jabolka zavira rast rakavih celic na dojki. Potrebne so še nadaljnje preiskave, a kaže, bi lahko bilo granatno jabolko učinkovito tudi pri uničevanju rakavih celic dojke.

Zniževanje krvnega pritiska

Visok krvni tlak ali hipertenzija je eden od vodilnih vzrokov za srčno kap ali infarkt. V opravljenih študijah se je izkazalo, da se je krvni pritisk pri ljudeh, ki redno uživali sok granatnega jabolka (150 ml), drastično znižal v samo dveh tednih.

Proti artritisu in bolečinam v sklepih

Artritis je ena najpogostejših težav zahodnega človeka. Ta bolezen običajno vključuje določeno vrsto vnetja v sklepih. Študije na živalih so pokazale, da izvleček granatnega jabolka blagodejno vpliva na številne oblike artritisa, vendar so potrebne še nadaljnje raziskave na ljudeh.

Manjše tveganje za srčno-žilne bolezni

Srčno-žilne bolezni so najpogostejši vzrok za prezgodnjo smrt v svetu. V številnih študijah na ljudeh se je izkazalo, da granatno jabolko prispeva k zmanjševanju tveganja za srčno-žilne bolezni, saj varuje dober holesterol v krvi. Kot domnevajo, je za to zaslužna punična kislina.

Pomoč pri erektilni disfunkciji

- Oglas -

Oksidativne poškodbe celic lahko ovirajo pretok krvi na vseh delih telesa, vključno z erektilnim tkivom. Znanstveniki so povezali sok granatnega jabolka z zmanjševanjem simptomov erektilne disfunkcije, vendar je potrebnih več raziskav.

Proti glivicam in bakterijam

Ugotovljeno je bilo, da sestavine v granatnem jabolku delujejo protibakterijsko in protiglivično. Domnevajo, da bi se teh lastnosti tega sadeža lahko uspešno posluževali pri boleznih zob in ustne votline.

Boljši spomin

Obstajajo dokazi, da ta sadež lahko pomaga izboljšati spomin pri starostnikih. Študije na miših kažejo, da bi lahko pomagal preprečevati tudi Alzheimerjevo bolezen.

Bolj učinkovita vadba

Podobno kot sok rdeče pese, naj bi bil tudi sok granatnega jabolka odlično sredstvo proti utrujenosti in povečevanje telesne zmogljivosti.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×