Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.

Na vidiku nova pomoč za osebe z endometriozo

Endometrioza je bolezenska motnja, za katero je značilno pojavljanje tkiva, katerega lastnosti so zelo podobne maternični sluznici, zunaj maternice.

Ne dopustite, da vas zamera razžre od znotraj

Zamera je lahko povezana z zelo konkretnimi dogodki – na primer z izdajo ali ponižanjem.

Govorjenje med spanjem: kaj je krivo za ta pojav?

Govorjenje med spanjem se zdi na prvi pogled predvsem komično. Osebe, za katere se izve, da ponoči rade »poklepetajo same s sabo«.

Psi v povprečju razumejo kar približno 90 človeških besed in fraz

Psi v povprečju razumejo približno 90 človeških besed in fraz.

Popolna nedelja za dober začetek naslednjega tedna

Nedelja je sicer za mnoge ljudi dela prost dan, vendar so osebe, ki nedeljo dojemajo kot svoj najljubši dan v tednu, precej redke.

Podrgnite česen po stopalih … in v ustih boste že kmalu začutili znan okus!

Ali ste vedeli, da lahko okušamo tudi s stopali? Če mislite, da gre za nekakšno čudno šalo, se lahko o resničnosti te trditve precej hitro prepričate sami.
Zdravje & prehranaŽivila, s katerimi lahko poskrbite za zdravje prostate

Živila, s katerimi lahko poskrbite za zdravje prostate

MORDA VAS ZANIMA

Prehrana, ki temelji na naravni in nepredelani hrani, že na splošno koristi našemu zdravju. Raziskave kažejo, da določena hranila in živila, ki so bogata s temi hranili, pomagajo pri težavah s prostato (prostatitis, hipertrofija prostate in rak na prostati) kot pri preprečevanju le-teh. Dragi moški, za zdravje svoje prostate lahko poskrbite vsakič, ko sedete za mizo.

Brazilski oreščki

- Oglas -

Od vseh različnih vrst oreščkov so brazilski oreščki tisti, ki vsebujejo največ selena. Raziskave so pokazale, da redno uživanje brazilskih oreščkov zmanjša možnost za nastanek raka prostate. Brazilski oreški so tudi dober vir cinka, še enega minerala, ki pomaga ohranjati zdravje prostate. Ti oreški poleg vsega vsebujejo še veliko bekljakovin ter magnezij in tiamin (vitamin B1).

Zdravje prostate

Granatno jabolko

Granatno jabolko vsebuje veliko antioksidantov, med drugim tudi elagitanin, ki je še posebej uspešen prav pri ohranjanju zdravja prostate. Raziskave so pokazale, da so izvlečki granatnega jabolka zelo upočasnili razvoj rakavih celic pri moških z rakom na prostati, ki so prestali operacijo ali obsevanje.

Bučna semena

Bučna semena imajo na zdravje prostate velik vpliv, še posebej pri moških, ki imajo težave z benigno hipertrofijo prostate. To bolezensko stanje, pri katerem gre za povečanje žleze prostate, navadno prizadene moške po 50. letu. En dejavnik, ki prispeva k preveliki stimulaciji celic v prostati, je raven hormonov testosterona in dihidrotestosterona (ta nastane iz testosterona). Olje v bučnih semenih lahko zmanjša sproščanje prej omenjenih hormonov in posledično prepreči, da bi se celice v prostati prekomerno delile. Olje iz bučnih semen prav tako vsebuje karotenoide in maščobne kisline omega 3. Raziskave kažejo, da se pri moških, ki s prehrano dobijo dovolj karotenoidov, zmanjša tveganje za nastanek benigne hipertrofije prostate. Bučna semena pa vsebujejo tudi cink, ki je ravno tako povezan z zdravjem prostate. Zink naj bi pomagal ščititi pred nastankom raka na prostati.

Brokoli

- Oglas -

Brokoli skupaj s cvetačo, zeljem in ohrovtom spada v skupino križnic ter vsebuje sulforafan in indol-3-karbinole, ki so znani potem, da pomagajo preprečevati rakava obolenja. Sulforafan spodbuja razstrupljanje telesa, indol-3-karbinol pa naj bi zaviral razvoj raka prostate. Po nekaterih raziskavah naj bi uživanje brokolija najmanj enkrat tedensko zmanjšalo stadij III in IV raka prostate za 45 odstotkov. Priporočamo, da brokoli pred uživanjem le na hitro pokuhate (ne več kot le pet minut). Če ga kuhamo dlje časa, brokoli izgubi številne hranilne snovi. Če želite svoj obrok še dodatno obogatiti, brokoliju dodajte nekaj ekstra deviškega oljčnega olja, svežega česna in malo pekoče paprike.

Losos

Maščobne kisline omega 3 so pomembne za ohranjanje zdravja prostate. In odličen vir teh esencialnih maščobnih kislin je prav losos. Raziskava britanskih raziskovalcev iz leta 2009 je pokazala, da maščobne kisline omega 3, še posebej pa eikozapentaenojska (EPA) in dokozaheksaenojska kislina, zavirajo tvorbo novih krvnih žil, ki bi hranile tumorje. Pri nakupu lososa dajte prednost divjemu lososu. Meso vzgojenega lososa naj bi vsebovalo številne nevarne snovi, zaradi česar si boste z njegovim uživanjem naredili medvedjo uslugo. Divji losos je vsekakor boljša izbira.

Paradižnik

Paradižnik je odličen vir likopena, močnega antioksidanta, ki odlično skrbi tudi za zdravje prostate. Čeprav so surovi paradižniki zelo hranilno bogati, pa likopen svojo pravo antioksidantno moč razvije šele, ko ga toplotno obdelamo. Zato so na primer paradižnikova omaka, juha ali sok bolj primerni, kadar gre za skrb za zdravje prostate. Paradižnikov doprinos k zdravju prostate potrjujejo številne raziskave.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×