Najboljša leta? Med 30. in 34. letom starosti!

Mnenja o tem, katera so najboljša leta človekovega življenja, so seveda zelo subjektivna.

Ali lažnim novicam nasedajo samo starejši ljudje?

Prepričanje, da lažnim novicam nasedajo predvsem starejši ljudje, je zelo razširjeno. Ali gre pri tem za upravičeno stališče ali zgolj za predsodek?

Aktivno poslušanje – osnova uspešne komunikacije

Čeprav se vam morda zdi, da poslušate sogovornika, so standardi za aktivno poslušanje, ki je osnova uspešne komunikacije, precej visoki.

Ščetkanje zob pred zajtrkom ali po zajtrku?

Kdaj si običajno lotite ščetkanja zob – neposredno po tem, ko se zbudite, torej še pred zajtrkom, ali šele po prvem obroku?

Sam svoj terapevt: 3 vprašanja, ki si jih morate zastaviti vsak dan

Terapija v lastni režiji ima lahko kljub temu ogromno koristi. Omogoča vam nadzor nad čustvi in počutjem.

Protibolečinska sredstva lahko, paradoksno, prispevajo h kroničnim bolečinam

Znano je, da je lahko pogosta uporaba protibolečinskih sredstev problematična. Zdaj pa so raziskovalci odkrili, da ima lahko celo paradoksen učinek.

Onesnaženost okolja kriva že za najmanj 9 milijonov smrti letno

Raziskovalci so ugotovili, da je bila onesnaženost okolja leta 2019 kriva za najmanj 9 milijonov prezgodnjih smrti.

Migrene lahko povečajo nevarnost za zaplete med nosečnostjo

Z migrenami se spopada kar približno 20 odstotkov žensk v rodni dobi. Raziskovalci so bili pozorni na najbolj tipične zaplete, povezane z nosečnostjo.
Zdravje & prehranaAli pri kuhi uporabljate timijan?

Ali pri kuhi uporabljate timijan?

MORDA VAS ZANIMA

Timijan ni samo zelo aromatičen kot dodatek jedem, temveč prinaša tudi mnoge koristi za naše zdravje. Vsebuje karminativ, ki odpravlja želodčne krče in vetrove, antitusik, ki pomirja kašelj in ekspektorans, ki lajša izkašljevanje (timijan je sestavina skoraj vseh sirupov za izkašljevanje).

- Oglas -

timijan

V njem najdemo tudi anthelmintik, ki odpravlja morebitne notranje zajedalce in adstringent, ki krči tkivno površino in s tem omeji vnetja in okužbe ter ustavlja krvavitev. Poleg naštetega deluje tudi antibakterijsko, uničuje namreč celo vrsto bakterij.

Timijan ima tudi veliko zdravilnih učinkov

V ljudskem zdravilstvu se uporablja proti prebavnim motnjam, kroničnem gastritisu, astmi, razkužuje grlo, usta in prebavila, lajša izkašljevanje sluzi pri vnetju dihal in oslovskem kašlju, blaži krče, blagodejno deluje pri artritisu, revmatizmu in protinu, odpravlaj nespečnost, pomaga pri vnetju mehurja in ugodno deluje na ledvice itd. Timijanovo eterično olje zniža krvni tlak in pospeši dihanje ter zviša moč srčnega utripa.

V kuhinji ga lahko dodamo skoraj povsod

Timijan ima torej cel kup zdravilnih učinkov, hkrati pa je še zelo okusen, zato ni razloga, da ga ne bi uporabljali pri kuhi. Je skoraj obvezna sestavina pečenega krompirja, dobro se poda skupaj z rožmarinom, tudi pečeno korenje z medom in timijanom si lahko pripravite. Dodajte ga tudi v omake in enolončnice, prednost timijana je, da se odlično poda tako k mesu kot zelenjavi. Timijan lahko raste na vrtu vse poletje, skrb zanj ni zahtevna, svež pa je še bolj okusen od posušenega. Nasekljan svež timijan, ki mu dodamo še vejico rožmarina, zmešamo z maslom, nato pa tako pripravljeno timijanovo maslo namažemo v štručko ter jo na hitro popečemo v pečici.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×