Ali pri kuhi uporabljate timijan?

Timijan ni samo zelo aromatičen kot dodatek jedem, temveč prinaša tudi mnoge kristi za naše zdravje. Vsebuje karminativ, ki odpravlja želodčne krče in vetrove, antitusik, ki pomirja kašelj in ekspektorans, ki lajša izkašljevanje (timijan je sestavina skoraj vseh sirupov za izkašljevanje).

timijan

V njem najdemo tudi anthelmintik, ki odpravlja morebitne notranje zajedalce in adstringent, ki krči tkivno površino in s tem omeji vnetja in okužbe ter ustavlja krvavitev. Poleg naštetega deluje tudi antibakterijsko, uničuje namreč celo vrsto bakterij.

Zdravilnost

V ljudskem zdravilstvu se uporablja proti prebavnim motnjam, kroničnem gastritisu, astmi, razkužuje grlo, usta in prebavila, lajša izkašljevanje sluzi pri vnetju dihal in oslovskem kašlju, blaži krče, blagodejno deluje pri artritisu, revmatizmu in protinu, odpravlaj nespečnost, pomaga pri vnetju mehurja in ugodno deluje na ledvice itd. Timijanovo eterično olje zniža krvni tlak in pospeši dihanje ter zviša moč srčnega utripa.

V kuhinji ga lahko dodamo skoraj povsod

Timijan ima torej cel kup zdravilnih učinkov, hkrati pa je še zelo okusen, zato ni razloga, da ga ne bi uporabljali pri kuhi. Je skoraj obvezna sestavina pečenega krompirja, dobro se poda skupaj z rožmarinom, tudi pečeno korenje z medom in timijanom si lahko pripravite. Dodajte ga tudi v omake in enolončnice, prednost timijana je, da se odlično poda tako k mesu kot zelenjavi. Timijan lahko raste na vrtu vse poletje, skrb zanj ni zahtevna, svež pa je še bolj okusen od posušenega. Nasekljan svež timijan, ki mu dodamo še vejico rožmarina, zmešamo z maslom, nato pa tako pripravljeno timijanovo maslo namažemo v štručko ter jo na hitro popečemo v pečici.

DELI
Lina Zalaznik
Avtorica člankov z ljubeznijo do branja knjig, svojih bližnjih, morja, smeha ter lepe narave.