0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehrana10 fitohranil, ki uničujejo rakave celice

10 fitohranil, ki uničujejo rakave celice

MORDA VAS ZANIMA

Naravne snovi, ki rastlinam dajejo barvo, okus in vonj ter jih varujejo pred boleznimi, imenujemo fitohranila. Zaradi velike antioksidativne moči pred boleznimi sodobnega časa varujejo tudi nas.

- Oglas -

Sedanje klinične metode odkrivanja in zdravljenja raka slonijo na uporabi sevanja, ki na celicah pusti nepopravljivo škodo. Kako preprečiti nastanek raka? Obstaja veliko dokazanih metod, ki pomagajo preprečiti nastanek določenih oblik raka – ena takih je redna telesna aktivnost. Ste vedeli, da tretjino smrti zaradi raka povzroči nedejaven življenjski slog? Odličen način, kako zmanjšati tveganje za to bolezen, je ohranjanje splošnega zdravja. Veliko vlogo pri tem igra naša prehrana. Predstavljamo vam 10 fitohranil, ki dokazano delujejo proti rakavim celicam in pri tem ne škodijo preostanku telesa.

Živila in fitohranila

  1. Resveratrol

Ta močan antioksidant pomaga izboljšati regeneracijo in presnovo celic ter prispeva k zmanjševanju njihovega odmiranja. Resveratrol najdemo v rdečem grozdju in vinu ter jagodičevju in arašidih.

- Oglas -
  1. Luteolin

Je flavonoid, ki ga najdemo v veliko vrstah zelene zelenjave (solata, špinača, artičoka, brstični ohrovt), popru in zeliščih (peteršilj, bazilika, rožmarin). Študije so pokazale, da luteolin učinkovito zdravi vnetja, zavira širitev rakavih celic in slabi rakave celice.

  1. Kurkumin

Zaradi te aktivne sestavine je kurkuma dobila status superživila. Številne študije so pokazale, da kurkumin pomaga preprečevati številne oblike raka, vključno z rakom dojk, pljuč, želodca, jeter in črevesja. Ima namreč močne antioksidativne in protivnetne lastnosti.

  1. Piperin

To fitohranilo, ki ga najdemo v črnem popru, se dobro ujema s kurkuminom. Za boljšo absorpcijo zdravilnih sestavin iz kurkume priporočajo njeno uživanje skupaj s črnim poprom. Piperin dokazano učinkovito deluje proti raku tudi samostojno, brez kurkume. Študija, objavljena v reviji Molecular Carcinogenesis, je ugotovila, da piperin zavira rast rakavih črevesnih celic.

  1. Beta-karoten

To je sestavina, ki sadju in zelenjavi daje bogato oranžno barvo. Z beta-karotenom so zelo bogati paprika, sladek krompir in korenje. To fitohranilo se v telesu razgradi v vitamin A. Je antioksidant, ki varuje telo pred poškodbami rakotvornih prostih radikalov.

- Oglas -
  1. Sulforafan

To protirakavo sestavino največkrat najdemo v zelenjavi iz družine križnic, kot sta brokoli in brstični ohrovt. Dokazano zdravi in preprečuje raka na prostati. Do prostate pride samo v nekaj urah od zaužitja.

  1. Likopen

Ta komponenta določenemu sadju in zelenjavi daje značilno žarečo rdečo barvo. Najdemo ga v paradižniku in guavi. Tako kot beta-karoten je močan antioksidant, ki deluje proti raku. Študije so ugotovile, da je likopen učinkovit pri zdravljenju in preprečevanju raka pljuč, prostate in želodca. Da bi dobili kar največ likopena, pripravite paradižnikovo pasto. Dokazano je, da je v njej desetkrat več likopena kot v svežem paradižniku.

  1. Izvleček granatnega jabolka

Ima močne protivnetne lastnosti, ki pomagajo preprečevati raka dojke in črevesa. Študije so pokazale, da je izvleček granatnega jabolka lahko zelo učinkovit tudi proti levkemiji.

  1. Genistein

Izoflavon genistein se nahaja v soji, črni detelji  in kavi. Deluje proti raku dojke in prostate, kar je še posebej opazno v azijskih državah, kjer vsakodnevno uživajo sojo. Študija, objavljena v reviji Cancer Letters, je pokazala, da genistein deluje protitumorno in pomaga zaustavljati rast rakavih celic.

  1. Epigalokatehin-3-galat (ECGC)

Je izvleček, ki ga najdemo samo v zelenem čaju. Njegovo antioksidativno delovanje pomaga pri preprečevanju katerega koli raka. Izvleček zelenega čaja dokazano zavira rast tumornih celic in spodbuja razstrupljevalne encime, ki preprečujejo razvoj tumorja. Redno pitje zelenega čaja zagotavlja dnevno dozo protirakavega ECGC!

.

NAJNOVEJŠE