Nič več opičjih koz?

Sama bolezen se sicer žal ne poslavlja, toda vse kaže, da se bo kmalu poslovilo njeno trenutno ime.

Pritisnite na to točko … in zaspali boste prej kot v 2 minutah

Ali zvečer pogosto težko zaspite? Gre za težavo, ki je vse prej kot redka. Pogost krivec za nespečnost je stres, vendar je lahko povezana...

Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.
Vrt & VrtnarjenjeKateri insekti so koristni za vaš vrt?

Kateri insekti so koristni za vaš vrt?

MORDA VAS ZANIMA

Vsi insekti na vašem vrtu niso škodljivi. Listne uši, kobilice, črvi in molji resda povzročajo škodo in niso zaželeni, vendar obstajajo še nekateri drugi majhni obiskovalci, ki se jih nikar ne znebite. Vaš vrtiček bo z njihovo pomočjo še bolj bujno uspeval.

- Oglas -

Gre za insekte, ki se prehranjujejo s škodljivci in oprašujejo nekatere rastline. Zato je zelo pomembno, da razlikujete med slabimi in dobrimi insekti, katerih vam ni treba odstranjevati.

Pikapolonica

Po ljudskem izročilu ta majhen pikčasti hrošček prinaša srečo. Vašemu vrtu jo bo zagotovo! Pikapolonica se namreč prehranjuje z manjšimi žuželkami, med katerimi ji še posebej teknejo listne uši. Na dan jih pojejo do 50 in v celem življenju več kot 5000! Poleg tega jejo tudi veliko drugih zelo pogostih vrtnih škodljivcev, kot so kapar, volnata uš, mali škržat, pršice in druge mehke žuželke.

Trepetavka

Prihajajo iz družine muh, ampak jih zaradi rumeno-črnega vzorca običajno zamenjamo za čebele ali ose. Veliko vrst trepetavk se je izkazalo za zelo koristne na vrtu. Samica odlaga jajčeca v kolonijah listnih uši, ličinke, ki se izležejo, pa se začnejo hraniti z njimi. Na vrtu so dobrodošle tudi zato, ker prispevajo k opraševanju vrtnin – korenja, čebule in različnih vrst sadnih dreves.

Tenčičarica

Gre za dolge zelene žuželke, ki imajo dolga, strehasto zložena krila. Prepoznate jih tudi po dolgih tipalkah in zlato lesketajočih se očeh. Njihove ličinke »obožujejo« listne uši – domneva se, da jih pojejo 200 na teden. Prežijo tudi na druge mehke žuželke, kot so pršice, resarji, volnate uši, ščitkarji in manjše gosenice.

Krešič

- Oglas -

Ti hroščki so dobrodošli v vsakem vrtu, saj uničujejo škodljivce tako v zemlji kot na rastlinah. Prehranjujejo se z nevretenčarji, kot so listne uši, gosenice, črvi in polži lazarji. Obstajajo določene vrste krešičev, ki lovijo samo določene škodljivce (npr. samo gosenice). Krešiči so pomembni tudi zato, ker delujejo kot učinkovit naraven herbicid. Preprečujejo namreč, da bi v vrtu rasel škodljiv plevel. To storijo tako, da pojejo seme plevela, preden vzklije in se razmnoži.

Zajedavske ose

Gre za majhno oso, ki ne pika. Te ose so na vrtu zelo zaželene, saj napadejo preko 200 različnih vrst škodljivcev in vanje izležejo jajčeca. Ko se izležejo ličinke, pojejo gostitelja.

Niso vse žuželke slabe za vaš vrt. Preden kupite močne (in škodljive) pesticide, pomislite na to, da bodo pobili tudi dobre žuželke. Da bi se izognili škodljivim kemikalijam, priporočamo uporabo organskih pesticidov.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×