Kateri insekti so koristni za vaš vrt?

  Vsi insekti na vašem vrtu niso škodljivi. Listne uši, kobilice, črvi in molji resda povzročajo škodo in niso zaželeni, vendar obstajajo še nekateri drugi majhni obiskovalci, ki se jih nikar ne znebite. Vaš vrtiček bo z njihovo pomočjo še bolj bujno uspeval.

  Gre za insekte, ki se prehranjujejo s škodljivci in oprašujejo nekatere rastline. Zato je zelo pomembno, da razlikujete med slabimi in dobrimi insekti, katerih vam ni treba odstranjevati.

  Pikapolonica na vrtu

  Pikapolonica

  Po ljudskem izročilu ta majhen pikčasti hrošček prinaša srečo. Vašemu vrtu jo bo zagotovo! Pikapolonica se namreč prehranjuje z manjšimi žuželkami, med katerimi ji še posebej teknejo listne uši. Na dan jih pojejo do 50 in v celem življenju več kot 5000! Poleg tega jejo tudi veliko drugih zelo pogostih vrtnih škodljivcev, kot so kapar, volnata uš, mali škržat, pršice in druge mehke žuželke.

  Trepetavka

  Prihajajo iz družine muh, ampak jih zaradi rumeno-črnega vzorca običajno zamenjamo za čebele ali ose. Veliko vrst trepetavk se je izkazalo za zelo koristne na vrtu. Samica odlaga jajčeca v kolonijah listnih uši, ličinke, ki se izležejo, pa se začnejo hraniti z njimi. Na vrtu so dobrodošle tudi zato, ker prispevajo k opraševanju vrtnin – korenja, čebule in različnih vrst sadnih dreves.

  Tenčičarica

  Gre za dolge zelene žuželke, ki imajo dolga, strehasto zložena krila. Prepoznate jih tudi po dolgih tipalkah in zlato lesketajočih se očeh. Njihove ličinke »obožujejo« listne uši – domneva se, da jih pojejo 200 na teden. Prežijo tudi na druge mehke žuželke, kot so pršice, resarji, volnate uši, ščitkarji in manjše gosenice.

  Krešič

  Ti hroščki so dobrodošli v vsakem vrtu, saj uničujejo škodljivce tako v zemlji kot na rastlinah. Prehranjujejo se z nevretenčarji, kot so listne uši, gosenice, črvi in polži lazarji. Obstajajo določene vrste krešičev, ki lovijo samo določene škodljivce (npr. samo gosenice). Krešiči so pomembni tudi zato, ker delujejo kot učinkovit naraven herbicid. Preprečujejo namreč, da bi v vrtu rasel škodljiv plevel. To storijo tako, da pojejo seme plevela, preden vzklije in se razmnoži.

  Zajedavske ose

  Gre za majhno oso, ki ne pika. Te ose so na vrtu zelo zaželene, saj napadejo preko 200 različnih vrst škodljivcev in vanje izležejo jajčeca. Ko se izležejo ličinke, pojejo gostitelja.

  Niso vse žuželke slabe za vaš vrt. Preden kupite močne (in škodljive) pesticide, pomislite na to, da bodo pobili tudi dobre žuželke. Da bi se izognili škodljivim kemikalijam, priporočamo uporabo organskih pesticidov.

  Povejte svoje mnenje - kometirajte