0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

ŽivaliDrastičen upad števila ježev v Angliji

Drastičen upad števila ježev v Angliji

MORDA VAS ZANIMA

Iz Anglije poročajo, da tako malo ježev na vrtovih kot letošnje leto še ni bilo. Anketa, ki so jo izpolnjevali lastniki vrtov, je pokazala, da le 25 % ljudi zagleda ježa na svojem vrtu vsaj enkrat na mesec, kar je za 3 odstotne točke manj kot v preteklem letu. Število ljudi, ki na vrtu še nikoli niso naleteli na ježa, se je povečalo na 24 %, kar znaša tri odstotne točke več kot leto prej. Rezultati podobne vzporedne raziskave pa so še bolj zaskrbljujoči, saj v tej ugotavljajo, da se je število ljudi, ki na svojem vrtu srečujejo ježe, zmanjšalo za celih 10 %.

- Oglas -

jež

Število ježev v Angliji je ocenjeno na približno milijon, medtem ko jih je bilo še leta 1950 več kot 30 milijonov. Tretjina te izgube se je zgodila samo v zadnjih 10 letih. Od leta 2000 se je število ježev na podeželju zmanjšalo za polovico, v urbanih naseljih pa za tretjino.

Korenito zmanjšanje števila ježev v zadnjih letih pripisujejo izgubi in razdrobljenosti njihovega naravnega habitata tako v mestih kot na podeželju, vse več je smrti na cestah, intenzivno kmetijstvo pa omogoča manj možnosti za zavetje in varno gnezdišče. Možen vzrok je tudi porast jazbecev, ki so njihovi naravni plenilci, še poročajo iz Anglije.

- Oglas -

Preberite si več o ježih in njihovemu pomenu v našem okolju.

.

NAJNOVEJŠE