Ricinusovo olje je zdravo, a previdnost ni odveč

Ricinusovo olje je zdravo, a previdnost ni odveč

    Pin It

    Rastlina ricinus ali kloščevec (Ricinus communis) prevladuje v tropskem in zmerno tropskem podnebju in izvira iz Vzhodne Afrike. Raste hitro in z malo nege. Ricinusovo olje se pridobiva iz ricinusovih semen. Barva je prozorna ali rahlo rumena, olje je lahko brez okusa ali pa ima blag okus. Osemdeset odstotkov olja sestavljajo trigliceridi, ki vsebujejo 12-hidroksi maščobno kislino, ki je vzrok, da je olje dragocena kemijska surovina. Vreti začne pri 313 °C in je presenetljivo polarno, kar dovoljuje kemijsko derivacijo, ki ni značilna za ostala olja iz semen.

    Ricinus ali kloščevec
    Rastlina ricinus ali kloščevec (Ricinus communis) iz katere pridobivajo ricinusovo olje, prevladuje v tropskem in zmerno tropskem podnebju in izvira iz Vzhodne Afrike.

    Nevarnost pri obiranju

    Semena ricinusa vsebujejo ricin, ki je toksičen protein in ostane kot odpadek pri izdelavi olja, zato samo olje ni strupeno. Vendar je ricin vzrok za nevarnost pri obiranju semen. Na površini rastline so spojine, ki lahko povzročajo trajne poškodbe živčevja. V Indiji, Braziliji in na Kitajskem pobiralci trpijo za škodljivimi stranskimi učinki njihovega dela. Toksičnost je spodbudila iskanje alternativnih načinov, ki bi omogočili varnejšo obiranje rastline. Nekateri raziskovalci iščejo rešitev v genetski spremembi rastline – z namenom, da ne bi več proizvajala strupene snovi.

    Seme rastline je strupeno samo, če ga zdrobiš ali žvečiš. Že štiri semena lahko ubijejo človeka. Znaki zastrupitve se pojavijo približno 18–24 ur po zaužitju. Ocenjeno je bilo, da je gram ricina 6000-krat bolj smrtonosen kot gram cianida in 12.000-krat bolj smrtonosen od strupa klopotače. Ricin povzroči lepljenje in razčlenitev rdečih krvničk, krvavitve v prebavnem traktu, poškodbe jeter in ledvic. Zaradi visoke strupenosti se ga v obliki injekcije uporablja za izvajanje atentatov.

    Ricinusovo oljeUporaba olja

    Zrna ricinusa so našli v grobnicah starih Egipčanov, ki so olje uporabljali kot zaščito pred draženjem kože, obrazno olje in stenj za svetilke. Danes se ricinusovo olje uporablja za številne namene.

    Ricinusovo olje v medicini

    V farmaciji redko dobimo čisto snov, saj so zdravila pogosto kombinirana prav z ricinusovim oljem. V ZDA je ricinusovo olje varno za uporabo kot odvajalno sredstvo, saj vpliva na delovanje tankega črevesa. Kljub temu ni najbolj priporočljiv, saj lahko povzroči neželene stranske učinke, kot so krči, driska in nezmožnost zadrževati blato (tudi med spanjem).
    Ricinusovo olje odpravlja bolečine, zmanjša vnetja, izboljša delovanje jeter, imunskega sistema in prebave, pomaga pri hemoroidih, ječmenu in žolčnih kamnih. Prav tako pozitivno vpliva pri menstrualnih težavah, cistah na jajčnikih in maternici ter mišičnih poškodbah. Uporablja se ga tudi za izboljšanje umske sposobnosti.

    Ricinusovo olje dokazano pospešuje porod, vendar je njegova uporaba sporna. Raziskava je pokazala, da imajo ženske, ki uživajo ricinusovo olje, več verjetnosti, da bodo rodile v roku 24 ur, v primerjavi z ženskami, ki olja niso uživale. Vendar olje ne vpliva na čas poroda pri ženskah, ki so noseče več kot 40 tednov.

    Nekateri ricinusovo olje uporabljajo pri zdravljenju multiple skleroze, cerebralne paralize, Parkinsonove bolezni in bolečin pri artritisu in revmi. Olje pomaga tudi pri težavah in poškodbah kože, kot so sončne opekline, odrgnine, bradavice, starostne pege, kronično srbenje in vneta koža.

    Recepti

    Za lajšanje artritisa, živčnega vnetja in bolečin v mišicah
    Naredite pripravek z ricinusovim oljem in ga položite na vneto mesto. Čezenj pokrijte plastično vrečko. V steklenico za vodo nalite vročo vodo in jo položite na vrečko. Pripravek pustite delovati od 45 minut do ene ure.

    Za trdovratne glivične okužbe kože in nohtov
    Poškodovano kožo za 10–15 minut pomočite v grenko sol (ang. Epsom salt), ki bo omehčala in razkužila poškodovano mesto. Nato nanj namažite olje, ki pospeši proces zdravljenja.

    Mikrosporija
    Ta glivična okužba je trdovratna za zdravljenje, vendar je aktivna spojina ricinusovega olja učinkovita tudi pri tem. Poškropite ricinusov list z vročo vodo in ga grobo zdrobite. List nato namočite v čisto kokosovo olje. Segrejte list do temperature, ki ne bo poškodovala vaše kože, in ga položite na poškodovano mesto. Pustite na koži vsaj eno uro, še bolje čez noč. Postopek ponovite vsak večer, dokler je potrebno. Če opazite rdečico ali dobite občutek neugodja v okolici vnetega mesta, takoj prenehajte s tovrstnim zdravljenjem.

    Zaprtje
    Pri zdravljenju zaprtja se je najbolje pred tem posvetovati z zdravnikom. Načeloma se zjutraj vzame od pol do ene žličke olja, ki ga lahko mešate sokom. Prevelik odmerek lahko povzroči drisko, slabost, bruhanje, bolečine v trebuhu ali krče. Ljudje s črevesno zaporo, akutnim vnetjem črevesa, vnetjem slepiča ali z bolečinami v trebuhu NE smejo jemati olje brez privolitve zdravnika.

    Tumor
    Olje lahko prepreči ali zmanjša pojavljanje tumorjev v telesu. Pripravek namestite na mesto s tumorjem. Raziskovalci želijo odkriti metodo, kjer bi združili ricin s protitelesci, ki bi potoval naravnost v tumor. Tam bi ricin uničil rakave celice, brez da bi poškodoval druge človeške celice.

    Uporaba v industriji

    Ricinusovo olje in njegovi derivati se uporabljajo v številnih industrijskih izdelkih, vključno z barvami in laki, zaščitnimi oblogami, mili, plastiko, zavornimi tekočinami, sredstvi proti insektom, mazili za avtomobile in pištole. Surovina je primerna tudi za proizvodnjo sintetičnih smol in vlaken. Olje je osnovna sestavina dirkalnih motornih olj, včasih se uporablja tudi kot dodatek za gorivo. Olje je tudi vir mnogih sintetično pridelanih okusov in vonjev.

    Naravna kozmetika

    V kozmetičnih izdelkih in naravni kozmetiki ricinusovo olje najdemo po imenu ‘Ricinus Communis Seed Oil’ oz. ‘Castor oil’. Zaradi svoje (dovolj) nizke molekularne

    Naravna kozmetika

    mase olje prodre globoko v kožo. Primerno je za vse vrste kože. Uporablja se v boju proti strijam in prvim znakom staranja. Dodaja se ga v odstranjevalce lakov, večinoma pa se ga uporablja pri poškodovanih laseh ter okrepitvi obrvi in trepalnic. Nekateri si olje mažejo na trepalnice, kar naj bi pospešilo rast, vendar za to ni znanstvenega dokaza.

    Kozmetični recepti iz ricinusovega olja

    Gubice
    Ricinusovo olje je naravni balzam in spodbuja proizvodnjo kolagena in elastina, ki omehča in navlaži kožo. Zato je čudovito sredstvo proti gubam.
    Uporaba: ricinusovo olje zmešajte z olivnim in mešanico namažite na obraz.

    Akne
    Obraz si enkrat ali dvakrat dnevno namažite z ricinusovim oljem. Postopek ponavljajte do 14 dni. Olje je zelo gosto, zato ga ne potrebujete veliko, da namažete cel obraz. Prepričajte se, da je olje hladno stiskano, saj druge vrste lahko zamašijo kožo.

    Izpadanje las in ricinusovo olje
    Olje pospeši rast las, preprečuje tanjšanje in suho lasišče.
    Uporaba: s prsti nanesite olje na konice in lasišče (lasje pri lobanji) ter pazite, da olje ne gre v preostale lase, saj ga bo težko sprati. Nato lase pokrijte s plastično kapo in jih zavijte v brisačo. Olje naj bo na vaših laseh od 15 do 20 minut ali čez noč. Operite lase s šamponom. Postopek ponovite enkrat na teden 6–8 tednov.

    Preberite si tudi, kako lahko sami naredite naravne pripravke za podočnjake.

    Eva Žnidar

    Pin It

    Preberite tudi

    Čiščenje obraza

    vlaženje

    NI KOMENTARJEV