0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Lepota & KozmetikaNaravna kozmetika: Katera je najboljša izbira?

Naravna kozmetika: Katera je najboljša izbira?

MORDA VAS ZANIMA

Naravna kozmetika postaja čedalje bolj iskana in priljubljena, vendar pod to oznako na tržišču prodajajo marsikaj. Kako torej izbrati najboljšo naravno kozmetiko?

- Oglas -

Kaj je naravna kozmetika?

Naravna kozmetika temelji na ideji oziroma bistvu, da je čisto ves postopek  prid naravi – od izbire surovin, predelovanja, pakiranja itd.  S tem pokažemo odgovornost do narave in naše prihodnosti. Naravna kozmetika naj bi bila brez umetnih parfumov, konzervansov ter barvil, … kar je seveda dobro tudi za našo kožo. Naravna kozmetika mora pridobiti posebne certifikate s katerimi dokazuje svojo kvaliteto, da ne vsebuje človeku škodljivih snovi, da ni bila testirana na živalih, pridelana pa je bila tudi na okolju prijazen način.

Naravna kozmetika za obraz - katera naravna kozmetika je najboljša?

Zakaj naravna kozmetika?

Z lepotilnimi, še bolj pa z negovalnimi sredstvi vnašamo v telo kemične snovi kot so barvila in konzervansi, ki so neugodni ali celo nevarni zdravju. Vse premalo se zavedamo, da učinkovine krem, gelov, tonikov itd. prodrejo skozi povrhnjico vse do notranjih organov. Poseganje po naravni kozmetiki je zato, tudi, če gre za nekoliko dražje izdelke, še kako smiselno, vendar pa moramo biti ob poplavi lepotil, ki se oglašujejo kot naravna ob nakupu kar se da previdni. Na problematiko vnašanja nevarnih snovi v telo opozarjajo številne neodvisne organizacije, ki  svarijo pred nevarnimi učinkovinami, ki vplivajo na naše zdravje, delovanje hormonskega sistema ali povzročajo alergične reakcije.

Kako učinkovita je naravna kozmetika?

Ste se kdaj vprašali ali je naravna kozmetika dejansko učinkovita kozmetika? Je mogoče, da nek organski, blag proizvod ustvari čudeže ali zgolj samo neke spremembe na vaši koži, katerih ne zmorejo niti najbolj napredna kozmetična sredstva? Odgovor na to se nahaja v nadaljevanju …

- Oglas -

Vitamini, minerali in razna ostala zelišča pridobljena na povsem naraven način, brez kakršnih koli umetnih dodatkov, so izdelki, ki bodo  lepo poskrbeli za nego vašega celotnega telesa. Ker je lahko pojem naravna kozmetika zelo relativen in obstaja še ogromno število proizvodov te vrste, vam tokrat predstavljamo manj znana, a zelo učinkovita naravna sredstva za nego telesa.

Lepota in mir v duši se začne od zunaj

Merila kakovosti stoodstotne naravne kozmetike izpolnjuje le malo izdelkov. Med tistimi, ki jih, so na primer izdelki Weleda, ki jih je leta 1921 v Nemčiji začel skupaj z Ito Wegman razvijati oče antropozofije in zdravnik Rudolf Steiner.

Kakovost naravnih kozmetičnih izdelkov zagotavljajo rastlinske surovine, ki jih pridelujejo v nadzorovanih bioloških nasadih ali pa so iz nadzirane divje zbirke rastlin in zelišč. Za odišavljenje uporabljajo izključno naravna eterična olja, ki jih pridobivajo iz ekološko gojenih rastlin.

Naravna kozmetika: Najboljše iz narave za našo kožo

Naravna kozmetika vsebuje izvlečke iz pravih rastlin in tako izkorišča njihovo naravno moč. Najpogostejše rastline, ki jih najdemo v naravni kozmetiki so:

- Oglas -

Rožmarin

Eterično olje iz ekološko pridelanega rožmarina, denimo, dobiva Weleda iz Ademuza v španski provinci Valenciji. Vsako leto pridelajo deset do enajst ton rožmarinovega olja. Kultivirane, v vrstah rastoče rastline, je možno strojno žeti in so donosnejše kot divji rožmarin, zato stavijo na ekološko gojenje rastlin in verjamejo, da je prihodnost v prehodu od naravnega nabiranja na gojenje. Rožmarin je veljal že v antiki za sveto rastlino in so ga našli celo v egipčanskih grobnicah. V srednjem veku so menihi z njim zdravili kašelj, z vrečko rožmarina, obešeno okrog vratu, pa so se ljudje varovali pred kugo. Prvo eterično rožmarinovo olje je leta 1300 izdelal zdravnik, templjar in učenjak Arnald iz Villanove. Po antropozofski medicini rožmarin pozitivno deluje na človekov jaz. Glede na to, da pospešuje prekrvitev, pripomore, da je telesna temperatura prijetna in se zato dobro počutimo v svoji koži.

Naravna kozmetika in mila

Ognjič

Divji ognjič že stoletja slovi po lajšanju bolečin in zdravljenju vnete in razdražene kože. Otroška koža je občutno nežnejša od kože odraslega in tudi bolj izpostavljena zunanjim vplivom. Kar 70 odstotkov babic v Nemčiji priporoča izdelke za otroško nego iz ognjiča.

Perunika

Kraljica negovalne kozmetike je perunika ali iris. V italijanski gričevnati pokrajini v bližini Toskane je tako imenovana hiša cvetja, kjer gojijo irise po biodinamični metodi. Perunika ima grčasto koreniko, ki se ne izsuši niti po daljšem sušnem obdobju. Zato je njena enkratna lastnost, da zadržuje vlago celo pri najbolj neugodnih vremenskih pogojih. Nega obraza iz perunike ohranja maščobo in vlažnost kože v naravnem ravnovesju. Uporaba irisove kreme spodbuja kožo, da uporabi vse svoje sile in sama uravnava notranje ravnovesje maščobe in vlage. Tako potrebujemo vse manj kreme, kar je prav nasprotno, če jih primerjamo z drugimi kremami z umetnimi učinkovinami, od katerih postaja koža vedno bolj odvisna.

Divja vrtnica

Za zahtevnejšo kožo in nego obraza pa dobrodejno učinkujejo izvlečki iz divje vrtnice, ki kožo poživljajo in s tem podpirajo naravni proces obnavljanja kože ter preprečujejo prezgodnje pojave staranja. Za glajenje gubic in podočnjake si je dobro privoščiti intenzivno kremo iz divje vrtnice za predele okrog oči, veliko tekočine, po možnosti iz svežega sadja, in seveda dovolj počitka, kar bi lahko pomenilo tudi to, da svoj pogled usmerimo v čudovito naravo, ki nas obdaja, ali pa preprosto zapremo oči in poniknemo vase.

Planika

Iz planike, nežne, lesketajoče se kraljice planin, izdelujejo sončno vodoodporno kremo, ki naj bi učinkovito preprečevala sončne opekline in pospeševala naravno porjavitev, primerna pa je tudi za otroško kožo. Ker je planika izpostavljena močnemu gorskemu soncu in močnim temperaturnim spremembam, je več tisoč let razvijala snovi, ki varujejo pred ultravijoličnimi žarki in blagodejno vplivajo na kožo. Plantaže planike se nahajajo v Wallisu v Švicarskih Alpah na nadmorski višini 1100 metrov.

Naravna kozmetika iz kakovostnih sestavin

Naravna kozmetična sredstva so tista, ki vsebujejo le stoodstotno naravne sestavine iz kontrolirane pridelave ali nabrane v neoporečnih predelih.  Sestavine izdelkov naravne kozmetike vsebuje sintetičnih barvil in dišav in ni testirana na živalih. Za naravno kozmetiko je značilno, da se ne skuša vmešavati v naravne procese, ki potekajo v telesu, pač pa skuša delovati v sozvočju z njimi. Temelj delovanja naravne kozmetike je ohranjanje oziroma vzpostavljanje naravnega ravnovesja. Ker sredstva, ki jih takšna kozmetika vsebuje niso agresivna, je učinkovanje naravnih pripravkov nekoliko počasnejše kakor pri običajni kozmetiki. Toda glede na to, da tudi dolgoročna uporaba naravne kozmetike ne predstavlja nevarnosti za zdravje je vredno potrpeti.

Kaj je naravna kozmetika in kaj ne?

Če je nek kozmetičen izdelek, označeni kot organski ali ekološki vsebuje naravne sestavine, ki so bile gojene in predelane brez uporabe sintetičnih gnojil, pesticidov ali regulatorjev rasti.  Žal mnogi kozmetični izdelki, ki so označeni kot naravni, vseeno vsebujejo številne škodljive sestavine in niso 100% naravni. Po svetu veljajo za oznako kozmetičnega izdelka kot naravnega različni predpisi. V EU velja, da se kot naravne ali organske lahko označuje kozmetične izdelke, ki vsebujejo vsaj 2% naravnih sestavin. Kadar ste v dvomih ali je izdelek naraven ali ne, preverite ali vsebuje katero od naštetih sestavin: sodium laureth sulfate ali sodium lauryl sulfate (SLES/SLS), ethyl paraben, methyl paraben, propyl paraben, butyl paraben in isobutyl paraben ali E216.

Izdelki s temi sestavinami vsekakor niso naravni, niti neoporečni kar se tiče vpliva na naše zdravje.  Oznake ‘organsko’, ‘eko’ ali ‘bio’ so lahko zgolj marketinška strategija, saj ni pravila, ki bi urejalo tovrstno označevanje. Zato se pred nakupom posameznega izdelka vsekakor podrobno poučite o njegovih sestavinah. Orientirate se lahko tudi s pomočjo certifikatov, ki označujejo naravno kozmetiko. Naravna kozmetika ima navadno na embalaži katero od naslednjih oznak:  BDIH, EKO – BIO CERTIFIKAT, CERTIFIKAT DEMETER ali certifikat NaTrue. V Evropi so med najbolj priznanimi standardi za naravno in ekološko kozmetiko tisti, ki so jih predpisale organizacije  BDIH (Nemčija), ECOCERT (Francija), COSMEBIO (Francija), AIAB/ICEA (Italija) in SOIL ASSOCIATION (Velika Britanija) in BIOGARANTIE (Belgija).

Vitamini so izjemnega pomena za zdravo in vedno sijočo kožo:

Vitamin A: regulira rast naše kože, koži povrne potrebno vlažnost in ji pomaga pri njenem obnavljanju. Delno a uspešno zaustavlja tudi prve znake staranja kože. Vitamin A se nahaja med drugim v naslednjih prehrambenih izdelkih: v jetrih, maslu, smetani, jajčnem rumenjaku in v ribjem olju.

Vitamin C: Je izjemno močan antioksidant, ki izboljša čvrstost kože. Koži namreč pomaga pri tvorbi kolagena in hkrati podpira njen obrambni mehanizem. Največje količine vitamina C vsebuje sveže sadje in zelenjava.

Vitamin E: Nahaja se v solati, zeleni, koruzi, soji, oreščkih in še nekaterih ostalih jedeh…Je prav tako zelo močan antioksidant, ki pomaga zmanjšati kožna vnetja, hkrati pa gladi površino kože in le – to ščiti pred izgubo vlage.

Konopljino olje

Konopljino olje je produkt organske ali naravne kozmetike, ki vsebuje kombinacijo nenasičenih maščobnih kislin, proteinov, ogromno vitaminov, minerale in ogljikove hidrate. Vse te snovi predstavljajo popolno kombinacijo, katera zmanjšuje učinke staranja kože, vzdržuje njeno vlažnost in ob tem še povečuje njeno naravno zaščito.

Konopljino  mleko za obraz

Omenjeno mleko vsebuje vse pomembne sestavine, ki omogočajo vlaženje kože. Hialuronska kislina, kot glavna sestavina tega izdelka pa ohranja tudi nujno potrebno vlago v koži. Konoplja pa sama po sebi nudi zaščito pred vse bolj škodljivim sončnim sevanjem.

Karitejevo maslo

Karitejevo maslo ali bolj znano tudi kot shea butter je prav tako vrsta naravne kozmetike. Gre za maščobo pridobljeno s toplotno obdelavo iz plodu Karitejevega drevesa, katera v prvi vrsti zelo učinkovito vlaži kožo. Učinkovita pa je tudi pri obnovi razpokane kože in delno ščiti našo kožo pred sončnimi žarki.

Arganovo olje

Arganovo olje kožo učvrsti in jo s tem tudi pomlajuje. Znano je tudi po tem, da uspešno zdravi raznorazne kožne bolezni. Olje pridobivajo s hladnim stiskanjem plodov arganovega drevesa.  Javnosti je znano tudi kot tekoče zlato s tisoč in enim zdravilnim učinkom.

Jogurt

Naj se sliši še tako smešno ampak tudi jogurt dejansko pomaga vaši koži, saj jo nahrani, vlaži in uravnava v maščobo v njej. Ste že slišali za jogurtove obkladke ali jogurtovo masko? Poskusite kdaj to nanesti na vaš obraz in z rezultatom boste več kot zadovoljni.

Kumare

Kumare dokazano pomagajo proti staranju kože, vašo kožo pa prav tako ščitijo tudi pred škodljivimi sončnimi žarki. Prav tako blagodejno vplivajo na predel okoli oči, kjer je koža še posebej občutljiva in pripomorejo k temu, da naše oči ne izgledajo tako utrujene. Kumare preprosto narežite na kolobarje in jih sveže narezane nanesite preko oči – po želji tudi drugod po obrazu.

Otroška naravna kozmetika

Kaj pa otroška naravna kozmetika?

Otroška koža je občutno tanjša in veliko bolj občutliva na snovi, ki pridejo v stik z njeno površino, zato jo je potrebno še toliko bolj negovati. Pri izbiri sredstev pa je potrebno biti še toliko bolj previden. Pri naravnih proizvodih zagotovo ne morete udariti v temo in na kakršen koli način ogroziti zdravje vašega malčka. Naravni proizvodi zmanjšujejo tveganje za nastanek izpuščajev, kožnih alergij in izsuševanje kože. Zakaj? Zato, ker organska kozmetika ne vsebuje zdravju škodljivih snovi, kot so sulfati, mineralna olja, umetne dišave, barvila in podobno.

Poleg kozmetike je priporočljivo, da se za naravno odločite tudi pri nakupu in izbiri oblačil, plenic in igrač. Te stvari namreč niso obdelane z nevarnimi kemikalijami, kar jih naredi še toliko bolj človeku, zdravju in okolju prijazne. Iskreno vam priporočamo, da že od samega pričetka vaše malčke razvajate in negujete z naravnimi proizvodi in jim tako omogočite naraven začetek ter več možnosti za zdrav razvoj.

Bodite pozorni na nevarne kemikalije, ki lahko dolgoročno škodujejo vam in vašim malčkom

Večji del kozmetike v sodobnem času sestavljajo razne agresivne kemikalije, ki resnici na ljubo, močno škodujejo naši koži. Podjetja se za proizvodnjo tovrstnih produktov odločajo predvsem z namenom, da dosežejo neko ravnovesje, a se pogosto premalo zavedajo vseh negativnih posledic, ki jih lahko strupene kemikalije povzročijo v stiku z »živimi« človeškimi celicami. Pri ljudeh z bolj občutljivo kožo se to pokaže že kaj kmalu po uporabi in sicer v obliki raznih alergij ali srbečice. Naravna kozmetika je ravno iz omenjenih razlogov veliko bolj priporočljiva za nego našega telesa. Proizvodi, ki jih povezujemo s pojmom naravna kozmetika vsebujejo predvsem raznorazna olja in so obogateni z mnogimi vitamini. Njihova pridelava pogosto temelji le na toplotni obdelavi.

Kaj bo na prodajnih policah, odločamo potrošniki

Vsak posameznik ima pravico do povsem svobodne odločitve o tem na kakšen način bo vzdrževal kožo in negoval svoje telo. Nekateri se zato odločijo za bolj agresivne metode, vse več pa je takih, katerim organska kozmetika in organski proizvodi predstavljajo sestavni del vsakdanjika. Zakaj nekateri še vedno kljub vsemu vztrajajo pri kemikalijah, ni znano. Morda zaradi pomanjkanja znanja, zavajajočih reklam? Odgovor na to bo za vedno ostal neka neodkrita skrivnost.

Njihova pridelava pogosto temelji le na toplotni obdelavi. Vsak posameznik ima pravico do povsem svobodne odločitve o tem na kakšen način bo vzdrževal kožo in negoval svoje telo. Nekateri se zato odločijo za bolj agresivne metode, vse več pa je takih, katerim organska kozmetika in organski proizvodi predstavljajo sestavni del vsakdanjika. Zakaj nekateri še vedno kljub vsemu vztrajajo pri kemikalijah, ni znano. Morda zaradi pomanjkanja znanja, zavajajočih reklam? Odgovor na to bo za vedno ostal neka neodkrita skrivnost.

Sestavine naravne kozmetike

Osnova naravne kozmetike so zdravilne rastline, na primer aloe vera, sivka, ognjič. Namesto umetnih dišav uporabljajo proizvajalci naravne kozmetike eterična olja. Olja iz nafte, ki so običajna sestavina navadne kozmetike, so pri naravni kozmetiki nadomeščena s hladno stiskanimi rastlinskimi olji. Za konzervanse naravna kozmetika uporablja olje pšeničnih kalčkov ali naravna eterična olja. Rastline, iz katerih je pridelana naravna kozmetika, so pridelane na naraven način. Ne glede na povedano, pa lahko tudi naravna kozmetika izzove alergično reakcijo, če ste preobčutljivi na katero od sestavin, ki jih vsebuje. Sestavini, ob katerih velja biti posebej previden, če ste nagnjeni k alergijam, sta čebelji vosek in arnika.

Kaj pomenijo nekateri certifikati

Oznaka BDIH – Bundesverband deutscher Industrie und Handelsunternehmen “Certified Natural Cosmetics”označuje izdelke, ki ne vsebujejo sestavin, ki so bile preizkušene na živalih, sintetičnih dišav in umetnih barvil, parafinov, silikonov, naftnih derivatov, etoksiliranih surovin, anorganskih soli in mineralov (z nekaj izjemami), živalskih sestavin, gensko spremenjenih organizmov. Izdelki ne smejo biti obsevani, embalaža izdelkov mora biti iz sestavin, ki so biološko razgradljive. Oznaka Soil Association Certification označuje izdelke, ki vsebujejo najmanj od 70 do 95 % sestavin iz ekološke kmetijske pridelave in največ do 5 % sintetičnih snovi. Poleg tega imajo tako označeni izdelki biološko razgradljive sestavine, ne učinkujejo negativno na okolje in imajo opravljene toksikološke teste.

Oznaka ECOCERT označuje izdelke, katerih 95 % sestavin je pridobljenih z ekološko kmetijsko pridelavo s certifikatom, kadar so izdelki označeni kot ‘naravni in ekološki’, ter vsaj 50 % sestavin, pridobljenih z ekološko kmetijsko pridelavo s certifikatom, kadar so izdelki označeni kot naravni. Oznaka Vegan pomeni, da izdelek ne vsebuje stranskih in drugih produktov živali in da ni preizkušen na njih. Potrdilo ECO control zagotavlja skladnost izdelkov s pravili za naravno kozmetiko po kriterijih BDIH in standardih Na True. Oznaka “cruelty free” je zaščitni znak podjetij, ki v celotnem postopku proizvodnje svojih izdelkov in surovin zanje niso opravljala poskusov na živalih.

.

NAJNOVEJŠE