Zlata rozga je tudi pri nas dobro poznana zdravilna rastlina. V Sloveniji uspevajo 3 vrste zlate rozge: poleg invazivne orjaške zlate rozge (Solidago canadensis) in agresivne kanadske zlate rozge (Solidago canadensis) poznamo tudi navadno (Solidago virgaurea), ki se uporablja za lajšanje blagih vnetij sečil.


Seveda vse 3 vrste vsebujejo zdravilne učinkovine flavonoide, triterpenske saponine in fenolne kisline, zaradi česar lahko nabiramo katero koli našteto vrsto. Vendar je v tradicionalnem zdravilstvu le zel navadne zlate rozge navzoča že več stoletij. Včasih so zlato rozgo uporabljali za pospeševanje celjenja ran, danes pa je znana predvsem po svojih zdravilnih lastnostih, ki pomagajo pri vnetjih sečil, mehurja in ledvic, težavah s prostato, preprečujejo nastanek ledvičnih kamnov, lajšajo revmatična obolenja in se dobro obnesejo pri različnih težavah s kožo.

zlata rozga, navadna, Solidago virgaurea

Kje in kdaj nabiramo zlato rozgo?

Navadna zlata rozga je trajnica in zraste do približno enega metra v višino. Zlata rozga raste najpogosteje na posekah in kamnitih mestih, ob železniških progah in cestah, svetlih gozdovih in ob grmovju. Cveti od julija do oktobra; nabiramo pa nadzemni del, in sicer, ko se začnejo odpirati prvi cvetovi. Pri tem je treba paziti, da imamo čim manj trdih olesenelih stebel, ker je v njih manj koristnih učinkovin. Posušeno zelišče ima značilen aromatičen vonj in trpek oziroma grenak okus, uporabljamo pa lahko tudi sveže dele rastline.

Zlata rozga in njeni pripravki

Pripravki iz ekstrakta zlate rozge se v prvi vrsti uporabljajo pri začetnih znakih akutnega ali kroničnega vnetja spodnjih sečil, lahko pa jih uporabljamo tudi za težave z akutnim vnetjem mehurja, ki je pogostejši pri ženskah. Medtem ko resnejših okužb, ki jih spremljajo povišana telesna temperatura, slabo počutje, huda bolečina v ledvenem predelu, bruhanje, krvavitev in med drugim driska, ne moremo zdraviti z zdravilnimi rastlinami, temveč je potreben takojšen obisk zdravnika.


Za pripravo čaja se običajno zlata rozga uporablja v kombinaciji z drugimi zdravilnimi rastlinami, lahko pa jo pijemo tudi kot samostojen čaj. 3 jedilne žlice posušenega zelišča prelijemo z litrom vrele vode, vse skupaj pa pustimo stati 5 minut. Čaj iz zlate rozge je dobro piti skozi cel dan v manjših količinah. Obenem lahko na podoben način pripravimo tekočino za grgranje in zdravljenje vnetij grla, skorbuta in med drugim ustne gnilobe – 1 žlico posušene zlate rozge prevremo v 1 skodelici vode.

Sveže liste in cvetove zlate rozge lahko zmečkamo in položimo neposredno na gnojno rano, na mesto pikov insektov, vbodov in ureznin. Učinek bo opazen zelo hitro, postopek pa je priporočljivo ponoviti na dve uri. Ne nazadnje pa lahko iz zlate rozge izdelamo celo mazilo za zunanjo uporabo po klasičnem receptu za izdelavo zeliščnih mazil.

VEČ VSEBIN: