Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.

Okužba s tem parazitom vas lahko naredi bolj privlačne

Raziskovalci so odkrili, da lahko ta parazit vpliva na povečanje privlačnosti okužene osebe.

Ali pogosto opažate ponavljajoče se številke? Preverite, kaj pomenijo …

Vas praktično na vsakem koraku spremlja ponavljajoč se vzorec številk? Morda se zdi, da gre za naključje, vendar so numerologi prepričani, da bi morali tovrstnim znamenjem posvetiti več pozornosti.
Zdravje & prehranaŽivila, ki izboljšujejo spomin

Živila, ki izboljšujejo spomin

MORDA VAS ZANIMA

Ker spomin močno vpliva na naše življenje, se je vredno potruditi za to, da nam bo dobro služil v vseh življenjskih obdobjih. Povsem normalno je, da se kdaj česa ne spomnimo ali da nam nekaj enostavno »uide iz glave«. Imeti dober spomin še ne pomeni, da si zapomnemo vse, ampak da si zapomnemo za nas pomembne stvari in pozabimo tisto, kar je za nas manj pomembno. Vendar s starostjo, stresom in nepravilno prehrano prihaja do vse pogostejših kognitivnih težav. Odpravimo jih lahko z uživanjem živil, ki spodbujajo delovanje možganov in s tem tudi spomina.

- Oglas -

Hrana spomin

Borovnice

Ker so polne antioksidantov, borovnice ščitijo možgane pred oksidativnim stresom. Flavonoidi v borovnicah so znani po tem, da izboljšujejo kratkoročni in dolgoročni spomin ter druge kognitivne funkcije, kot so sporazumevanje, logika in odločanje.

Mandlji

Mandlje si lahko dnevno privoščite kot zdrav prigrizek med obroki. Ker so bogati z omega-3 maščobnimi kislinami in antioksidanti, izboljšujejo delovanje možganov in s tem njihovo spominsko funkcijo. Uporabite jih lahko tudi tako, da jih čez noč namočite v vodo in jih dodate jutranjemu smoothiju.

Kokosovo olje

Ob redni uporabi kokosovo olje preprečuje motnje spomina, ki se pojavljajo s starostjo. Možgane ščiti pred pozabljivostjo, znanstveniki pa se vse bolj nagibajo k temu, da sestavine v kokosovem olju igrajo pomembno vlogo pri preprečevanju Alzheimerjeve bolezni in demence.

Avokado

- Oglas -

Avokado je vir enkrat nasičenih maščobnih kislin, ki spodbujajo pretok krvi po celem telesu. Ko je naš organizem dobro prekrvavljen, je izboljšana tudi možganska funkcija. Vseeno se avokada ne prenajejte, saj je ta sadež zelo masten in kaloričen. Lahko pa ga tu in tam dodate solati ali kakšnemu jutranjemu toastu.

Semena granatnega jabolka

Semena granatnega jabolka so resda majhna, vendar obilno založena z antioksidanti, ki telo ščitijo pred prostimi radikali. Ti škodujejo celotnemu telesu, najbolj pa možganom, ki so na njihovo škodljivo delovanje tudi najbolj občutljivi. Zapomnite si pravilo: bolj kot je hrana barvita, bolj je bogata z antioksidanti.

Cimet in med

Ko si naslednjič pripravljate čaj, vanj za spremembo dodajte malo cimeta in medu. Oba sta znana po tem, da blažita stres in izboljšujeta kognitivno funkcijo. Če se želite zbistriti, povohajte mešanico limone, medu in cimeta. Med dnevom vas bo uporaba cimeta in medu prebudila, ponoči pa vam bo pomagala lažje zaspati. In tudi dovolj spanca je potrebnega za dobro delovanje spomina.

Temna čokolada

Flavonoidi v temni čokoladi izboljšujejo delovanje možganov in izboljšujejo spomin. Dnevno zaužijte nekaj koščkov take čokolade, ki naj vsebuje vsaj 75 % kakava.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×