[prijava]
0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaZelišča, ki pomagajo pri slabokrvnosti in čiščenju krvi

Zelišča, ki pomagajo pri slabokrvnosti in čiščenju krvi

MORDA VAS ZANIMA

Brez krvi ni življenja, saj gre za tekočino, ki našemu telesu omogoča izvedbo številnih procesov. Tako kri med drugim sodeluje pri oskrbi celic s kisikom ter pri odvajanju ogljikovega dioksida iz telesa. Obenem seveda kri omogoča tudi, da do naših celic pridejo vsa pomembna hranila, hkrati pa se odstranijo neuporabne snovi. Ker vsebuje kri tudi bele krvničke, igra zelo pomembno vlogo pri imunski obrambi našega organizma pred nevarnimi tujki. Med najpomembnejše naloge krvi pa zagotovo sodi še vzdrževanje pH-ravnovesja in primerne telesne temperature.

Kot je torej mogoče sklepati, lahko težave, povezane s krvjo, hitro privedejo do mnogih drugih zapletov. Ena najpogostejših težav je zagotovo slabokrvnost, zapleti pa se lahko pojavijo tudi zaradi čezmernih količin strupenih snovi v krvnem obtoku. Tokrat se zato posvečamo prav omenjenima težavama, pri čemer nas bo zanimalo predvsem to, kako nam lahko pri ohranjanju zdrave oziroma »dobre« krvi pomagajo zelišča.

Slabokrvnost

- Oglas -

O slabokrvnosti ali anemiji govorimo, ko kostni mozeg ne proizvaja dovolj rdečih krvničk oz. hemoglobina, ki je odgovoren za prenos kisika do naših celic. Značilni simptomi, ki opozarjajo na slabokrvnost, so huda utrujenost, bledost, občutek šibkosti, glavoboli, pogosta zadihanost že ob manjših naporih, vrtoglavica, razdražljivost, težave s spominom in zbranostjo, brezvoljnost ter depresivni občutki.

Običajno je slabokrvnost neposredno povezana z nezadostnim vnosom železa, vendar pa se lahko pojavi tudi zaradi nekaterih drugih vzrokov. Nekateri ljudje so denimo že genetsko bolj nagnjeni k slabokrvnosti. Pri drugih morda težava ni v tem, da uživajo premalo železa, ampak je razlog za anemijo otežena absorpcija hranil. Težave s slabokrvnostjo imajo večkrat tudi ženske z zelo močnimi menstruacijami, obenem pa se anemija večkrat pojavi tudi med nosečnostjo.

Zelišča slabokrvnost

Izbira najustreznejše oblike zdravljenja je tako odvisna od vzroka, zaradi katerega je sploh prišlo do slabokrvnosti. Če je anemičnost simptom drugega bolezenskega stanja, je vsekakor pomembno, da poskušamo najprej obvladati primarno bolezen. Ljudem, ki so slabokrvni, se sicer priporoča, da so posebej pozorni na zadosten vnos železa. Obenem pa morajo paziti na to, da zaužijejo dovolj vitamina C, ki je nujen za uspešno absorpcijo omenjenega minerala. Pri hudih oblikah anemije se zdravniki včasih odločijo tudi za intravenozno injiciranje železa ali pa za transfuzije eritrocitov.

Čeprav zgolj zelišča ne morejo odpraviti slabokrvnosti, pa so lahko vendarle v pomoč pri premagovanju te težave, še bolj pa kot preventiva, ki zmanjša nevarnost za to, da bi do anemije sploh prišlo. Poglejmo, katera zelišča so običajno še posebej koristna.

Koprive

- Oglas -

Uživanje naravnih pripravkov iz kopriv ali pa prehranskih dopolnil z izvlečkom te rastline je za tiste, ki se spopadajo s slabokrvnostjo, koristno predvsem zaradi dejstva, da vsebujejo koprive precejšen delež železa. Ker lahko v njih najdemo tudi precej vitamina C, se bo velik delež tega železa uspešno absorbiral.

Peteršilj

Tudi v peteršilju lahko najdemo kar nekaj železa, zato je to prav tako zelo priporočljiv dodatek v primeru anemičnosti. Namesto da peteršilj uporabljate zgolj občasno, na primer za okrasitev jedi, začnite iz njega redno izdelovati tudi sokove, čaje, pesto in druge pripravke, ki omogočajo, da telo oskrbite z večjo količino koristnih hranil, ki jih vsebuje peteršilj.

Malinovi listi

Čaj iz malinovih listov je napitek, ki se običajno priporoča nosečnicam, predvsem v zadnjem trimesečju, saj naj bi pripomogel k lažjemu porodu. A to ni edino, pri čemer lahko pomaga ta čaj. Tudi malinovi listi namreč vsebujejo nemalo železa, brez katerega se kisik ne more vezati na hemoglobin, zato je čaj iz teh listov dobra pomoč pri anemiji. Še posebej koristno naj bi bilo kombiniranje malinovih listov in kopriv. Ta kombinacija je med drugim zelo učinkovita pomoč pri pomanjkanju energije, ki je značilno za slabokrvnost.

Materina dušica/timijan

Pri premagovanju slabokrvnosti vam lahko pomaga tudi materina dušica, in sicer tako poljska oziroma divja kot vrtna. Slednja je bolj znana pod imenom timijan, ki je priljubljena začimba tudi v naši kuhinji. Že žlička posušenega timijana na primer pokrije skoraj 10 odstotkov naših dnevnih potreb po železu. Podobno kot pri peteršilju tudi tukaj velja, da timijana ne uporabljajte zgolj kot začimbo, ampak si iz njega občasno pripravite tudi različne napitke.

Vodna kreša

Kombinacija železa in vitamina C je tudi ena izmed odlik kreše, ki se tako pogosto znajde na seznamu naravnih možnosti za pomoč pri slabokrvnosti. Z vodno krešo lahko obogatite sendviče ali pa jo vključite v solate, gojite pa jo lahko kar v lončku. Tako boste imeli vse leto pri roki svež, prijetno hrustljav in zdrav dodatek.

Čiščenje krvi

Kadar govorimo o čiščenju oziroma o razstrupljanju krvi, je treba najprej poudariti, da ima v osnovi naše telo vzpostavljen lastni sistem, namenjen prav temu – torej odstranjevanju škodljivih snovi, ki bi lahko predvsem na dolgi rok povzročile kar nekaj zdravstvenih težav. Glavno vlogo pri razstrupljanju imajo seveda naša jetra in naše ledvice, kar velja tudi za razstrupljanje krvi.

Vendar pa je mogoče z določenimi pripravki povečati možnost za to, da bo ta proces učinkovitejši oziroma da ne bo prihajalo do nepotrebnih zapletov. Pri tem vam lahko, podobno kot pri spopadanju s slabokrvnostjo, prav tako pomagajo nekatera zelišča.

Zelišča čiščenje krvi

Črna detelja

- Oglas -

V zeliščarstvu ima črna detelja pomembno mesto, saj se uporablja pri številnih zdravstvenih težavah, pri čemer je morda najbolj znana po pozitivnih učinkih na ženske ob prehodu v menopavzo. Med drugim naj bi bila črna detelja ena najboljših rastlin za pomoč pri čiščenju krvi, poleg tega pa se pogosto svetuje tudi kot naravna pomoč pri zniževanju škodljivega holesterola v krvi. Spodbuja prekrvavitev in delovanje limfnega sistema, zato se telo laže znebi strupenih snovi in stranskih produktov presnovnih procesov.

Repinec

Za učinkovito razstrupljanje krvi oziroma organizma naj bi bili še posebej koristni pripravki iz repinca, predvsem iz korenine te rastline. Aktivne sestavine v korenini repinca naj bi med drugim pomagale pri lažjem odstranjevanju delcev težkih kovin iz telesa in s tem tudi iz krvi.

Pegasti badelj

Ena najpomembnejših snovi v pegastem badlju je silimarin, ki učinkuje kot antioksidant, kar pomeni, da ščiti pred nevarnimi prostimi radikali. Snov naj bi bila še posebej koristna za jetra. S svojim delovanjem namreč silimarin pomaga jetrom pri razstrupljanju, zato ni presenetljivo, da so izdelki na osnovi pegastega badlja najbolj znana naravna možnost za zmanjševanje tveganja za težave z jetri. In ker ima to, kako uspešno jetra prispevajo k razstrupljanju telesa, velik vpliv tudi na samo kri, je pegasti badelj prav tako zelo koristen dodatek za vse, ki iščete naravne možnosti za spodbudo prečiščevanja krvi.

Peteršilj

Kot je bilo omenjeno, je peteršilj zelo priporočljivo zelišče za uspešnejše premagovanje slabokrvnosti, obenem pa ima lahko prav peteršilj zelo blagodejne učinke tudi pri čiščenju krvi, le da zaradi nekoliko drugačnih razlogov. Peteršilj namreč velja za enega najboljših naravnih diuretikov. Tako spodbudi delovanje ledvic in hitrejše izločanje škodljivih snovi skupaj z urinom, posledično pa bo nevarnost za to, da se te snovi čezmerno nakopičijo v krvi, mnogo manjša.

Regrat

Zaradi obilice odličnih antioksidantov, ki jih vsebuje, je lahko za boljšo kri zelo koristen tudi regrat (oziroma pripravki, ki vsebujejo izvlečke te rastline). Za zaščito jeter se še posebej pogosto svetujejo pripravki iz regratovih korenin, ki so lahko tako v pomoč tudi pri čiščenju krvi. Podobno kot peteršilj pa je tudi regrat znan po diuretičnih učinkih, kar dodatno pripomore k učinkovitejšemu razstrupljanju krvi oziroma celotnega organizma.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji. Podrobne informacije in nastavitve: nastavitve .
V redu
Več ×
×