0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaČas za gojenje vrtne kreše

Čas za gojenje vrtne kreše

MORDA VAS ZANIMA

Zima je čas, ko sezonska zelenjava ni tako bogata z zeleno barvo. Če iščete idejo, kako vaš jedilnik tudi v zimskih mesecih obogatiti s klorofilom, je kreša idealen predlog za vas. Krešo si posadite kar na okenski polici in celo zimo uživajte v svežini njenega okusa.

- Oglas -

Kreša pomaga celo pri izkašljevanju

Kreša vsebuje zelo malo maščob in ogljikovih hidratov. Bogata pa je z beljakovinami in vlakninami. Intenzivna zelena barva odraža visoko vsebnost magnezija, ki je pomemben za normalno delovanje živčnega sistema. Vsebuje tudi kalij, kalcij, fosfor in železo. Te male rastlinice pa so polne tudi pomembnih aminokislin – levcina, izolevcina, valina in treonina. Za piko na i v kreši najdete tudi vitamin C.

Kalorična vrednost kreše je zgolj 10 do 26 kalorij, zato jo lahko uživate brez skrbi. Kreša pomaga pri čiščenju krvi in zdravljenju slabokrvnosti, pospešuje delovanje jeter in ledvic. Kreša mehča sluz, zato pomaga tudi pri izkašljevanju. Koristna je pri zobni higieni, saj preprečuje zobno gnilobo in razjede na ustni sluznici. Priporočajo jo za zdravljenje nečiste kože. Krešin sok, ki mu dodate alkohol, naj bi tudi pospeševal rast las. Pri njeni uporabi naj bodo pozorne nosečnice, saj jim krešo odsvetujejo.

Vodna kreša

Kako krešo najlažje posaditi?

Krešo lahko posadite kar na nizek podstavek. Zrasla bo tudi brez zemlje, enostavno uporabite papirnato brisačo ali vato, ki jo dobro namočite potem pa redno zalivajte, a ne preveč. Postavite na okensko polico. Uporabite lahko tudi posebne kalilnike. Če se boste v toplejših mesecih odločili, da jo posadite na vrtu, je dobro vedeti, da najbolje uspeva med korenčkom, solato in radičem. Slab pridelek pa boste dobili, če jo boste posadili z zeljem, cvetačo, ohrovtom ali brokolijem.

- Oglas -

Pripravite slastne namaze

Krešo vedno uživajte surovo, nikoli je toplotno ne obdelujte. Je odlična sestavina za domače mlečne, skutine in sirne namaze. Obogatila pa bo tudi okus vaše solate.

.

NAJNOVEJŠE