0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaObetavna shujševalna tehnika brez načrtnega omejevanja kalorij

Obetavna shujševalna tehnika brez načrtnega omejevanja kalorij

MORDA VAS ZANIMA

Študija, ki je bila maja objavljena v reviji JAMA Network Open prinaša poročilo o novem, zelo obetavnem pristopu za pomoč ljudem, ki se spopadajo z odvečnimi kilogrami. Rezultati testiranja so bili zelo dobri – in to kljub dejstvu, da pristop ne temelji na načrtnem omejevanju kaloričnega vnosa …

- Oglas -

Ena od glavnih težav je lahko čezmerna dovzetnost za dražljaje, povezane s hrano

Hujšanje se zdi na prvi pogled zelo preprosto, vendar je treba upoštevati številne razlike med posamezniki. Učinek metode, ki je bila pri nekom zelo uspešna, je lahko pri nekom drugem diametralno nasproten. Ne le da oseba ne bo shujšala, ampak lahko v procesu celo pridobi dodatne kilograme.

Raziskovalci s kalifornijske univerze v San Diegu, ki so bdeli nad kliničnim testiranjem novega shujševalnega pristopa, so kot posebno skupino, pri kateri klasične metode za izgubo odvečnih kilogramov pogosto ne delujejo, opredelili osebe, ki so nadpovprečno odzivne na različne dražljaje, povezane s hrano. To pomeni, da se zelo težko uprejo hrani v svoji neposredni bližini. Poleg tega pa se njihove misli pogosto vrtijo prav okoli hrane. Programi, ki temeljijo izključno na spremembi vedenjskih vzorcev, kar pogosto vključuje tudi štetje kalorij, za to skupino pogosto niso najprimernejši. Čezmerna odzivnost na dražljaje, povezane s hrano, je običajno kombinacija genetskih in okoljskih vplivov.

Nova metoda poskrbela za boljše rezultate kot pristop, ki je temeljil na omejevanju kalorij

V okviru kliničnega testiranja, ki je trajalo 24 mesecev, je bila nova metoda, ki so jo raziskovalci poimenovali »regulacija sprožilcev«, primerjana s klasično shujševalno metodo, temelječo na namernem omejevanju kaloričnega vnosa. Testiranje pa je vključevalo tudi kontrolno skupino, za katero so bile predvidene splošne delavnice o zdravi hrani v kombinaciji s treningom čuječnosti in psihološko podporo.

- Oglas -

Izkazalo se je, da je za najboljše rezultate poskrbela prav nova metoda. Osebe, ki so bile vključene v program, ki je temeljil na tem pristopu, so imele v povprečju manj težav s ponovnim pridobivanjem izgubljenih kilogramov. Pri drugih dveh skupinah je bilo ponovno pridobivanje kilogramov še posebej izrazito v drugem delu raziskave, ko se je število obiskov klinike zmanjšalo (osebe, ki so sodelovale v testiranju, so začele na posvete prihajati samo še enkrat mesečno).

Tehnike za obvladovanje napadov »neprave lakote« so lahko izjemno koristne

V kliničnem testiranju novega shujševalnega pristopa je sodelovalo 271 oseb, starih od 18 do 65 let. Sodelujoči so se v prvih 12 mesecih udeležili 26 skupinskih srečanj pod strokovnim nadzorom. Vsem skupinam je bila predpisanih najmanj 150 minut zmerne do intenzivne vadbe na teden. Za prvo skupino je bila obenem določena dieta z omejenim kaloričnim vnosom. Eno od navodil, ki so ga dobile osebe iz te skupine, je bilo, da se morajo izogibati živilom z visoko kalorično gostoto.

Za skupino, pri kateri se je preizkušal nov pristop, ni bila predvidena posebna dieta. Namesto tega so bile osebe, ki so bile del te skupine, poučene o tem, kako prisluhniti naravnim iztočnicam, ki nam povedo, kdaj smo siti in kdaj lačni. Obenem so bile uporabljene metode za povišanje tolerančnega praga, povezanega z zmožnostjo upiranja nenadnim napadom »neprave lakote«. Osebe so se torej naučile, kako se upreti zelo okusni hrani, ko nismo zares lačni. Če je hrana zelo okusna, nas namreč pogosto premami ne glede na naš siceršnji občutek sitosti. To velja še posebej za živila, ki vsebujejo veliko sladkorja, nezdravih maščob, soli in ojačevalcev okusa. Tehnike za obvladovanje tovrstnih vzgibov so lahko torej precej koristnejše od golega osredotočanja na kalorije.

.

NAJNOVEJŠE