Zdravje & prehranaZelišča, ki pomagajo pri težavah v menopavzi

Zelišča, ki pomagajo pri težavah v menopavzi

MORDA VAS ZANIMA

Menopavza in hormonsko neravnovesje, ki jo spremlja, sta strah in trepet večine žensk. Po zadnji menstrualni krvavitvi folikli v jajčnikih ne ustvarjajo novih jajčec, zato se sproščata manjši količini progesterona in estrogena, koncentracija gonadotropnih in androgenih hormonov v krvi pa se poveča.

- Oglas -

Ženske se na spremenjeno stanje hormonov različno odzivajo, vendar so tiste, ki psihičnih in fizičnih težav v obdobju po menopavzi nimajo, v manjšini, saj mednje spada le četrtina vseh žensk.

Med psihološke težave v menopavzi sodijo slabša koncentracij, slabši spomin, depresija, anksioznost in čustvena labilnost. Med fiziološke znake sodijo nočno znojenje, vrtoglavice, nespečnost, izpadanje las, bolečine v sklepih in suha koža. Vse naštete simptome se da odpraviti ali vsaj omiliti z načinom življenja, ki mora temeljiti na zdravi in polnovredni prehrani in na obilici redne telesne vadbe.

V lekarnah lahko dobimo mnoga zdravila, ki pa imajo vsa po vrsti cel kup stranskih učinkov. Zakaj se ne bi za spremembo obrnili k tradicionalni medicini in poskusili z zelišči?

Kumin ali rimska kumina

Raziskave kažejo, da fitoestrogeni blagodejno vplivajo na težave, ki spremljajo težave zaradi hormonskega neravnovesja, ki ga prinese menopavza. Če smo natančnejši, je z rednim uživanjem kumina možnost, da bo po menopavzi prišlo do osteoporoze, mnogo manjša.

- Oglas -

V Indiji so znanstveniki prišli do zaključka, da redno uživanje kumina zmanjša izločanje kalcija z urinom, koncentracija v kosteh pa se obenem poveča.

Kumin je sicer nadvse okusna začimba, ki izvira iz Indije, ni pa nujno, da se uporablja samo v indijski kuhinji. Poda se k vsakršni zelenjavi ali mesu, semena kumina najprej 30 sekund pražimo na olju, nato pa dodamo vse ostalo (čebulo, bučke itd.).

Koriander

Raziskave so pokazale, da eterično olje koriandra pospešuje delovanje žlez z notranjim izločanjem, mednje sodijo jetra, ščitnica, priželjc, obščitnice in nadledvična žleza. Poleg eteričnega olja so v koriandru pomembni še čreslovina, vitamin C, sitosterin, beljakovine in rastlinsko maščobno olje.

Koriander v vseh oblikah, najsi je svež, posušen ali v obliki eteričnega olja, se zato priporoča ženskam, ko enkrat vstopijo v obdobje menopavze.

Koriander se prileže juham, zelenjavnim, mesnim in ribjim jedem. Najbolj izrazitega okusa bo, če ga nasekljanega jedi dodamo čisto na koncu kuhanja in vse skupaj samo še premešamo.

Sabljasti triplat

Triplat ali grško seno se prav tako priporoča pri tegobah, ki so povezane z menopavzo. Triplat ureja delovanje prebavil, zato je tudi presnova rudnin boljša. Priporoča se vsakodnevno jemanje izvlečka grškega sena, in sicer ne samo pri menopavzi, pač pa tudi pri težavah pred menstruacijo in pri problemih s prostato.

V Aziji oz. na bližnjem in srednjem vzhodu je triplat pomembna začimba ter nujna sestavina karija, pripisujejo pa se ji tudi zdravilni učinki pri sladkorni bolezni, visokem holesterolu, zdravljenju kroničnega kašlja, slabokrvnosti, pomanjkanju apetita in rahitisu. Pri nas se ga dobi posušenega, priporočljivo je pitje ene skodelice dnevno.

- Oglas -

Še več zelišč, ki pomagajo pri raznovrstnih težavah, ki spremljajo menopavzo najdete tukaj.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×